Itämeri kuntoon – nyt!

Tänään Turussa. Nostan esille Itämeren suojelun tehostamisen: mitä EU voisi tehdä paremmin? Itämeren ekosysteemi ei kestä enää kaatopaikkana toimimista.

Olen keskustellut useissa yhteyksissä Itämeren suojelua edistävien toimijoiden, erityisesti John Nurmisen säätiön ja Baltic Sea Action Groupin kanssa, miten EU:n aktiivisuutta Itämeren suojelussa voitaisiin tehostaa. Säätiöt tekevät erinomaista työtä, joka ansaitsisi myös vahvempaa EU:n tukea.

Itämeren rehevöitymisen torjunnassa on panostettava erityisesti fosforipäästöjen vähentämiseen. Suuret kanalat Venäjällä Pietarin lähistöllä ja Karjalan kannaksella ovat keskeisimpiä kohteita tältä osin. Alueen suurkanaloiden lannan fosfori- ja typpivalumat ovat yksi Itämeren suuri kuormittaja. Kananlanta voitaisiin käyttää polttoaineena bioenergialaitoksissa. Lanta voidaan käsitellä esimerkiksi Outotecin kehittämällä tekniikalla, jolla kyetään erottamaan lannasta fosfori, typpi ja vaaralliset aineet. Tällaisia ratkaisuja tulisi myös EU:n nykyistä paremmin edistää.

Mitä EU voisi sitten tehdä Itämeren hyväksi muutoin kuin kannustaa Venäjää tehokkaampiin toimiin?

EU-alueen suurin haasteemme on Puola, joka on suurin kokonaiskuormittaja. Puolan välinpitämätön ja löyhentynyt suhtautuminen Itämereen päästettäviin ravinteisiin on tällä hetkellä erityinen huolenaihe, johon EU voisi tehokkaammin puuttua.

Ongelma on Itämeren suojelukomissio HELCOM:in suosituksia löyhempi EU-sääntely. Tämä koskee erityisesti fosforia. Kun Helcomin suositusten mukaan isoimpien asutuskeskusten jätevesistä tulee puhdistaa 90 %, EU hyväksyy tätä löyhemmät rajat fosforipäästöille.

Vertailun vuoksi voidaan todeta, että esimerkiksi Suomessa uusimmalla teknologialla päästään jo tätä parempaan puhdistustehoon. Kun puhutaan isoista päästöistä, ero HELCOM:n suosituksen ja EU-vaatimusten välillä on huomattava. Kun otetaan Puolan kaikki fosforipäästöt huomioon, EU:n hyväksymä löyhempi puhdistusvaatimus tarkoittaa, että Itämereen valuvista jätevesistä noin 2.000- 3.000 tonnia fosforia jäisi puhdistamatta.

EU:n toiminta Itämeren suhteen on ollut ristiriitaista. EU:n meristrategian mukaan EU-merien tilan tulee vuoteen 2020 olla hyvä. Itämeren osalta tähän ei tulla missään nimessä pääsemään ilman ravinnekuormitusta koskevien sääntöjen kiristämistä ja kaikkien Itämeren valtioiden huomattavaa panostusta.

Jotta Itämeren osalta päästäisiin edes lähelle vuoteen 2020 asetettua tavoitetta, tulisi EU-lainsäädännön jätevesien puhdistusvaatimukset tiukentaa HELCOM:n suositusten tasolle. Puolan ja Venäjän pistekuormituslähteistä on edelleen kaikkein kustannustehokkainta vähentää Itämeren ravinnekuormitusta.

EU:n tulisi siis ottaa tosissaan Itämeren rantavaltioiden HELCOM:ssa keskenään sopimat päästörajoitukset ja edellyttää omassa lainsäädännössään niiden noudattamista. Olen tehnyt komissiolle kirjallisen kysymyksen siitä, mihin toimenpiteisiin komissio ryhtyy vesipuite- ja yhdyskuntajätevesidirektiivin saattamiseksi HELCOM:n suosituksia vastaavaksi ja meristrategian tavoitteiden tehokkaaksi täytäntöönpanemiseksi. Itämeren tilan parantaminen on sekä EU:n meristrategian että Itämeri-strategian keskeinen kulmakivi.

Itämeren puhdistamiseksi tarvitaan kaikkien rantavaltioiden panostusta. EU:n roolina on asettaa riittävän kunnianhimoiset päästövähennystavoitteet. Suomen osalta omien päästöjemme vähentäminen vaikuttaa erityisesti rannikkovesiemme ja Saaristonmeren tilaan. Tekemistä riittää.

3 kommenttia artikkeliin “Itämeri kuntoon – nyt!”
 1. kuningasjätkä sanoo:

  Sirpa hyvä!
  Kuinkas sitten peltoja lannoitetaan ettei maa köyhdy viljeltäessä?
  Fosfori, typpi ja muut vaaralliset aineet niinkuin niitä kutsut, ovat kasvien kasvulle elintärkeitä!
  Ilman niitä kasvit eivät kasva, eikä saada puhdasta kotimaista ruokaa.
  Korvataanko se Geenimanipuloiduilla ulkomaisilla tuontituotteilla jonka hyväksymisen puolesta EU:ssa Suomikin on äänestänyt etunenässä?

  Nythän kyllä on niin, että siihen lannanlevitykseen pitäisi kiinnittää huomiota, pikemminkin.
  Ei levitetä keväthangille josta sulamisvedet kuljettavat lannat minne sattuu.

  Mä olen sitämieltä, ettei poliitikkojen kannattais paljon asiaan puuttua, sillä tunnettu tosiasiahan on ettei politikot mitään ymmärrä näistä ympäristöasioista. Ja yleisesti ottaen poliitikoilla ei ole mitään käsitystä oikeasta elämästä. Se on helppoa ymmärtää kun katselee teidän toilailuanne. Katotaan nyt vaikka taannoinen ympäristöministeri Jan Eerik… joka ei yhtään mitää tajunnut ministeriön virkamiesten laskelmista, mutta niin vaan rustas nimen alle paskalakiin josta nyt sitten maakunnissa saadaan kärsiä koko ajan.

  Musta vaan tuntuu, että sekin lakifiasko oli suunniteltu vain ja ainostaan talouselämän tarpeita varten. Että muoviputki- ja pönttötehtaa saisivat haluamaansa talouskasvua samaten pankit ja rahoitusfirmat voittomarginaaleja lisää.
  Maahan perustettiin amatöörivoimin kaikenlaisia vesiosuuskuntia jotkut menestyksekkäitä ja jotkut aivan retuperä hallinnon myötä konkurssikypsiä jo synnytyksestään alkaen. Hartolassa oivallinen esimerkki: Itä-Hartolan vesiosuuskunta joka vääntäytyy konkurssiin, kun hommat eivät ”sujuneet kuin vettä vaan”

  Nyt tuosta jutustasi paistaa läpi että jälleen on jostain teollisuudenhaarasta lobattu sinua ja muita kaltaisiasi.
  Vaan ettepä taida ymmärtää että ” yhteisen hyvän ” jakaminen näillekin lie tärkeämpää kuin itse varsinainen asia.
  Minun mielestäni hyvistä keksinnöistä kannattaa maksaa, se on tosi, mutta pitäisi ensin pyytää näyttöä siitä että keksintö toimii ja sitten vasta maksaa siitä.
  Jos firmalla ei ole varaa hoitaa hommiaan, ilman että sille miljoonia syydetään yhteisistä veroistamme, niin menkööt nurin sitten!

  En minä ole kehitystä vastaan , kaikki kehitys on tervetullutta. Kunhan se tehdään järkeä käyttäen, eikä poliittisin päätöksin jakelemalla sulle mulle, yhdessä kerättyjä rusinoita kaikille jotka vaan älyää ja osaa pyytää, vastikkeetta!

  Markku Räsänen
  kuningasjätkä
  Hartola

 2. Miksi kommentoida blogistin textejä joka ei koskaan reagoi millään lailla nostattamiinsa asioihin. Minä en ainakaan ota millään lailla kantaa itse asiaan, mutta totean että tällainen ylimielinen asenne ei ole ainakaan omalta osaltaan kohottamaan alustajan arvostusta millään tasolla. On ihmisiä jotka kuvittelevat varmasti olevansa rahvaasta jo niin kaukana, kerran ministeriksi päässeenä etteivät enää alennu suurta viisauttaan alemmas vuotamaan. Sanon että buf, et ole sen kummempi kuin muutkaan ihmiset näissä blogeissa kuin muutenkaan.

 3. kuningasjätkä sanoo:

  Sirpa !

  Tarkoitatko tällä tekstissäsi ilmenevällä kansalantaongelmalla Pietarin (Venäjällä) liepeilla olevia jättikanaloita jotka pumppaavat paskaliemensä suomenlahteen täysin ilman minkäänlaista käsittelyä?

  Kuten varmaan tietänet, että mm. Suomi on syytänyt Venäjälle miljoonia veronmaksajien rahoja, kyseisten kaltaisten ongelmien torjumisen avustamiseksi. Nyt aloitetaan seuraavaksi projekti jossa venäläisiä perehdytetään yhdyskuntajätteiden oikeaoppiseen ja kestävän kehityksen mukaiseen käsittelyyn.

  Minä kysyn vaan , että miksi ihmneessä meidän veronmaksajien SUOMESSA, pitää maksaa Venäläisten paskankäsittelylaitosten teko, kun ei ne tee niitä kuitenkaan.

  Hyvin moni olisi mielissään jos silläkin rahalla mikä näihin Deekumaihin joihin Venäjäkin vieläkin valitettavasti kuuluu, hoidettaisiin joitakin paljon tärkeämpiä asioita Suomessa.

  Otetaanpa vaikka esimerkiksi tämä uusi LASTENSAIRAALA. Kumma kyllä yksikään EU. Mandaatille uudestaan pyrkivä, ei vielä ole nostanut asiaa tärkeysjärjestyksessä ykkösasiakseen, et sinä Sirpa eikä muutkaan.
  Luulisi että lasten hyvinvointi olisi se pääasia, eikä se uivatko venäläiset rannoillaan paskavedessä?

  Olisi kiva jos kommentoisit itsekin näitä juttujasi ja vastaisit, miksi muiden maiden asioita on mukavampaa hoitaa, ja helppo unohtaa meillä itsellämme olevat tärkeämmät asiat.

  Onhan se hyvä tietysti sekin että ollaan huolissaan siitä että paskaanhan me hukumme jossain vaiheessa, mutta terve yhteiskunta jaksaisi paremmin ponnistella, jos ei tarvitsisi sairastaa, vailla kunnollista, asiantuntevaa hoitoa jo lapsesta saakka, siitä syystä että kaikessa tarvittavassa täytyy säästää kun ei rahat riitä!

  Nythän tämä lastensairaalan rahoitus on lähes kokonaan hyväntahtoisten lahjoittajien varassa. Meillä ei kohta enää riitä hyväätahtoa lahjoittamiseen, kun kaikki pakko-otetaan milloin mihinkin yhteiseenhyvään, ympäri maapalloa. Niilläkin miljoonilla joita on venäjäläisille syydetty turhaan olisi ostanut monta lastensairaala osastoa tarvikkeineen.

  Mielenkiinnolla odotan sitä ihmettä, että joku poliittinen puolue vaaliteemanaan ehdottaa että pannaan rahahanat kinni ja hoidetaan oman maan lasten ja sairaiden sekä vielä vanhusten asiat kuntoon. Sekä myös toteuttaa ehdotuksensa, eikä heti käännä takkiaan valtaan päästyään, niinkuin olemme viime vaaleista esimerkkejä nähneet!

  Nyt poliitikot, teillä alkaa olla näytön paikka, jotta voisimme teihin luottaa.
  Sinäkin Sirpa, muistat minun vanhaa äitiäni joulukortilla kerran vuodessa, mutta mitäpä konkreettista olet tehnyt asioiden eteen, että hänen tai yleisesti kaikkien vanhusten elämä olisi turvallinen ja arvokas. Ja että sairauksien yllättäessä he saisivat tarvitsemansa hoivan ja hoidon, maksamatta itse hillittömiä hoitokustannuksia, pienestä bruttoeläkkeestään.

  Markku Räsänen
  kuningasjätkä
  Hartola

Jätä kommentti

css.php