Nuorisotyöttömyyden torjuntaan on panostettava

Työttömien ja lomautettujen määrä näyttää huolestuttavasti kasvan kuukausi kuukaudelta. Erityisen huolestuttava on voimakkaasti kasvava nuorten työttömyys. Lehtitietojen mukaan Hämeenlinnan seudulla on alle 25-vuotiaiden työttömien työnhakijoiden määrä kasvanut vuodessa 44,5 %, Riihimäen alueella lähes 87 % ja Forssassa lähes 65 %. Keväällä luvut tulevat kasvamaan vielä tästäkin korkeammiksi, kun nuoret valmistuvat eri oppilaitoksista.

Pitää tiedostaa, että noiden prosenttilukujen takana on sadoittain nuoria ihmisiä, joilta taantuma on nyt leikkaamassa siivet. Nuori valmistuu pitkän koulutusjakson jälkeen ja on täynnä odotuksia itsenäisestä elämästä, työuran rakentamisesta, oman asunnon hankinnasta ja ehkä perheen perustamisesta. Sitten häntä kohtaa kolkko todellisuus, työtä ei ole tarjolla. Työttömyyskortistoon joutuminen on henkisesti kova isku, mutta se tuo monelle nuorelle myös taloudellisia vaikeuksia. Opinto-, autonosto- ja mahdollisista asuntolainoista selviytyminen vaikeutuu, monista unelmista on luovuttava.

Ei siis ihme, että tulevaisuus mietityttää ja huolestuttaa nuoria. Taloudellisen Tiedotustoimiston tutkimuksen mukaan nuoret pelkäävät työelämää ja monet pelkäävät saavansa potkut ennen kuin edes ovat työllistyneet. Murheen aiheena on ensin se, miten saada työtä ja sitten se, jaksaako työssä.

Iloinen uutinen on, että Hämeenlinnassa etsitään tehostetusti työttömyysuhan alla oleville nuorille erilaisia työllistämisratkaisuja. Nuorille tarjotaan esimerkiksi työharjoittelupaikkoja kaupunkikonsernissa ja kaupunki tulee osallistumaan Sosiaalikehityksen hakemaan työllistämiskokeiluun, mikäli se tulee toteutumaan. Kaupunki myös haastaa yrityksiä mukaan nuorten työttömyyden torjuntaan. Näin edes joiltakin kymmeniltä nuorilta estetään joutuminen siihen toivottomaan oravanpyörään, jossa ei voi saada työtä, kun ei ole työkokemusta, jota ei voi saada, koska ei ole työtä.

Jätä kommentti

css.php