Ruuantuotanto kokonaan luomuun vuoteen 2050 mennessä

Luomutuotannon valvontaa on tiukennettava ja tuotannon esteitä karsittava. Tämä on tänään julkistetun EU:n luomustrategian kannatettava tavoite. Toimin Euroopan parlamenttiin perustamani ruokaryhmän puheenjohtajana. Ruokaryhmässä otimme luomustrategian tyytyväisenä vastaan.

Mielestäni luomutuotannolle voitaisiin asettaa selvästi kunnianhimoisempiakin tavoitteita kuin komissio tekee julkistamassaan luomustrategiassa. Vain noin prosentti ruuastamme tuotetaan nykyisin luomuna. Lähivuosina potentiaalia voisi olla 20 % osuuteen. Mielestäni vuoteen 2050 mennessä eurooppalainen ruoka voisi olla valtaosin luonnonmukaisesti tuotettua.

Ruuan laatuun ja alkuperään kohdistuvat kuluttajien odotukset ovat perustellusti jatkuvasti kiristyneet. Tämä avaa luomutuotannolle tulevaisuudessa uusia mahdollisuuksia.

Kuluttajat haluavat saada mahdollisimman oikeaa ja riittävää tietoa ostamistaan elintarvikkeista. Tähän toiveeseen on pystyttävä vastaamaan hyvällä eurooppalaisella lainsäädännöllä.

Luomumerkinnän ohella elintarvikkeiden kyljessä on tärkeää tuoda esille esimerkiksi se, sisältääkö tuote GMO- tai klooniperäisiä ainesosia, nanomateriaaleja tai missä maassa lihatuotteisiin päätynyt eläin on kasvatettu. Näihin merkintöihin liittyvä lainsäädäntökeskustelu on parhaillaan käynnissä Euroopan unionissa. Olen omalta osaltani ollut mukana varmistamassa, että eurooppalaisten kuluttajien ääni on näissä keskusteluissa kuuluvilla.

Sekä tuottajat että kuluttajat ovat luomutuotannon voittajia. Tuottajat saavat parempaa vastinetta tuottamistaan elintarvikkeista. Kuluttaja voi luottaa siihen, että eurooppalaisella luomumerkillä varustettu tuote noudattaa kaikkia luomulle asetettuja kriteerejä.

Luomutuotanto pyrkii luomaan kokonaisvaltaisen ja vähäriskisen tuotantomuodon perinteisen maanviljelyn rinnalle. Tällä hetkellä ruokatuotantomme on pääsääntöisesti 12 kasvin ja 5 eläinlajin varassa. 90 prosenttia lajikkeista on kadonnut tuotannon yhtenäistyttyä. Riippuvaisuutemme vain muutamista lajeista lisää ruokapulan riskiä katovuoden tai eläinsairauksien sattuessa. Luomutuotanto on niukkojen käytettävissä olevien resurssien vuoksi edistyksellistä ja innovatiivista, mutta samalla vähäriskistä, kun tuotanto ei perustu vain muutamiin pitkälle jalostettuun lajikkeeseen.

Toisaalta luomutuotannon kritisoidaan olevan tehotonta maailman koko väestön ruokkimiseen. Tuotto-panossuhde luomussa on kuitenkin samalla tasolla kuin tavanomaisessa tuotannossa, toisinaan jopa korkeampi. Luomutuotanto on tarkemmin arvioituna resurssitehokas maatalouden ja ruoantuotannon muoto.

Luomutuotanto tarjoaa tulevaisuudessa hiilineutraalin tuotantomuodon, lisää typen eikä kuluta forsforin luonnossa esiintyvää määrää, ja vähentää lannoitteiden vesiä rehevöittävää haittavaikutusta. Lannoitus hoituu tehokkaasti maankäytön sekä lajikekierron avulla. Luonnossa esiintyvät typpi- ja fosforimäärät niukentuvat jatkuvasti, mikä nostaa entisestään maatalouden kustannuksia ja negatiivisia ympäristövaikutuksia ja tekee luomutuotannosta aiempaa tärkeämmän tuotantomuodon.

Ruuan riittävyydestä puhuttaessa on keksittävä ratkaisuja myös siihen, miten ruoka jakautuisi tasaisemmin maailman väestölle. Maailmassa on enemmän ylipainoisia kuin aliravittuja. Keskiverto eurooppalainen heittää ruokaa vuosittain hukkaan 250 jauheliharasian korkuisen tornin verran.

Luomu tarkoittaa myös laadukasta tuotanto- ja elämäntapaa. Tuotantoeläinten tilat ovat väljemmät, ne saavat jaloitella enemmän ja niiden ravinnolle asetetaan korkeammat vaatimukset kuin tavalliselle rehulle.

Komission esitys luomuasetukseksi löytyy täältä.

3 kommenttia artikkeliin “Ruuantuotanto kokonaan luomuun vuoteen 2050 mennessä”
 1. kuningasjätkä sanoo:

  Vauhti senkun kiihtyy ja jutut muuttuu hullummiks, mitä lähemmäksi vaaleja mennään, mutta edelleenkään ei kuulu mitään miten sinä aiot toimia, että tämäkin skenaario toteutuisi.

  Kyllähän sitä voi vaikka kertoilla, että seuraavan vaalikauden loppuun mennessä ensimäinen suomalainen käy kuussa mutta voisi sitten kertoa senkin kuka maksaa ja kuka rakentaa raketin, vai ufollako ratsastetaan,

  Ei se kuitenkaan kyllä toteudu.

  Sinänsä toki, luomuruoka on hyvää ja varmaan jonkinverran terveellisempää kuin tehotuotettu. Mutta kerroppa Sirpa, mistä me saadaan niin paljon luomulannoitteita, että saadaan myös satoa?
  Luomulannoitettahan on , ainakin mun mielestäni karjanlanta joten jos kaikki ruokatuotanto tuotetaan luomuna, niin karjankasvatusta pitää lisätä ainakin 400% ja johan semmoinen määrä karjaa syö sen minkä kaikki pellot tuottaa!

  Sinänsä ihan huippuidea, ei siinä mitään, joko olet paljonkin ostanut luomuosakkeita. Mutta tuskinpa sentään sekään. toteutuu.

  Ja jos oikeasta luomusta aletaan puhumaan, niin ei luomutiloilla sitten traktoreilla jyllätä ja kynnetä, vaan heppavetosilla vehkeillä, mitä luomua se tarkotoriluomu on?
  Ja kenellä riittää aika kaikkeen siihen ja paljonko lisämiljardeja maataloustukiaisiin se kokonaisluomutuotantoon siirtyminen vaatii, ja ketkä sen maksavat, kokoomuslaisetko? Epäilenpä, etteivät maksa?
  Ja kun Nallekin muuttaa Ruåtsiin, niin maksellaanko me Nallellekin maataloustuet Ruåtsiin vai maksaako Ruåtsalaiset sille.

  Parempi nyt vaan Sirpa, että nipistät itteäs ja heräät ja päästät kissan ulos, ja meet ittekin pissille, ettei nouse liiaksi päähän!

  Jospa näitkin vain pahaa unta?

 2. Tapani Silvo sanoo:

  Arvoisa kuningasjätkä! Sirpa pietikäinen on todellinen ”selviytyjä”. Ei halua näyttää mitään omaa mielipidettään, vaan on ymmärtävinään kaikkia tahoja.
  Tässä Sinulle hyvä esimerkki pyrkyristä.
  Sirpa on taitava ajatustenlukija, joka näkee jotain järkeä Putinin päässäkin. Ainakin päätellen tästä haastattelusta:
  http://yle.fi/uutiset/ukrainan_kriisi_sirpa_pietikainen_ymmartaa_venajan_nakokulman/7154208
  Vois vaan toivoa, ettei tämä ”joka-alan asiantuntija”, enään jatkossa, saisi äänestäjien luottamusta!
  Valitettavasti eivät monet muutkaan EU:n palkkalistoilla olevat Suomen edustajat kuulu mihinkään älymys-aateliin.
  Täältä Ruotsista käsinkin pystyn pienellä äänelläni vaikuttamaan Eu-vaalien tulokseen. Jussi Halla-Aho on tämän hetken suosikkini. Tietääkseni hän on asettumassa ehdokkaaksi.
  Terv! Tapsa

  • kuningasjätkä sanoo:

   juu Sirpa on oikein pyrkyreiden aatelia, Paavo- Pyrkijä Väyrysen jälkeen no. 2 sijalla!

   Pitäisi olla tuolla vaaleissa sellaiset täytettävät laput joihin vois merkitä ketä ei missään tapauksessa kannata ja pitäis voida myös perustella,niin että kansan ääni selkeämmin kuuluisi, vaikka tuskin niitä kukaan lukisi, kun ei lue näitäkään tekstejä, ei ainakaan se jolle kommentoidaan, tai sitten menee niin lujaa ajatukset Sirpukalla ettei kerkeä paneutumaan mihinkään, ei ainakaan niin että vastaisi.

   Mutta täytyy vieläkin todeta, että huimemmaksi meno vaan kiihtyy, mitä lähemmäksi vaalipäivät tulee harmi että saa vain yhden äänen antaa, pitäs olla samanlainen systeemi kuin Tanssii tähtien kanssa äänestyksessä tms.. että vois soittaa niin monta kertaa kuin kerkeää, niin vois vaikuttaa paremmin ettei tämä pääse ja joku muu pääsee.

   Toisaalta, mä nyt en tiedä noista muistakaan ehdokkaista.. on ne vähäsen kummallisia kaikki..

   Mutta..
   Makuasia sanoi koira, kun muniaan nuoli..

Jätä kommentti

css.php