Ilmastonmuutoksen voi vaikuttaa

Viime vuosina eivät epäilevimmätkään Tuomaat ole voineet olla huomaamatta ilmastonmuutoksen etenemistä. Säätilojen kummallisuudet ovat selkeitä oireita epäedullisesta kehityksestä. Suomessa, varsinkin Etelä-Suomessa  pakkastalvet ja hiihtokelit ovat käyneet harvinaisiksi. Kovat myrskyt koettelevat tämän tästä Eurooppaa ja Yhdysvaltoja, kaatosateet ja tulvat ovat uhkana monien maiden asukkaille. Tappava helle ja kuivuus Australiassa, ikiroudan sulaminen Grönlannissa ja Pohjois-Siperiassa ovat myös esimerkkejä maapallon ilmaston muutoksesta.

Uutisia oudoista sääasioista lukiessa ja kuunnellessa monen valtaa voimattomuuden tunne. ”Kamalaa on, mutta minkäs sille voi”- ajattelu on yleinen. Miten yksittäiset ihmiset voisivat kehityksen katkaista. Kuitenkin vanha sanonta siitä, että tie muutokseen on erittäin lyhyt – se on yksittäisen ihmisen korvien väli, pitää paikkansa tässäkin asiassa. Jokainen meistä voi omilla valinnoillaan  hidastaa ilmastonmuutosta.

Pienillä muutoksilla elämäntyylissä voi olla iso vaikutus kasvihuonekaasujen, lähinnä hiilidioksidin määrään. Huolehtimalla esimerkiksi asunnon tehokkaasta lämmöneristyksestä, vähentämällä huoneen lämpötilaa, hylkäämällä koneellinen vaatteiden kuivatus, siirtymällä käyttämään vähäenergisiä lamppuja ja sammuttamalla valmiustilassa olevat sähkölaitteet (mm. matkapuhelimen latauslaite) voi pienentää hiilidioksidipäästöjä merkittävästi.

Matkustusmuodolla on myös suuri vaikutus. Autoilu ja lentäminen ovat suurimpia päästöjen tuottajia. Autojen alhaisempi nopeus, tyhjäkäynnin välttäminen, kattotelineen ja ilmastoinnin käyttämättä jättäminen ovat ilmaston säästäjän valintoja. Mitä useampi on kyydissä, sitä pienempi on tuotetun hiilidioksidin määrä henkeä kohti. Ilmaston säästäjä valitsee aina kun se on mahdollista matkustusvälineeksi linja-auton tai junan. Hän pyöräilee ja kävelee ja hoitaa samalla terveyttään.

YK:n ilmastopaneelin puheenjohtajan mukaan yksi lihaton päivä viikossa on paras tapa taistella ilmastonmuutosta vastaan. Eläinperäisten tuotteiden ympäristövaikutukset ovat suuremmat kuin kasviperäisten ja broilerin- ja sianlihan vaikutukset pienemmät kuin naudanlihan. Luomuviljelyn ympäristövaikutukset ovat selvästi pienemmät kuin tehoviljelyn.

Mielenkiintoista on, että useat ilmastonmuutokseen suotuisasti vaikuttavat ravintoaineet ja muutkin valinnat ovat myös yksilön terveyden kannalta parhaita. Esimerkkeinä mainittakoon mm. luonnonmukaisilla menetelmillä tuotettu ravinto, kasvisrasvat kuten rypsi-, oliivi- ja pellavaöljyt, marjat, hedelmät ja  täysjyväviljatuotteet.

4 kommenttia artikkeliin “Ilmastonmuutoksen voi vaikuttaa”
 1. Riitta Nyqvist sanoo:

  Tervehdys Sirpa!
  Tuohon listaan kun vielä saisi sikahalvat julkiset kulkupelit.
  Eikö EU:n intresseissä ole kehittää kattava tukijärjestelmä, joka mahdollistaisi sen?
  Nyt varsinkin kun autoteollisuus on kaatumassa ties kenen syliin.
  Arkadian porukkaa olen ko. asialla pommittanut tuloksetta. Sanovat aina, että asiassa on järkeä, olet oikeassa..
  Ilmeisesti se on niin kuin Kirsi Piha sanoi jäätyään pois sieltä jotenkin siihen suuntaan, että muutokset tapahtuvat muualta käsin.
  Jos juna- ja bussilippujen hinnat laskisivat ihan minimiin valtiollisella tuella..
  silloinhan vain outoon aikaan liikkuvat ammatinharjoittajat, hankalien kulkuyhteyksien alueella asuvat ja ne jotka inhoavat rahvaan hajua, kulkisivat omilla autoilla. Meissä kaikissa kuitenkin asustaa pieni Vileenin Sulo, kun oikein halvalla saa..
  Kevätterveisin
  Riitta

 2. Ossi Aaltonen sanoo:

  Mikäli et Sirpa ole huomannut, on tämän vuoden talvikuukausien ajan Etelä-Suomessakin vallinnut mitä parhain talvisää. No se siitä. Olet ollut kansanedustajana useita kausia. Ministerinä, muistaakseni ympäristö sellaisena kiertelit myös ympäri maailmaa. Minusta olisi hyvä kuulla mitä teit näiden tärkeänä pitämiesi asioden hyväksi tänä aikana. Mitä ne asiat olivat? Millaisia aloitteita tällöin teit? Mitä asioita ajoit päälinjoinasi jne? Sinulla, jos jollakin Satu Hassin ja Kirsi Ojansuun lailla on ollut mahdollisuus vaikuttaa ympäristöasioiden kehitykseen Suomessa. Varmaan niin on tapahtunutkin. Tietenkin visiot ovat kivoja, mutta päättäjien tiedotusvälineissä eri asioista latelemat yleispätevät ja muutenkin kaikkien tiedossa olevat latteudet eivät johda mihinkään ja alkavat vähitellen tympiäkin. Kansa haluaa toimintaa ja selkeää vertailukelpoista tietoa. Eikö juuri kansanedustajien pitäisi edustaja-aikanaan toimia kaikin voimin itse viitoittamallaan tiellä. Ole siis hyvä ja kerro mitkä konkreettiset toimenpiteet pysäytyttävät nykyisen kehityksen ja miten ihmisten tulisi toimia esim. Kiinassa, Venäjällä, Intiassa, että kehityksen suunta muuttuisi. Mitkä ovat suomalaisten kuluttajien todelliset vaikutusmahdollisuudet maailmanlaajuisen ympäristökatastrofin ehkäisyssä, jos unohdetaan mökkisauna ja kansanedustajien julkipyöräily ennen vaaleja. Painotan edellisessä lauseessa sanaa todelliset. Paljonko oli sotimisesta kuljetuksineen ja pommeineen aiheutunut prosentuaalinen osuus ilmakehän kuormituksesta vuosina 2001-2008? Mikä on öljynjalostuksen vastaava osuus koko tuotantoketju huomoituna? Montako kertaa vuodessa jätän saunomatta mökillä, että tilanne tasapainottuu? Ilmakehän saasteet toisaalta tuhoavat ja toisaalta taas estävät maapallon lämpenemistä. Mitä konkreettisesti pitäisi tehdä, että suomalaisten toiminta asiaan mitään vaikuttaisi? Talojen kohtuuton eristäminen kuluttaa energiaa eristeiden valmistuksessa ja saattaa aiheuttaa rakenteiden kosteusvaurioita. Ylisuuret eristemäärät eivät tuuletu riittävästi ja eristeisiin syystä tai toisesta joutuva kosteus ei niistä hevin poistu. En väsytä sinua enemmillä asioilla tällä kertaa. Vastaile, jos ehdit. Kiitos.

 3. toivo tuukki sanoo:

  -on kysyseessä suuret asiat,miljoonien vuosien viiveellä kun jääkaapin jo pakokaasu
  höyryt:suot,letot,matalat lammet,sulava siperia j.n.e.on huomioitava,nehän kaasuttaa 24 tuntia/vrk.entä maalatut talot katot, asvaltin valu ym.on satoja
  kohteita.siis meidän juna kulkee kovaa- – – !

 4. toivo tuukki sanoo:

  -rakennusten eristäminen on asiaa sirpa!.mä vaan huomasin rak. herrojen keksimän routaeristys möläyksen.on tosi harakanpesä jos perustan kesto on r,eristeenvarassa.kaikki eristelevyt maansisään haudatuna vattyy ja menettää erist.vaikutuksen.märkä eristyslevy ohjaa maakosteuden juuri rakennuksenperustan valuun ja edelleen runko ja lattia rakentaisiin-.
  -älkää hämmästykö että julkiset rak. homehtuu haisee.rak.herrat eivät hallitse suunittelua,rakentamista,hoitoa ja korjausta.-veromaksaja maksaa. . . !

Jätä kommentti

css.php