Tunnustuksia, kiitos

Kun Ruotsi tunnusti Palestiinan, ulkoministeri Margot Wallström perusteli elettä Ruotsin halulla tukea rauhanneuvotteluita. Olen samaa mieltä Wallströmin kanssa siitä, että tunnustaminen voisi avittaa jumissa olevaa rauhanprosessia takaisin liikkeelle. Näkemykseeni on monta syytä.

Ensinnäkin Palestiinan tunnustaminen asettaisi sen edes hieman tasapuolisempaan asemaan neuvottelupöydässä. Tällä hetkellä Israel on niin ylivoimainen, että sen intressi solmia rauha palestiinalaisten kanssa on melko pieni. Tilanteen epätasa-arvoisuus on siten este rauhalle. Tätä epätasa-arvoisuutta voitaisiin hieman loiventaa tunnustamalla Palestiina. Palestiinalaisten neuvotteluaseman parantaminen ulkovaltojen tuella voisi auttaa saattamaan osapuolet neuvottelupöytään.

Tunnustaminen voisi tukea rauhanprosessia toisellakin tavalla: se antaisi heikommalle osapuolelle toivoa, että itsenäisyys on mahdollista saavuttaa ilman väkivaltaa. Israelin syksyiset päätökset laajentaa siirtokuntia merkittävästi, sekä kesän tapahtumat Gazassa ovat asettaneet palestiinalaiset entistä tukalampaan asemaan, joka voi pahimmillaan purkautua väkivaltana. Palestiina tunnustamalla ulkovallat voisivat osoittaa tukensa maltillisille palestiinalaisvoimille ja samalla heikentää Hamasia.

Palestiinan valtion tunnustaminen myös tukisi niin sanottua kahden valtion mallia, jota muun muassa EU pyrkii edistämään ja jota itse kannatan. Tässä mallissa itsenäisen Israelin rinnalle syntyisi itsenäinen Palestiina.

Oikeudellista ongelmaa Palestiinan tunnustamisessa ei nähdäkseni ole. Myös Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Mari Neuvonen on todennut, että valtion tunnustamiseen vaadittavat kriteerit täyttyvät Palestiinan kohdalla.

Toivon muiden maiden seuraavana Ruotsin esimerkkiä ja tunnustavan Palestiinan. Tällä viikolla EU-parlamentin täysistunnossa on käsittelyssä päätöslauselma, joka kannustaisi kaikkia jäsenmaita seuraamaan Ruotsin esimerkkiä ja tunnustamaan Palestiinan. Aion äänestää Palestiinan tunnustamista tukevan päätöslauselman puolesta yllä mainituista syistä.

Tein jo aiemmin syksyllä kirjallisen kysymyksen EU:n komissiolle assosiaatiosopimuksen jäädyttämisestä Israelin kanssa. EU ei voi sallia Israelille etuoikeutettua pääsyä markkinoilleen ottaen huomioon vakavat kansainvälisen oikeuden loukkaukset, joihin se on syyllistynyt.

3 kommenttia artikkeliin “Tunnustuksia, kiitos”
 1. Erkki Strömberg sanoo:

  Heissan!

  Olen kauan ihmetellyt mikä erikoisasema Israelin valtiolla on. Kiistämättä Israel on ydinasevaltio. Mutta ei ole mukana missään sulku tai muussa kansainvälisesä sopimuksessa. Siis terrorisrivaltio!
  Missä viipuvät pakotteet, joita niin herkästi muille langetetaan, Israelia vastaan?
  Ei ny helvetissä raamattu voi olla syy olla erilaiseen kohteluun, sehän on vain kirja muiden joukossa. Onhan muitakin uskonnollisia julkaisuja esim koraani tai kalevala ynnä muita.
  Kun Sirpalla on nyt puolueestaan presitentti ja pääministeri kuvittelisin jotta olis muukin suorempi väylä viedä viesti perille kuin tää ”persukanava” sinne missä ulkopolitiikasta päätetään.
  Ulkoministerimme sanoi viisaasti kun kyse oli Venäjän pimeitten lentojen lisääntymisestä Itämeren yllä: ”Kyllä siellä NATOnkin lentotoiminta on huomattavasti vilkastunut.” Kenenkähän koneet milloinkin on kyseessä? Samoin kuin kenen telaketjun jälkiä usein Ruottin puolustusvoimat näyttää kun vieraira sukellusveneitä havaitaan muttei kiinni saada? Haisee vähän, eiks vaan?

 2. kuningasjätkä sanoo:

  Huomaatteko kun vaalit on taas keväällä käsissä ja Sirpukkakin herää eloon.
  Mitään asiaa ei tälläkään kertaa ole kunhan ollaan vaan esillä jotta joku tollo taas menisi lakaan jä äänestäisi?

  Ei mitään kertomuksia olla kuultu kuinka on aika kulunut Brysselissä,!
  Onko kiloja kertynyt leuan alle lisää lihapatoja särpiessä.?
  Onko kenties tullut saaduksi aikaan jotain tärkeää ja toivottua.

  Mediakin on ollut kumman hissukseen meppien toilailusta?

  Ja aivan varmasti minkäänlaisia vastauksia kommentteihin ei Sirpalta saada taaskaan!

 3. kuningasjätkä sanoo:

  Palestiinalaisethan ne tärkeintä onkin, näin suomaisesta näkökohdasta.

  Mulle ainakin, ehkäpä monelle muullekin on Aiiiivan sama miten ja milloin rättipäät kinastelee ja mistä asiasta. Myydään niille aseita ja paukkuja ja tapelkoot niin kauan kun sielut sietää!Siitähän sitä’ talouskasvua tulee, siitähän nyt lienee pula..
  Israilin kansa se siellä rajoja siirtelee ja toiset kohjot mättää takaisinpäin rakettejaan..
  Luulisi Sirpankin olevan enemmin huolissaan tästä itänaapurin Pätkästä, joka äijäilee niinkuin paraskin panomies, kun nyt julkisesti on kertoillut että joku 31 vuotias naikkonen on siitä kiinnostunut muiden kun pankkitilin ominaisuuksien takia!
  Saatte pojat nähdä että siellä rajan takana riittää amiissiioonia enemmän kuin on tarpeeksi, sanoi alik. Hietanenkin. Ja se asia on paljon tärkeämpi juttu ottaa huomioon kuin tää ikuinen pyhä sota jota on libanonissa käyty jo ainakin 800 vuotta. ei siitä mitään tule, mutta siitä tulee jos nyt munattomilta vaikuttavat suomen päättäjät keksisivät että ne ex puolustusministeri Häkämiehen kolme sanaa: Russia, Russia, Russia on paljon suurempi uhka kuin tämä, Sirpan nyt kirjoittama satu.
  suunnattomasti mua ihmetyttää että tosiaankin maamme tulevaisuus on tälläiset satutyttöisten varassa. Eikö siellä Brysselissä ole mitään muuta tekemistä kuin kirjoitella blogeja milloin mistäkinmitä vaan mieliin juilahtelee? Mistä näille mepeille oikeasti kulukorvaukset ja palkat maksetaan kun ne ei osaa edes oman maan asioita hoitaa, vai mistä lähtien Palestiina ja Israel on kuuluneet suomeen?

  Toimet olisi tärkeysjärjestykseen laitettava ajallaan, mielellään heti eikä joskus yli-yli huomenna kun on jo liian myöhäistä!

Jätä kommentti

css.php