Vanhuus rokkaa

Kysyin vuosia sitten nyt jo edesmenneeltä ystävältäni: ”millaista on vanheta ja tulla vanhaksi?”. Tuolloin 80-vuotias Lea naurahti ja sanoi ettei se sen kummempaa ollut, sama ihminen ja tyttö hän oli kuin ennenkin, vähän viisaampana ja yksinäisempänä vain. Sinä näet vanhuuden, minä itseni, hän sanoi.

Pienenä tyttönä minä pelkäsin tulla vanhaksi, koska naapurissa asui iäkäs, vihainen rouva. Sittemmin minä olen onnekseni tajunnut sen, että jokainen meistä tulee yhä enemmän itsensä näköiseksi, mitä vanhemmaksi tulee. Nyt osaan nauttia siitä, että ikäännyn.

Ystäväni kanssa käyty keskustelu tuli mieleeni, kun valmistauduin avaamaan eilen Lahdesta käynnistynyttä Vanhuus rokkaa -konserttikiertuetta. Toimin kiertueen suojelijana. Tänään rokkaamme Helsingissä loppuunmyydyssä konsertissa.

Miksi ikääntyvien puolesta täytyy järjestää hyväntekeväisyyskonsertteja? Olisi hienoa, jos heidän asemansa olisi sellainen, ettei tällaiselle kiertueelle ole tarvetta.

Vanhustenhoidossa tehdään toki paljon upeaa ja ammattitaitoista työtä sekä koti- että laitoshoidossa. Valitettavasti ikäihmisten kohtelussa on myös vakavia ongelmia. Nämä ongelmat nousevat säännöllisesti julkisuuteen ajoittain hyvinkin karmivina uutisina mm. hoitolaitoksista.

Suhtautumisemme ikääntymiseen ja vanhuuteen on liian usein vääristynyttä. Ikääntymisellä ja sen kustannuksilla lähinnä pelotellaan. Ikääntyvien ihmisten terveydenhuolto näyttäytyy suurena ongelmana.

Ikäpommia enemmän meitä vaivaa mielestäni asennevamma.

Rikomme jatkuvasti ikäihmisten perusoikeuksia sekä puheissa että teoissa. Meillä on sekä ikärasismia että ikäsyrjintää, jota emme näe emmekä tunnista, koska se on niin yleistä ja jokapäiväistä. Arvottomaksi leimaaminen on ikäihmisten kohdalla valitettavan arkipäiväistä.

Ikääntyminen ja vanheneminen ovat erinomaisen hyviä asioita. Niiden vaihtoehtona olisi nuorempana kuoleminen. Iän myötä elämään tulee enemmän sävyjä kerrostuneiden kokemusten kautta. Ikääntyneelle avautuu uusia ilon ja onnen mahdollisuuksia, jos terveys ja elämänkokemukset sen sallivat. Tämä kuitenkin edellyttää muiden ihmisten arvostusta, hyvää kohtelua, aitoa läsnäoloa ja kuuntelemista, tasa-arvoista suhdetta ja perusoikeuksien kunnioitusta. Itsemääräämisoikeus kuuluu kaikenikäisille.

Enemmän kuin rahaa tarvitsemme ikäihmisten kohteluun asennemuutosta. Tarvitsemme hiljaisen syrjinnän tunnistamista ja siihen puuttumista aina kun syrjintään törmäämme. Tarvitsemme ihmisiä, miehiä ja naisia, nuoria, keski-ikäisiä ja vanhoja, jotka yhdessä laajana kansanliikkeenä muuttavat tapaamme puhua ikääntymisestä, suhtautua ikääntyneisiin ja heidän oikeuksiinsa. Tarvitsemme muutosta suhtautumisessamme koko vanhenemisprosessiin.

Tätä viestiä Vanhuus rokkaa -konserttikiertue on levittämässä.

Muistiliiton varapuheenjohtajana ja Alzheimer-Europen hallituksen jäsenenä olen tehnyt vuosikausia töitä ikääntyneiden aseman parantamiseksi. Lyhykäisyydessään tehtävälistalla on ollut seuraavat asiat:

• Olen esittänyt Naiset ikääntyvässä yhteiskunnassa -raportissani, että ikääntyvien naisten erityinen asema tulee ottaa huomioon heidän kohtaaman moninkertaisen syrjinnän vuoksi. Hoitotaakka, pienemmät eläkkeet ja erilaisesti kohtelevat sairaudet johtavat usein ikääntyvien naisten syrjäytymiseen.
• Omaishoitajille on luotava eurooppalainen ohjelma, jossa heidän asemansa tunnustetaan ja jossa määritellään tärkeimmät keinot heidän asemansa parantamiseen (esimerkiksi kuntoutustuki ja lisäpalvelut)
• Muistisairaiden perusoikeuksien toteutumisesta on pidettävä huolta ja ääntä.

Vanhus rokkaa -kiertueelle mukaan lähteminen huippuartistien kanssa on hieno kunniatehtävä. Tule rokkaamaan kanssamme! Lippuja jäljellä vielä joihinkin konsertteihin, ks. ohjelma täältä.

6 kommenttia artikkeliin “Vanhuus rokkaa”
 1. Lauri Kivimäki sanoo:

  Olemme eläköityneet viime vuonna 64-vuotiaina. Olen siis nähnyt nykyisen hyvinvointiyhteiskunnan perustamisen pääosiltaan, vaikka emme juurikaan ole päässeet nauttimaan sen saavutuksista, koska meillä on aina ollut jotain liikaa. Olin valtionhallinnossa töissä 80-luvulla jolloin tehtiin lukuisia laajennuksia lastenhoitoon, oli tullut ansiopäivärahat ja paljon muuta. Silloin ajattelin, ei Suomella ole tähän varaa, vaikka (typerät) poliitikot uskoivat jatkuvaan kasvuun, mikä järjellä ajatellen ei voi olla mahdollista. Nyt kun ajat ovat mitä ovat ei kukaan haluaisi luopua mistään mitä on saavutettu. Valitettavasti vanhukset ja heistä kaikkein vanhimmat ovat helpoin tapa säästää, heähään eivät osaa puolustautua, elleivät esim lapset tai muut sukulaiset auta. Useinkaan he eivät ymmärrä hakea apua, koska ovat tottuneet vähään. Nuoremmat ikäluokat osaavat taas vaatia, koska heidät on siihen valtiovallan toimesta opetettu. Muutama konsertti, jossa poliitikot ja jotkut järjestöt kehuvat toimintaansa ei mitään muuta (olen ollut). Tarvittaisiin poliittisilta puolueilta laidasta laitaan ajattelutavan muutosta ja jämäköitä päätöksiä. Mutta pelko kannatuksen laskusta estää tämän.

 2. kuningasjätkä sanoo:

  Juu, Sirpa!

  Selitäppä seuraavassa blogissasi, miksi laitoshoitoon turvautuvien vanhusten palvelumaksut määräytyvät kaikista veronalaisista tuloista sekä myös eläkkeensaajan verottomasta hoitotuesta, aina BRUTTOTULOJEN MUKAAN, Miksi ei menoiksi hyväksytä mitään, esim. Oman tyhjillään olevan asunnon hoitokuluja?
  Laitoshoitoon joutuvien vanhusten kun ei kannata asuntoaan vuokralle laittaa koska vuokratulostakin peritään 95% maximissaan oleva hoitomaksu,.. Hoidon laatu ei kuitenkaan lisäänny, vaikka maksaisi siitä miljoonan kuussa!

  Kerro Sirpa mitä aiot tehdä tälle asialle.?

  Sosiaaliasioissa tulot lasketaan aina nettotulojen mukaan, eli siis kuinka paljon asiakkaalla on käytettävissään rahaa, sen jälkeen kun verot ja ylemaksut on maksetrtu päältä pois.

  Vanhukset siis maksavat laitoshoidostaan myös palvelumaksua YLE maksustakin sekä veroistaan.. Eikös tälläinen moninkertainen maksatus ole jotenkin kiellettyä?

  Minun ehdotukseni on että vanhuspalvelumaksut peritään veronalaisista tuloista, ja vain niistä. Ja aina sen mukaan kun asiakkaalla on nettutuloja. Myös joitakin vähennyksiä on voitava tehdä maksuista.

  Mutta etteehän te poliitikot mitään asialle tee, koska teillä aika menee blogien kirjoitteluun. Tähänkään asiaan et sinä Sirpa, eikä muutkaa halua edes oikeasti puuttua, pääasia teille tuntuu olevan mitä itselle jää käteen ja kuinka paljon pullaa sillä rahalla saa.

  Mutta toivossa on hyvä elää, sanoi lapamato.
  Onpahan jotakin mitä odottaa, kun odottelee, että huudon avannut vastaa muiden huutoon.

  • kuningasjätkä sanoo:

   Tuossa kertomassani maksupolitiikassa on hieman ajattelemisen aihetta tuleville vanhuksillekin!

   Esimerkiksi Lauri, kerroit jääneesi eläkkeelle.
   No pidäppä nyt huoli siitä että pysyt terveenä ja elinvoimaisena, ettet joudu laitoshoitoon vanhoilla päivilläsi.
   Sillä silloin sinulle koittaa vaikeat ajat. Jos vähänkin näyttää siltä että terveys alkaa mennä siihen suuntaan että on aika ryhtyä suunnittelemaan laitoshoitoon siirtymistä, niin hyvissä ajoin enennen sitä kannattaa hukata omaisuutensa pois, sillä kaikesta omaisuutesi tuotosta ja joskus jopa pääomastakin joudut maksuja maksamaan.
   Palvelumaksulaskennan alaisia tuloja ovat: Pankkitilien korot, Sijoitusten tuotot ja osingot, Puhelinosakkeiden osingot, Vuokratulot, Kesämökin myyntivoitot, Sijoitusosakkeiden myyntivoitot,, Eläkkeensaajien hoitotuet, Eläketulo, Palkkatulot, jne. Lähes kaikki. Sosiaalitoimiston myöntämät toimeentolotuet eivät korota maksua.
   Hoitomaksua peritaan 80-95% Bruttotuloista, riippuen siitä kuinka ja missä hoidetaan.
   Tämän päälle tulevat lisäksi Lääkkeet, lääkäripalvelut, poliklinikka ja tutkimusmaksut ja palveluasunnon vuokrat, ruoka, sekä henkilökohtainen vaatetus, jalkahoidot, hiustenleikkaukset sun muut.

   Mistäkö minä 57 vuotias nämä asiat tiedän?
   Teen lähes täysipäiväistä työtä, ilman palkkaa, toimien vanhan äitini edunvalvojana. Äitini on alzhaimersairautensa vuoksi kykenemätön itsenäiseen elämään ja siksi joutuu olemaan jatkuvassa tarkkailussa ja asumaan Hartolassa, Kotiharjun hoitokodissa .(PHSOTEY:n alainen laitos)
   Minulla on usein täysi työ keksiä, kuinka saan äitini rahat riittämään kaikkiin maksuihin, koska hänen tulonsa ovat perin rajalliset. Tuhannellaviidelläsadalla(1500) kuussa, (eläke ja eläkkeensaajan hoitotuki), täytyisi elämästä selvitä.
   Useasti tämä ei riitä, vaan onpa aikoja jolloin joudun itse lainaamaan äidilleni rahaa, omista vähäisistä tuloistani, ettei hän joutuisi velkakierteeseen ja saisi luottohäiriöitä yms.
   Äitini ei saa sosiaaliapuja, koska hänellä on omaisuutta. Hän omistaa omakotitalon Lahdessa. Sosiaalitoimistolla sanotaan vaan tylysti, myykää talo!
   Taloa on yritetty myydä, mutta tuloksetta jo yli vuoden ajan.

   Koska valtiovalta, eli juuri nämä Sirpa Pietikäiset sun muut suharit ovat edesauttaneet toimillaan sitä, että meillä on niin mahtavat kassa-alijäämät, etteivät pankit uskalla asunnonostajia enää rahoittaa täysimääräisesti, siksi kauppa ei käy, kun ostajilla ei ole rahaa!.

   Jos vaikkapa saisinkin myytyä äidin talon, niin sittenhän asiat olisivatkin paremmalla mallillaan, silloin äitini ei tarvitsisi maksella asunnostaan kuluja; kaukolämpömaksut, sähkölaskut, tontinvuokrat, kiinteistö-ja kotivakuutus, korjaus ja huoltokulut ym onhan näitä.
   Ikävintä niissä maksuissa on ettei niitä voi missään vähentää, ei edes verotuksessa kuin muutamia työsuorituksia joista on maksettu kotitalousvähennykseen oikeuttavia maksuja.

   Siksi kehotan teitä ikääntyvät vanhukset, älkää luottako poliitikkojen tyhjiin puheisiin ja lupauksiin.
   Vaan toimikaa itse jo silloin kun olette vielä voimissanne ja hukatkaa omaisuutenne pois! Antakaa se vaikka ennakkoperintönä lapsillenne tai lastenlapsillenne, ihan vaikka kädestä käteen, ilman enempiä ilmoittelematta veroilmoituksissakaan, ettette sitten kun olette aivan kykenemättömiä joutuisi vaikeuksiin, maksujenne takia.
   Semmoinen hyvä edunvalvojakaan ei olisi hassumpi juttu hankkia jo silloin kun pää vielä toimii, niin että olisi edes joku joka puolia pitää sitten kun itse ette kykene.

   Minä itse aion noudattaa tuota periaatetta hyvissäajoin.
   Ellen satu sitä ennen kuolla kupsahtamaan.?

   Markku Räsänen, kuningasjätkä Hartola

   • kuningasjätkä sanoo:

    Ja vielä hieman lisää:
    Vain sen verran , että tuosta Sirpan tämänkertaisen kirjoitelman otsikosta:

    Vanhuus Rokkaa.
    Sana ”rokkaa” tullee sanasta ROCK, joka suoraan suomennettuna tarkoittaa kalliota tai kiveä.

    Ja aika kivinen on se tie jota vanhus joutuu kulkemaan kun tulee siihen elämänvaiheeseen että päätyy yhteiskunnan armoille.!.

    Joten otsikko sattui juuri oikeaksi!

 3. Lauri Kivimäki sanoo:

  No enpä viitsinyt käydä romaania kirjoittamaan, vaikka paljon asiaa olisi ollut. Kukapa 45-vuoden työuran jälkeen (paitsi valtion ja kunnan virkamies) olisi täysin terve. Itse sain 5-vuotta sitten aivoinfraktin (toinen silmä sokeutui,toisen käden sormet eivät liikkuneet 2 viikkoon) Kiitos Kanta-Hämeen Keskussairaalan erinomaisen hoidon ja kuntoutusjakson jälkeen ja oltuani 4 kk sairauslomalla pystyin vielä olemaan työelämässä 4,5 vuotta (3-vuorotyö teollisuudessa). Tuon tapahtuman jälkeen jouduin laittamaan arvoja uuteen järjestykseen. Totesin että yksi hetki voi muuttaa kaiken. Varauduin myös tulevaan ajatuksella: hätätilassa pitää olla ”kiven alla” sen verran, että pystyt menemään yksityiselle lääkärille, koska julkiselle puolelle on suhteellisen vaikea päästä. Eri asia on jos joutuu pitkä-aikaiseen laitoshoitoon,. Edelleenkin olen sitä mieltä, että julkisen sektorin vanhustenhoidosta on helpointa säästää. Näille Pietikäisille, Kataisille, Urpilaisille ja muille vastaaville tulee sellaiset eläkkeet, että he pystyvät kyllä asiansa hoitamaan myös vanhana. Olen seurannut lähietäisyydeltä muutamia omaishoitajia. Arvostan heidän raskaan työnsä erittäin korkealle ja heidän jos kenenkä tulisi saada työstään kelvollinen korvaus asuinkunnasta riippumatta.

 4. Lauri Kivimäki sanoo:

  Ja vielä. Jos eläkkeesi on pieni, millä juuri ja juuri tulet toimeen, sinulla ei ole mahdollista mennä edes Vanhuus Rokkaa-konserttiin saati muihin kulttuuritapahtumiin esim teatteriin. Tänä päivänä kun kaikki tuollainen maksaa ja tuntuu, että yhä aina vain enemmän. Myös halvinkin etelänmatka on ulottumattomissasi, vaikka kuinka haluaisit. Onneksi täällä suur-Hämeenlinnan maaseutuosissa on sentään vielä kesäisin erilaisia tapahtumia, missä heti portilla ei tarvitse olla 30,-60,€kourassa.

Jätä kommentti

css.php