Korot kuntoon!

Parlamentti äänesti viime viikolla uudesta viitekorkoja koskevasta lainsäädännöstä. Parlamentin päätös varmistaa esimerkiksi sen, että euriboriin luottonsa sitonut suomalainen asuntovelallinen voi luottaa maksavansa aitoon markkinatilanteeseen perustuvaa korkoa.

Viitekorkojen maine on ryvettynyt laajoissa skandaaleissa, missä useamman pankin on todettu manipuloineen viitekorkoja tahallisesti. Vuonna 2012 julkisuuteen nousivat epäilyt euribor-, libor ja tibor –viitekorkojen laajamittaisista manipulaatioyrityksistä. Tuolloin muiden muassa Euroopan komissio osoitti manipulaatioon osallistuneille pankeille yli 1,7 miljardin euron sakot. Miljardiluokan sakkoja jaettiin myös Yhdysvalloissa sekä Iso-Britanniassa. Euribor/Libor –skandaalia seurasi epäilykset tiettyjä hyödykkeitä – mm. öljyä – koskevien viitearvojen sekä valuuttakorkojen manipulaatiosta.

Paljastuneet laajat väärinkäytökset eivät ole jääneet seuraamuksitta eurooppalaisessa lainsäädännössäkään. Vuonna 2014 hyväksyttiin markkinoiden väärinkäyttöä koskeva lainsäädäntö, joka sisälsi ensimmäistä kertaa myös viitekorot: lakiin kirjatut rangaistukset vaihtelevat rikosoikeudellisista seuraamuksista tuntuviin sakkoihin. Vastasin oman ryhmäni pääneuvottelijana lainsäädännön valmistelusta.

Nyt parlamentti hyväksyi viitekorkojen hallintaa ja läpinäkyvyyttä koskevan lainsäädännön, sillä viitekorkojen laadukkuutta ei voida parantaa pelkästään mahdollisista väärinkäytöksistä seuraavia rangaistuksia säätämällä. Tällä viikolla hyväksytyllä lainsäädännöllä varmistetaan mm. se, että viitekorkojen asettamiseen osallistuvia tietolähteitä valvotaan kunnolla ja taustalla olevat tiedot ovat laadukkaita ja läpinäkyviä.

Viitekorkojen paikkansapitävyydellä on käytännön merkitystä suurelle joukolle suomalaisia: Suomen vajaasta 900 000 asuntovelallisesta 85% on sitonut lainansa euriboreihin. Euroopan mittakaavassa EKP arvioi, että 40% asuntolainoista ja lähestulkoon 60 % finanssisektorin ulkopuolisista lainoista on sidottu euriboriin ja muihin kelluviin viitekorkoihin. Esimerkiksi Italiassa on arvioitu euriborin vääristelyn aiheuttaneen paikallisille kotitalouksille yhteensä noin 3 miljardin euron kustannukset.

Uudistuvien sääntöjen tavoitteena on, että viitekorot perustuisivat todellisiin kauppoihin. Tähän astihan esimerkiksi euribor on määräytynyt siten, että järjestelmään osallistuvat pankit ovat kertoneet arvionsa siitä, millaisella korolla olisivat valmiita tekemään talletuksen johonkin toiseen pankkiin.

Valuuttoihin kohdistuva manipulaatioskandaali sai muuten jatkoa samoin viime viikolla, kun Yhdysvaltain viranomaiset asettivat yli viiden miljardin euron sakot viidelle suurelle pankille valuuttakurssien ja korkojen manipuloinnista. Euro- ja dollarikursseja tunnustivat manipuloineensa Citicorp, Barclays, Royal Bank of Scotland ja JPMorgan Chase – UBS taas sormeili korkoja. Oman erityispiirteensä pankkien käsittämättömän piittaamattomaan ja rikolliseen käytökseen tuo se, että kyseinen manipulaatio jatkui vielä senkin jälkeen, kun osa pankeista oli sopinut libor/euribor-keinottelunsa sakoista eri maiden viranomaisten kanssa.

4 kommenttia artikkeliin “Korot kuntoon!”
 1. kuningasjätkä sanoo:

  No vaikka kuinka mainostaisit edullisia lainoja, niin henk.kohtaisesti ilmoitan, ettetn tule ihan vähässäpakossa ottamaan velkaa, eli lainaa ennen kuin tulotasoni nousee köyhyysrajan alapuolelta sellaisiin tuloihin että kykenen maksamaan velan myös takaisin.
  ’Jos olet Sirpa sattunut tietämään, on köyhyysraja EURO alueella n 1320 euroa kuussa käteen. Ja mulla kun juuri ja juuri tulee n 900 euroa kuussa käteen, niin enkös minä olekin köyhä?

  Mitäpä ajattelitte siellä EUssa tehdä sille asialle, että köyhyysrajan alapuolella ei eläisi yhtään Euroopanunionin kansalaista, vielä tämän parlamenttikauden aikana?
  Vai kuuluuko tämä EU elimien toimintasuunnitelmiin lainkaan.

  Eikö nyt kuitenkin olisi hyvä laittaa välillä köyhienkin asioita oikeasti kuntoon, kun nyt on rikkaampien asiat jo hyvällä mallilla.

  Odotan vastausta, mutta tod.näk. teen sen aivan turhaan, sillä tapojesi mukaan sinä Sirpa, et vastaa kommentteihin, et ainakaan ole vielä tähän mennessä tehnyt niin..

  Että Sikäli….

 2. kuningasjätkä sanoo:

  Siksi toisekseen, pitäisihän sinun Sirpa se tietää, että kaupankäynti, vakuuttaminen, pankkitoiminta ja politiikka perustuvat yleensä pieneen huijaukseen, joskus hieman suurempaankin huijaukseen. Kauppias ostaa tavaran eurolla ja myy kahdella ja saa siinä välissä rosentin voiton. Pankkiireilla menee nyt vähän huonommin, joutuvat tyytymään pieniin korkoihin, kun ihmiset ovat varovaisia eivätkä halua velkaantua, vaan antavat valtioiden velkaantua siitäkin edestä. Onneksi tosiaankaan ei ole EUssa tai muissa lainsäädäntöelimissä kukaan ehdotellut pakkolakia jonka nojalla yksittäisten kansalaistenkin pitäisi alkaa velkaantumaan lain velvoittamina. Epäilenpä ettei sellaista lakia ihan kohta tulekaan. Vaikka voisinpa ajatella että pankkiirit ja talauselämä ottaisi ilolla sellaisen lain vastaan, tulisihan siitä ehkä mukavia lisätuloja nyt huonosti myytävien lainojen mennessä paremmin kaupaksi.
  Kirjoitin tuohon sanan ehkä, sillä ei ole varmaa tuleeko tuloja vaiko sittenkin kuluja kun maksukyvyttömätkin pakolla saatetaan velalliseksi. HEH…
  Vakuutuskauppa , se on kivaa.. Moni ottaa vakuutukset siinä uskossa että sitten on olo turvallisempaa, on omaisuus ja terveys taattu. Höpö-Höpö.. Ihan omasta kokemuksesta voin sanoa, ettei nykyiset vakuutukset korvaa enää yhtään mitään. Aina sieltä ehdoista löytyy joku pointti jonka perusteella vakuutusyhtiö kieltäytyy korvaamasta vahinkoa. Niinkuin nyt sellainen tapaus kävi itselle, että olin ollut leikkauksessa jossa oikeaa olkapäätäni kirjailtiin ja toipilasaikana sitten kompastuin pihamaalla ja kaaduin ja siihen leikattuun olkapäähänb tuli uusi vamma, jota vakuutus ei sitten korvannut koska siihen oli suoritettu leikkaus vastikään. No sanomattakin selvää oli etten mä sellaista vakuutusta tarvitse joten nyt minulla ei ole tapaturmavakuutusta enää ja Tapiolan tuloihin tuli siinä samalla seitsemänsadan lovi, kun sanoin ylös kaikki muutkin vakuutukseni ko yhtiöstä.
  Sanaa vakuutus käyttävät myöskin pankkiiriliikkeet. Nimittäin sijoitusvakuutus terminä. Siinäpä se onkin oiva keino höynäyttää tyhmiä vanhuksia ym. Sijoitusvakuutus ei ole nimensäveroisesti vakuutus siitä että rahasi ovat turvassa, se tarkoittaa ihan jotain muuta. Jos sijoitusvakuutukseen annetut rahat jaellaan sijoituskohteisiin jotka sitten aijastaan kaatuvat, palaa rahat samantien poroksi, eikä niitä ole. Jos huonosti käy on perinnöksi annettavana vain tyhjiä lupauksia siitä että ”voi olla että saatte jotain” Sijoitusvakuutuksesta tienaavat kyllä pankkiiriliikkeet ja sijoittajatyönsuorittajat, mutta lähes nappikauppaa on se tulo jota varsinainen sijoitusvakuutuksen ostaja saa! Jos saa!

  Myös politiikka perustuu pieneen huijaukseen. Politiikassa aina vaalien alla kertoillaan äänestäjille satuja siitä kuinka elämä muuttuu auvoisammaksi kun äänestätte meidän ideologiaamme. Kun vaalit ovat ohi niin aletaan vallanjakoon, eikä siinä annetut lupaukset pidä, eivät ne ole koskaan pitäneet !
  Jälkeenpäin sitten aina selitellään viimevaalikaudelta tutuiksi tulleilla kliseillä: että toimet ja teot olivat Kansantahto tai Yhteiseksi hyväksi!
  Ja valitsemamme edustajat kirjoittelevat twiittejä medialle tai runoilevat tuubaa blogeihinsa, että kansalaiset niitä lukiessaan kuvittelisivat jälleen, että onhan se esim. ”meidän valitsemamme Sirpa Pietikäinenkin saanut jotain aikaan siellä Rysselissä” ?

  *********************
  Edelleenkin vastinettasi odotellessa:

 3. jepulisjoo sanoo:

  Viime aikoina suomalainen velallinen on vain hyötynyt näistä ”ei niin täydellisistä” euriboreista, koska ne ovat melko suurella todennäköisyydellä alempana kuin mitä tuo parannettu korko olisi. Ainakin meitä on kovasti peloteltu mediassa, että uusien sääntöjen myötä korkotasot nousevat.

  Mutta hyvä jos edes poliitikot kuvittelevat tekevänsä kovasti hyödyllistä työtä säätäessään uusia pykäliä.

  • kuningasjätkä sanoo:

   Se on aiiivan sama nouskoon miten vaan, en koe tarvitsevani milloinkaan lainaa. Jos ei käteisvaroja ole niin hankintoja siirretään tarpeenmukaan, Mä en rupea lihottamaan pankkiirien kukkaroita.
   Mä olen käynyt kovan kurssin. Olin viisi vuotta velkajärjestelyssä jotta oppisin hoitamaan raha-asiani oikein. Nyt osaan hoitaa raha-asiani niin etten tarvitse velkaa, ennen olin kierteessä jatkuvasti.

Jätä kommentti

css.php