Kansalaisaloite uhkaa naisten oikeutta omaan terveyteensä

Euroopan parlamentissa järjestetään tänään kuuleminen ”Yksi meistä” -kansalaisaloitteesta. Eurooppalainen kansalaisaloite on uusi keino, jolla vahvistetaan EU-demokratiaa siten, että kansalaiset voivat pyytää Euroopan unionia toimimaan tavoitteidensa eteen. ”Yksi meistä” on järjestyksessä toinen läpi mennyt aloite.

Käsittelyyn nyt tulevan kansalaisaloitteen tavoitteet ovat huolestuttavia. Aloite on osa Euroopassa viime aikoina nousussa ollutta seksuaalioikeuksia, tasa-arvoa ja naisten oikeuksia vastustavaa liikehdintää. Vähäistä poliittista tukea nauttivat äärikonservatiiviset ja aborttia vastustavat ryhmät ja poliitikot yrittävät toistuvasti horjuttaa naisten oikeutta omaan terveyteensä ja ruumiiseensa niin EU:ssa kuin kolmansissa maissa.

”Yksi meistä” -kansalaisaloitteessa vaaditaan Euroopan unionia lopettamaan rahoituksen kaikelta toiminnalta, joka edellyttää ihmisalkioiden tuhoamista. Aloitteen läpimeno vaikeuttaisi radikaalisti EU-alueella tehtävää kantasolututkimusta. Äärimmilleen tulkittuna aloitteen myötä kiellettäisiin myös hedelmöityshoidot.

Aloitteen läpimeno hankaloittaisi merkittävästi äitiyskuolemia vastaan käytävää taistelua, kun äitiysterveyteen ohjattu kehitysapu tyrehtyisi. Aloitteentekijät haluavat estää rahoituksen kaikilta aborttipalveluita ja aborttiin liittyvää neuvontaa tarjoavilta kansalaisjärjestöiltä ja kansainvälisiltä toimijoilta. Raskaudenkeskeytykseen liittyvät palvelut ovat kuitenkin vain pieni osa järjestöjen äitiysterveyden edistämiseksi tekemää työtä.

”Yksi meistä” vaikuttaisi myös mahdollisuuksiin tarjota raskaudenaikaista hoitoa ja apua perhesuunnitteluun. Käytännössä äitiysterveyden eteen tehtävä työ vaikeutuisi huomattavasti.

”Yksi meistä” on täydellisessä ristiriidassa EU:n pitkäaikaisen kehityspolitiikan kanssa. EU on johtava perhesuunnittelua ja lisääntymis- ja seksuaaliterveyttä edistävä toimija, jota monet kansainväliset sitoumukset velvoittavat. Sillä on vastuu jatkaa äitiysterveyden edistämiseksi tehtävää työtä. EU:n äitiysterveydelle myöntämä kehitysapu rahoittaa vain turvallisia aborttipalveluita maissa, joissa raskauden keskeytys on laillista.

Äitiysterveyden parantaminen on yksi YK:n vuosituhattavoitteista. Viime vuosina on tapahtunut huomattavaa edistystä, esimerkiksi äitiyskuolemien määrä on vähentynyt lähes puoleen vuosien 1990 ja 2010 välillä. Paljon on silti vielä tehtävää. Kehitysmaissa kuolee yhä 800 naista joka päivä raskauden ja synnytyksen aiheuttamiin komplikaatioihin.

Kun ”Yksi meistä” -aloite tulee Euroopan parlamentin käsiteltäväksi, parlamentaarikkojen ja komission on puolustettava naisia ja heidän oikeuksiaan. Niin ikään on puolustettava eurooppalaista huippututkimusta, jonka avulla koko ajan yritetään löytää hoitoratkaisuja Euroopassa lisääntyviin sairauksiin, kuten Alzheimerin ja Parkinsonin tauteihin. On syytä toivoa, etteivät ”Yksi meistä” -kansalaisaloitteen kaltaiset mielipiteet saa laajempaa kannatusta Eurooopassa.

3 kommenttia artikkeliin “Kansalaisaloite uhkaa naisten oikeutta omaan terveyteensä”
 1. kuningasjätkä sanoo:

  Kehitysmaiden asioitako se Sirpa aikoo mennä EU-meppinä hoitamaan? Mitenkäs olisi jos menisit laittamaan oman kotimaan asioita kuntoon ensin ja sitten jos vielä resurrsseja piisaa mut?

  • kuningasjätkä sanoo:

   KORJAUS!
   ”(ja sitten jos vielä resurrsseja piisaa mut)”

   Viimeisen sanan piti olla MUUT !

 2. kuningasjätkä sanoo:

  Ja miksi ihmeessä aina poliitikot vetävät naisten oikeudet esiin vaaliteemoissaan, miksi kukaan ei puutu miesten oikeuksiin tai yksilöiden oikeuksiin sen kummemmin sukupuoleen takertumatta. Missä ovat sairaiden oikeudet? Lääkä’rin velvollisuuksiin kuuluu jonkin pykälän mukaan , hoitaa potilaitaan yhteistyössä potilaan kanssa, mutta aina se ei toteudu.

  Minun eräs ystäväni kuoli eilen illalla, no olihan se odotettavissa, sillä hän sairasti prantumatonta sairautta (keuhkosyöpä). Mutta hän olisi halunnut elää ehkä hieman pidempäänkin.
  Hän joutui turvautumaan terveyskeskuksen vuodeosaston hoitoon kun tulehdusarvot kohosivat yllättäen liian suuriksi, ja kun Hartolassa ja muissakin köyhissä kunnissa täytyy säästää pihistellen kaikesta, niin säästäminen hänenkin kohtalokseen koitui viimein.
  Tulehdusarvot alkoivat laskemaan kun antibiotteja tiputettiin suoneen, mutta kun pussi loppui, niin lääkäripä määräsikin antibiotit suun kautta otettavaksi, sillähän säästettiin peräti kaksikymppiä. Suunhautta otettuna aineella ei sitten tehoja ollutkaan ja tiputushoidon aikana piristynyt potilas, vaipui jälleen alamaihin lyhyessä ajassa ja viikossa hän meni niin huonoon kuntoon että kuolema tuli ja korjasi hänet pois.

  Minä kysyn sinulta Sirpa, miksi sinä kannat huolta kehitysmaista kun samaan aikaan meillä täällä kotimaassa lääkärit käyttävät säästövaltaansa ja potilaita kuolee koko ajan enemmän.

  Miltäpä sinusta Sirpa tuntuisi jos tarvitessasi kunnollista hoitoa, lääkäri kertoisi vakavana, ettei sitä voida antaa koska se on kallista, voisiko olla mahdollista että silloin sinäkin unohtaisit kehitysmaat..? Edes hetkeksi?

  Toki onhan se hyvä että kehitysmaistakin huolta pidetään, mutta kerro miksi meidän pitää omalla kustannuksellamme pelastaa ihmishenkiä jossain afrikan sydänmailla, jotta nämä saisivat tehdä lisää pelastettavia?

Jätä kommentti

css.php