Parlamentti päätti keventää puhelinlaskuja

Euroopan matkalta terveisien soittaminen kotimaahan on tuonut usean matkailijan kotiin hämmentävän suuren puhelinlaskun. Verkkovierailuista – eli soittelusta toisen maan verkosta – saa edelleen maksaa huomattavia minuuttitaksoja, eikä puheluiden vastaanottaminenkaan halpaa puuhaa ole. Muutosta on kuitenkin luvassa – ja pian. Euroopan parlamentissa äänestettiin tänään asetuksesta, jolla asetetaan verkkovierailuille kattohinnat. Uudet hinnat tulevat voimaan jo heinäkuussa.

Parlamentin ja neuvoston kompromissi asettaa puheluille kattohinnat, mikä ei estä operaattoreita kilpailemasta asetettuja hintoja vielä alhaisemmilla. Puhelut ja muut palvelut halpenevat asteittain. Ilman arvonlisäveroa soitetut puhelut saavat maksaa heinäkuusta 2009 alkaen 0,43€/minuutti ja vastaanotetut 0,19€ minuutti. Vastaavat hinnat 2010 heinäkuusta ovat 0,39€/min ja 0,15€/min, sekä heinäkuusta 2011 alkaen 0,35€/min ja 0,11€/min. Tekstiviesteille asetettu katto on 11 senttiä.

Sovittuun asetukseen kuuluu lisäksi kuluttajan oikeus asettaa palveluille maksutta saldo- tai käyttöraja, jonka voi asettaa joko tiettyyn euro- tai sitten datamäärään. Operaattorin tulee ilmoittaa asiakkaalle, kun 80 prosenttia määrästä on käytetty.

Usein EU:ta moititaan siitä, ettei täällä tehtailla kuin turhia päätöksiä. Pintaa raaputtamalla moni kansalainen voisi huomata sen, kuinka paljon tärkeitä, kansalaisten arkipäivässä merkittäviä päätöksiä täällä tehdään. Päätökset kuitenkin realisoituvat usein hitaasti, minkä lisäksi suuri osa EU-säätelystä on direktiivejä, jotka jokainen maa muuntaa osaksi omaa lainsäädäntöään. Näin jää ehkä huomaamatta, että lain alkuperä on EU:ssa. Verkkovierailupäätöksen soisi saavan laajalti julkisuutta juuri siksi, että päätöksen vaikutukset voi jokainen nähdä jo piakkoin.

Jätä kommentti

css.php