Melu on hiipivä ympäristömyrkky

Minun on saatava keskittyä asioihin melun häiritsemättä. Jos joudun viettämään pitkiä jaksoja ihmisten ympäröimänä kuuntelemassa puheita hälyn keskellä, tarvitsen hiljaisuutta palautuakseni ja saadakseni uusia voimia. Jos tätä mahdollisuutta ei ole, stressaannun kovasti ja ikään kuin hukkaan itseni. Tunnin kävely luonnossa aistimassa hiljaisuutta, tuoksuja, kasveja, lintuja ja maiseman kauneutta palauttaa kummasti mielenrauhan ja voimat.

Nykyihminen joutuu kuitenkin tahtomattaankin sietämään melusaastetta kuten työpaikkojen, liikenteen, yleisötilojen ja asuinympäristöjen melupäästöjä. Lainsäädäntömme mukaan esimerkiksi asuntojen pihoilla, terasseilla tai parvekkeilla melutaso ei saa ylittää päivällä 55 desibelin keskiäänitasoa eikä asunnoissa sisällä 35 desibelin keskiäänitasoa. Kuitenkin miljoona suomalaista asuu alueilla, joissa päivämelu ylittää tuon 55 desibeliä.

Melu, vaikkemme sitä tiedostaisikaan, on vaarallista ympäristömyrkkyä. Tutkimusten mukaan melu aiheuttaa mm. kuulon heikkenemistä, unettomuutta, stressiä, verenpaineen nousua, keskittymiskyvyn puutetta, sydänoireita ja laskee kehon immuniteettijärjestelmän tasoa. Meluherkkien naisten sydän- ja verisuonitautien aiheuttama kuolleisuus on suurempi kuin ei-meluherkkien. WHO:n mukaan melu aiheuttaa tuhansia sydänkuolemia vuosittain.

Meluntorjunta pitäisi ottaa vakavasti huomioon yhteiskunnallisissa päätöksissä, kuten esimerkiksi kaavoituksessa, asuntojen rakentamisessa ja peruskorjauksissa, moottoriteiden ja muiden vilkkaiden liikenneväylien sijoittelussa ja meluvallituksessa sekä työsuojelussa.

Myös omilla valinnoilla voi vaikuttaa. Melulähteitä voi vaimentaa, luopumalla kotona taustahälystä, hiljentämällä TV-lähetysten ja musiikin äänen volyymia. On syytä myös aina kun mahdollista tietoisesti hakeutua kokemaan hiljaisuutta. Vielä se voi tapahtua esimerkiksi puistoissa ja metsäluonnossa. Onneksi meidän suomalaisten ei vielä tarvitse ostaa hiljaisuuspalveluja kuten kerrotaan jo jossakin muualla maailmassa tehtävän.

Jätä kommentti

css.php