Tehtävänä yhden sukupolven pelastaminen

Nuorisotyöttömyys on noussut EU-päättäjien todelliseksi huoleksi. Kesäkuussa asiaa puivat EU-maiden johtajat ja tällä viikolla työministerit kokoontuivat aiheen äärelle. Konkreettisena toimenpiteenä EU päätyi antamaan 45 miljardin rahoituksen nuorten työllistämiseen seuraavalle kahdelle vuodelle.

 

Taloudellisen taantuman aiheuttama työttömyys on monille välivaihe, josta päästään yli taantuman taituttua. Mutta kun yksi kokonainen sukupolvi nuoria kasvaa työttömyyteen, epävarmuuteen ja tyytymättömyyteen, seuraukset voivat olla pitkäaikaiset.

 

Talouskriiseillä ja niitä seuraavilla kulukuureilla on tapana iskeä rankimmin juuri niihin, jotka ovat suhteellisesti heikommassa asemassa. Työkokemusta vailla olevat nuoret, pienen eläkkeen varassa sinnittelevät ikääntyvät naiset ja tai perheiden yksinhuoltajat. Taantuma jakaa yhteiskuntaa yhä syvemmin kahtia, ilmentyen kasvavina terveyseroina ja syrjäytymisenä.

 

Euroopan unionilla on toimivaltaa painostaa jäsenmaita kulukuurille kansantalouden tasapainottamiseksi. Sen sijaan siltä puuttuu välineet suojella heikoimmassa asemassa olevia kansalaisia kiristysten seurauksilta. Vammaisten oikeuksien laiminlyönnit tai ikäsyrjintä ovat myös mahdollisia jäsenmaissa ilman, että kansalaisilla on mitään mahdollisuutta saada oikeusturvaa Euroopan unionista. Toimivaltaa ei ole myöskään puuttua romanien kohteluun joissakin jäsenmaissa. Tulokset näkyvät kaduillamme kerjäläisinä.

Vuodesta 2008 alkaen Euroopan unionissa on ollut valmisteilla yhdenvertaisen kohtelun turvaava lainsäädäntö. Siinä todetaan, ettei ketään saa asettaa perusteettomasti eriarvoiseen asemaan taustansa, kuten iän, vamman, uskonnon, etnisen taustan, sukupuolen tai seksuaalisen suuntautumisen vuoksi. Tämä koskee myös keskeisten palvelujen saatavuutta.
Lainsäädännön hyväksyminen on juuttunut joidenkin jäsenmaiden rankkaan vastustukseen neuvostossa. Tämä on ironista, sillä juuri ihmisoikeudet ja niiden kunnioittaminen ovat koko integraation liikkeelle paneva voima toisen maailmansodan kauheuksien jälkeen, ja ne ovat EU:n arvojen tärkein osa. Samalla yhteiset keinomme niiden turvaamiseen juuri tässä politiikan keskeisimmässä kysymyksessä ovat heikoimmat.

3 kommenttia artikkeliin “Tehtävänä yhden sukupolven pelastaminen”
 1. Juhani Lemström sanoo:

  Niinpä.

  Mikä on kirjoittajan ehdotus ratkaisuksi, tai ennuste tulevasta? Liittovaltioko on pakko synnyttää mm. ihmisoikeuksien takaamiseksi? Sekasorto saa kansalaiset sen hyväksymään, jopa vaatimaan?

  Joka tapauksessa tarvitaan avointa ja rehellistä arvokeskustelua, -johtajuutta, jotta millään rakenteella vähänkään myönteinen kehitys Euroopassa on mahdollista. Viime päivienkin jatkuvien julkisen sektorin johtajuuteen liittyvien kotimaan uutisten valossa Suomesta siihen keskusteluun hyviä esimerkkejä on vaikea esittää. Hävytöntä! Yhtä hävytöntä on sosiaalipummien ja työpaikalla työnvälttelijöiden hiljainen hyväksyntä. Sinisilmäinen tällaisen toiminnan mahdollistamien hokemalla joka käänteessä ”yhdenvertaisuutta” johtaa vakaviin kriiseihin.

 2. Mara sanoo:

  Ensin ajetaan kaikki teollisuus alas Suomessa ja sitten ihmetellään ja voivotellaan työttömyyttä. Mikään ei ole niin viisas kuin poliitikko…

 3. Aarno Järvinen sanoo:

  Huament Sirpa
  Katos katos,soot päässy framil,menestyst sanos
  Aarno Järvinen

Jätä kommentti

css.php