Walesin Prinssi panostaa ilmastonmuutoksen torjuntaan

Oma viestini talouden ja ympäristön vastakkain asettelijoille on selvä: ilmastonmuutoksen hillitseminen ei heikennä talouskasvua, vaan tuo uusia bisnesmahdollisuuksia. Ja niiden, jotka pelkäävät kustannuksia, on hyvä pitää mielessä, että mitä pidemmälle siirrämme päätöksiä ja toimenpiteitä, sen kalliimmaksi ilmastonmuutoksen hillitseminen tulee. Tämän teeman ympärille järjestetään tänään seminaari Lontoossa, johon osallistun yhdessä yritysten edustajien ja muiden poliittisten vaikuttajien kanssa.

Ilmastonmuutoksen torjunnan ja talouskehityksen synenergian puolesta puhuu voimakkaasti myös Walesin prinssi Charles, joka perusti vuonna 2004 yritysten johtajista koostuvan ryhmän (The Prince of Wales Corporate Leaders Group) pohtimaan ilmastoystävällisiä ratkaisuja, jotka luovat kasvumahdollisuuksia yrityksille.

Bisneksen edistämisen ja ympäristön kestävyyden yhdistäminen ei ole vaikea yhtälö. Yksistään resurssituottavuuden kasvattaminen 30 prosentilla vuoteen 2030 nostaisi BKT:tä lähestulkoon prosentin ja loisi 2 miljoonaa uutta työpaikkaa. Rakennusten energiatehokkuutta parantamalla kotitalouksien lasku pienenee ja energiaturvallisuus paranee. Uusiutuvan energiantuotannon teknologialla on valtavat kasvumahdollisuudet, jonka etenkin Kiina on hyödyntänyt. Euroopan unioni on menettämässä edelläkävijän asemaansa cleantech-markkinoilla jahkaillessaan energiapolitiikan kunnianhimon tason kanssa.

Yksi selkeä epäkohta, joka kaipaa poliittista ohjausta, liittyy energian tukimuotoihin. Tuuli- ja aurinkovoima saavat usein osakseen kritiikkiä suurista valtiontuista, jotka vääristävät energiamarkkinoita. Tässä keskustelussa unohtuu se, että perinteiset fossiiliset polttoaineet saavat tukea niin ikään100 miljardin euron verran vuodessa, keskimäärin saman verran kuin uusiutuvat energiamuodot. Fossiilisten tukeen ei yleensä ole laskettu epäsuoria kustannuksia, joita syntyy huonon ilman aiheuttamien terveysongelmien muodossa. Suorien tukien lisäksi fossiilisiin polttoaineisiin nojaavaa energiantuotantoa tuetaan myös esimerkiksi verotuksen ja infrastruktuurin kautta.

Fossiilisten polttoaineiden tuotannolle ja käytölle annettaviin valtiontukiin ei todennäköisesti tehdä merkittäviä muutoksia EU-tasolla lähitulevaisuudessa – tämä siitäkin huolimatta että sekä EU itse että esimerkiksi G20-maat ovat sitoutuneet näiden valtiontukien lopettamiseen. Jäsenmaista etenkin Puola pitää vahvasti kiinni perinteisistä energiamuodoista ja niihin pohjaavasta sähköntuotannosta.

5 kommenttia artikkeliin “Walesin Prinssi panostaa ilmastonmuutoksen torjuntaan”
 1. anoomi sanoo:

  ”Rakennusten energiatehokkuutta parantamalla kotitalouksien lasku pienenee ja energiaturvallisuus paranee.”

  Lasku pienenee niin paljon, että se kattaa rakentamisvaiheen kovemmat kustannukset, huoltokustannukset jne? Kuinkas paljon 2000-luvun kiristyneet rakentamismääräykset ovat jo nyt nostaneet rakentamisen hintaa? Ja kuka lopulta maksaa enemmän tai vähemmän epäonnistuneiden, liian kiireellä tuotantoon siirrettyjen rakentamiskokeilujen tulokset?

  • kuningasjätkä sanoo:

   ja kun mökkiin pannaan paksut seinät ja muut eristeet jotka tiivistetään muovilla pulloiksi, niin villat homehtuu ja homekorjausbisneksillä menee lujaa…. Tosihyvää bisnestä eiks totta..

 2. Tapani Silvo sanoo:

  Eikö kukaa ole vielä iskenyt kirjoituksen ensimmäisen lauseen sisältöön!!!
  Sehän on ihan täyttä soopaa…
  Antaa kuitenkin hyvän käsityksen pohjakirjoituksen laatijan johdonmukaisen ajatuksen puutteesta.

  Tapsa

  • kuningasjätkä sanoo:

   Varsinkin kun ei näitä viestejä ja blogikirjoituksia ITSE Sirpa kirjoittele, vaan kallispalkkainen poliittinen avustaja jolle ei ole mitään muuta virkaa kuin kirjoittaa blogeja, sillä aikaa kun Sirpa syö lihapatoja tyhjäksi kaikenmaailman kokouksissa joissa käy istuksimassa.

 3. kuningasjätkä sanoo:

  Ja mun mielestäni Walessin prinssi kuuluu samaan kaartiin kuin esim. suomalainen Bjärn Wahlroos. tai vaikkapa Sirpa Pietikäinen…………. paljon puhetta mutta vähän oikeita tekoja!

  Se on hyvä puhua kaikenlaista kun ei tarvitse kantaa huolta elämästä selviämisestä. Kultalusikalla vaan syödään mitä’ eteen kannetaan ja lihotaan muodottomaksi möykyksi.’

  Mitä hyviin bisneksiin tulee, niin eiköhän ympäristömaksut kanavoidu juuri mainitulle kaartille, joten bisneksethän ovat hyviä…

Jätä kommentti

css.php