Hyvää kansainvälistä naistenpäivää

Huomenna vietetään Kansainvälistä Naistenpäivää. Päivän juuret ulottuvat 150 vuoden taakse. Vuonna 1857 New Yorkissa sadat tekstiilitehtaan naistyöntekijät ryhtyivät lakkoon alhaisia palkkoja, pitkiä työaikoja ja epäinhimillisiä työoloja vastaan. Päivän vietto virallistettiin YK:n  Kansainvälisenä Naisten Vuonna 1975 muistuttamaan, että monissa maissa naiset ovat alistetussa asemassa miehiin verrattuina. Pysyväksi tavoitteiksi otettiin naisten koulutusmahdollisuuksien ja terveydenhuollon parantaminen, naisiin ja lapsiin kohdistuvan väkivallan ehkäiseminen ja naisten mukaan ottaminen päätöksentekoon ja politiikkaan.

Viimeksi kuluneina 30 vuotena on kansainvälisillä foorumeilla ja kotimaassa puhuttu kehitysmaiden naisten ja lasten elinolojen parantamisesta ja monenmuotoista apua on annettu.. Valitettavasti lähes päivittäiset uutiset kuitenkin todistavat, että YK:n asettamien tavoitteiden toteutumiseen on vielä kovin pitkä matka.

Tukitoimissa tulee entistä selvemmin tiedostaa, että kehitysmaiden hyvinvointi lähtee naisten aseman parantamisesta. Suoraa rahallista tukea tulee osoittaa tyttöjen kouluttautumiseen ja naisyrittäjyyden tukemiseen. Pelkkä rahan antaminen ei kuitenkaan riitä, vaan tukikeinojen valikoima pitää miettiä uudelleen. Kehitysmaat tarvitsevat enemmän ja tehokkaampaa apua, tasavertaiset mahdollisuudet kauppapolitiikassa, lisää sijoituksia sekä nykyistä suuremmat vaikutusmahdollisuudet eri kansainvälisissä järjestöissä.

Länsimaissa tasa-arvotyö on suuressa määrin keskittynyt naisten yhteiskunnallisten vaikutusmahdollisuuksien lisäämiseen, samapalkkaisuuden saavuttamiseen ja naisyrittäjyyden tukemiseen. Vaikka Suomessa ja muissa EU-maissa on tällä tasa-arvon tiellä edetty, parannettavaa toki löytyy. Aika yleinen on vieläkin asenne ”naiset hoivaavat ja miehet johtavat ja hoitavat taloutta”. Juuri julkaistun EU-komission tiedon mukaan EU-maissa naisten keskituntipalkka on 17 prosenttia alhaisempi kuin miesten vastaava. Suomessa naisten keskituntipalkka on 20 prosenttia alhaisempi ja Virossa jopa 30 prosenttia.

Tästä ”naiset hoivaavat, miehet hoitavat taloutta” – ajattelusta lienee kysymys, kun Hämeen Työ- ja elinkeinokeskus ja Hämeen ja Päijät-Hämeen liitot järjestävät yhteisen seminaarin. Siellä käsitellään alueen seutukuntien nykytilaa ja tulevaisuuden näkymiä. Esitelmöitsijät ovat kaikki miehiä.

Kuitenkin Hämeenkin taloudellisen menestymisen ja taantuman voittamisen kannalta naisten työpanos tulee olemaan merkittävä. Juuri naisten perustamat ja johtamat pienyritykset ja heidän panostuksensa uusiin, luoviin innovaatioihin tulevat olemaan alueelle elintärkeitä.

Kommentti artikkeliin “Hyvää kansainvälistä naistenpäivää”
  1. Pekka Lampela sanoo:

    Sirpa kirjoittaa asiaa. Asenteissa on paljon korjaamisen varaa, ihan lähelläkin. Meillä jokaisella omassa kodissa. Suurin osa kaikesta väkivallasta tapahtuu meillä omissa kodeissamme. Keskimäärin kolme naista kuolee joka kuukausi väkivallan uhrina.

    Naisten päivänä muistakaamme sitä kuinka auttamalla maailman naisia vaikutamme suorimmin myös lasten hengissä selviämiseen. Miettikäämme veronalennusten sijasta kuinka monta ihmishenkeä voisimme päivittäin pelastaa nostamalla kehitysapumme edes lupaamaamme 0,7 prosenttiin.

Jätä kommentti

css.php