Muovijoulukuusi ei varista neulasia, mutta sisältää elimistölle vaarallista kemikaalia

Äänestimme parlamentin ympäristövaliokunnassa tänään kumoon komission esityksen sallia DEHP-kemikaalin käyttö seuraavaksi seitsemäksi vuodeksi eteenpäin.

DEHP-ftalaatti on teollisesti käytetty kemikaali, jota käytetään PVC-muovissa pehmentimenä. Sitä on löydettävissä monissa arkisissa tuotteissa, kuten vaatteissa, huonekaluissa, kengissä, rakennusmateriaaleissa sekä myös eräässä ajankohtaisessa kulutustuotteessa – muovijoulukuusessa.

DEHP-ftalaattia on käytetty teollisuudessa jo pitkään ja se on ensimmäinen kemikaali, jolle annettiin EU:n kemikaalilainsäädännössä erityistä huolta aiheuttavan aineen nimike. Käytännössä nimike tarkoittaa sitä, että kemikaali tulisi aina pyrkiä korvaamaan vaihtoehtoisin keinoin. DEHP-ftalaatilla on useita tutkittuja terveyshaittoja, kuten sperman laadun heikkeneminen. DEHP on kielletty EU:ssa esimerkiksi elektroniikkatarvikkeissa sekä lasten leluissa.

Tämän päivän äänestys on osa pidempää keskustelua siitä, miten hormonaalisia haitta-aineita tulisi säädellä tiukemmin EU-tasolla. Saamme jatkuvasti lisätietoa kemikaalien haittavaikutuksista – ja sitäkin enemmän on olemassa vaikutuksia, joista ei toistaiseksi ole tutkimustietoa – mutta silti poliittisten päätösten teko takkuaa.

Hormonaalisille haitta-aineille on ominaista se, että ne vaikuttavat erityisesti kehitysvaiheessa olevaan elimistöön. Sikiöt ja murrosikäiset nuoret ovat suurimmassa altistumisvaarassa haitta-aineiden vaikutuksille. Haitta-aineet voivat vaikuttaa erittäin pieninäkin annoksina, minkä vuoksi niiden riskitekijöitä on ollut vaikeampi löytää suurten altistusmäärien kokeissa.

Ominaislaatuista hormonaalisille haitta-aineille on myös se, että niiden vaikutukset voivat ulottua useiden sukupolvien yli ja ne voivat olla dramaattisimpia altistuneiden lastenlasten kohdalla. Ennen 1970-lukua DES-yhdisteelle altistuneiden henkilöiden jälkeläisissä löydetään yhä kemikaalin aiheuttamia haittoja.

Aihetta koskevaa tutkimustietoa on kerätty jo vuosikymmenten ajan. Tieto on yhä epätäydellistä, mikä on osaltaan johtanut siihen, että toimivaa lainsäädäntöä on ollut vaikea luoda. Toisaalta monista tällä hetkellä käytössä olevien kemikaalien haittavaikutuksista on pitävää tutkimustietoa, mutta silti niiden käyttöön ei ole puututtu.

Pitkäaikaisvaikutteisten ja silmille näkymättömien oireiden ollessa kyseessä ihmismieli vähättelee riskin suuruutta. Näkyvät epämuodostumat saavat meidän toimimaan varmemmin kuin tieto siitä, että jokin aine aiheuttaa syöpää kymmenien vuosien päästä.

On kuitenkin toimittava ennen kuin on liian myöhäistä. Tieteellinen epävarmuus ja jatkuva muutos eivät ole hyviä perusteluja olla toimimatta. Parempi noudattaa varovaisuusperiaatetta kuin huomata kymmenen vuoden päästä, että jo pienten määrien pitkäaikaisaltistus johtaa vakaviin häiriöihin hormonaalisessa toiminnassa. Tai että kahden kemikaalin yhteisvaikutus olikin toisenlainen kuin miten ne käyttäytyivät erillään testattuina.

23 kommenttia artikkeliin “Muovijoulukuusi ei varista neulasia, mutta sisältää elimistölle vaarallista kemikaalia”
 1. Lauri Kivimäki sanoo:

  On meidän mepillä murheet. Voi hyvänen aika.

  • Valitan sanoo:

   Sä olet Lauri kunnon republikaani – luontoa säälimättä ja ihmisistä piittaamatta.

 2. Lauri Kivimäki sanoo:

  Olen mikä olen, itsehän taakkani kannan, ei tartte muitten huolehtia.

 3. kuningasjätkä sanoo:

  Lukekaa hyvät lukijat rivien välistä…

  Sirpa tässä tarkoittaa tämänkertaisella ”asiallaan” sitä, että EI pitäisi ostaa aitoa joulukuusta, koska se saattaa kaikista varotoimista huolimatta olla harmaakauppatuote, olkoonkin että tod.näk. on kilpailevan puolueen KESKUSTAn kannattajien alkuperäkasvattama, eikä kannata ostaa myöskään kiinassa jos jonkinlaisesta fatalaattimuovista valmistettua joulukuusen korviketta.
  Mutta kun tarkkaan oikein lukee, niin Sirpan tekstistä selviää se että tässä itse asiassa mainostetaan tietyn valmistajan tietynlaista keinokuusta, joista Sirpakin ja muut Kooomuspoliitikot saavat osansa , jos eivät muuten niin ainakin vaalirahoituksena, kädestä käteen…

 4. Lauri Kivimäki sanoo:

  Joulukuuset sikseen. Onkohan kukaan oikein tarkoin tutkinut mitä sisältävät nämä muovialustat, joille valmiiksi pakatut lihatuotteet laitetaan. Jos ovat muuten ok, täyttävät ainakin kaatopaikat. Pelkään, että tulevaan muovikeräykseen tulee päätymään vain pieni %. Täällä Hämeenlinnan takamailla ei ole vielä edes kartongin keräyspisteitä (polttaahan niitä ei saa), vaikka lukutaidottomat niitä muihin keräyspisteisiin jättävätkin. Olen sen verran republikaani, että keräilemme kartonkia autotalliin ja viemme ohiajaessamme Turenkiin tai Hämeenlinnaan niissä on keräyspisteet myös kartongille ja pahville. On siinäkin oma vaivansa.

 5. Magnus Stultus sanoo:

  Saa niitä polttaa, senkun uuniin vaan, mutta kannattaa putsata uuni ja piippu säännölliseti, ettei rupee rapautumaan. Tai sitten polttaa jätteet vanhassa öljytynnyrissä ja kippaa tuhkat keräysastiaan..
  Jos joku, ei siis kaikki suomalaiset vaan ehkä n 10 % kansalaisista polttaa jätteet, niin se ei ole kuin kärpäsen kikkare siihen verrattuna, mitä maailmalla mm pakistanissa ja muissa deeku maissa paahdetaan savuna ilmakehään.
  Mä myönnän, että mä kuulun siihen 10%iin joka polttaa kaiken mikä palaa , eli siis lämmitän huushollini polttamalla uuneissani jätettä. Palamaton ja muu jäte pakataan muovipusseihin ja toimitetaan jälleenkäsiteltäväksi, enkä mä ole vieläkään oppinut lajittelemista ja miksi oppisinkaan, kun ei siitä minulle itselleni tunnu olevan mitään hyötyä.
  Ajatelkaas kun omakotitalouden täytyisi hommata kymmenkunta eri keräysastiaa, joka lajikkeelle ja maksaa jokaisesta hyötyjätteestä maksuja. höpsis mä sanon. jos joku joka saa niistä hyödynkin mutta haluaa lajiteltua jätettä on kai kohtuus että se maksaa niistä jätteen tuottajallekin jotain, eikä niinkuin nyt perii maksuja. Niin kauan kun mä joudun maksamaan jätemaksuja ja jäteveroja sekä kierrätysmaksuja, saamatta palautusta mistään, en myöskään lajittele. Palkattakoon muutama tuhat jätteenlajittelijaa hommiin. Nythän niitä tulee Tornioon n. 700 hlön päivävauhtia, on siinä mitä hyödyntää…

  Magnus

 6. Lauri Kivimäki sanoo:

  No jos saa polttaaniin sitten saa. Polttajalle itselleenhän siitä ei ole mitään haittaa jos pysyy sisätiloissa. Vain paperi tai kartonkitehtaassa työskennellyt tietää minkalainen määrä erilaisia kemikaleja ja täyte- ja lisäaineita niihin laitetaan. Yleensä vapautuvat poltettaessa. Samoin kuin epäpuhtaan ja kostean puun poltosta tulee ympäristöön pienhiukkaspilvi. Se on yksi ja sama jos muovikuusi on huoneessa 10-15 vrk. Ja mitä kierrätykseen tulee. Luulen, että pientalon bio-ja sekajätepussit kipataan Karanojalla samaan kasaan. Niin kuineräs kaverini sanoi: ”täällä lajitellaan munankuoret eri pusseihin kun taas itänaapurissa on paska-allas sortumassa Itämereen”. Muuten lopetin tupakanpolton, kun näin työssäni mitä täyte-ja lisä-aineita savukepaperiin laitettiin.

 7. Magnus Stultus sanoo:

  No katsohan kun jos paketin päälle on präntätty teksti, saa hävittää polttamalla puiden seassa, niin silloinhan sen saa polttaa.
  Tietenkään ei ole mitään järkeä siinä että makkarat , lihat ja yleensä kaikki pakataan paksuihin muovikuoriin ja suojakaasuun. Mutta kun se on niin helppoa myydä niissä vanhentunutta kamaa ykköslaatuisena vielä viikkoja pakkaamisen jälkeen, ei tule nääs niin paljon hävikkiä kauppiaille.
  Olen kyllä ostotavoitteissani aina asettanut edelle sellaiset ruokakaupat, joissa myydään tuoretiskiltä pakkaamatonta makkaraa tai lihaa ym tuotteita, silloin voi pyytää aina näyttämään sen ostoaikeen kohteena olevan lihakimpaleen alapuoltakin. Valmispakkauksissahan sitä ei voi kuin arvailla, millainen on lihanpalan alapuoli joka on sitä pohjalla olevaa terveys siteen palasta vasten. Lihan tummuusasteesta voi päätellä esim sen kuinka kauan sitä on paketissa varastoitu. Palvelutiskillä voi pyytää tarkistamaan lihan pakkaustiedot, ne on löydyttävä kauppiaalta kysyttäessä, samoin tieto siitä milloin viimeksi on tiskillä lojuva kala uinut jne.

  Valitettavasti nämä hinnan halpuutus s-liikkeet hyvin harvaa tapausta( lähinnä keski-suomi – pohjanmaa sektorilla ) lukuunottamatta myyvät vain valmiisiin annospakkauksiin ja suojakaasuun pakattuja elintarvikkeita, joten olenkin siirtynyt suosimaan kalliimpia mutta paremmin palvelevia ruokakauppiaita.

 8. Lauri Kivimäki sanoo:

  Joskus haiskahtaa, että puiden seassa palaa vanhat kumisaappaat. En minäkään ole ostanut muutamaan vuoteen valmiiksi pakattua lihaa tai leikkeitä jos se on vain mahdollista.

  • Magnus Stultus sanoo:

   No kumisaappaistapa tulikin mieleen, että kun näis syksyisin poltetaan pihamaalla roskia ja muuta risukasaa, niin jos risut on märkiä eikä oikein meinaa syttyä, niin vanhat kumisaappaat jotka joutaisi jo roskikseen, voi hyödyntää sytykkeenä, samalla pääsee eroon myös vanhoista reijlle piereskellyistä kalsareistakin ja rikkinäisistä sukista ja kaikesta muustakin rättitavarasta mitä kaapeissa tarpeettomana lojuu. Homma toimii näin. Otetaan vanha kumisaapas tai kaksi, täytetään ne löyhästi vanhoilla kalsareilla, pyyhkeillä tai joillain räteillä, sitten höläytetään niihin rätteihin sytykeainetta, ihan vaikka polttoöljyä, mutta !! EI BENSAA,!! (bensiini räjähtää! ). sitten vaan tuupataan kumppari/t märän risukasan alle, tuulen alapuolelle ja tuikataan tulta perään. Niin palaa kumpparit, kalsarit ja risut että kohisee. Isompaan kasaan ja paksumpiin risuihin tepsii vaikka vanha autonrengaskin samoin täytettynä. Kumi nääs palaa sen verran kuumalla liekillä että sytyttää ihan vaikka melkein vedenkin palamaan . Mutta toistan siis viel uudestaan EI BENSIINIÄ sytytykseen!

 9. Lauri Kivimäki sanoo:

  Valitettavasti kaava-alueella ei saa sytyttää edes makkaranpaistonuotiota. Mistä kaikesta jäänkään paitsi.

  • Antti Sulonen sanoo:

   Hyvä niin ettei saa kaikenlaisia nuotioita poltella. Mikäli saisi olisi ilma sakeanaan Magnusten tapaisten henkilöiden nuotioiden savuista ja myrkyistä. Jostain syystä Magnus ei ymmärrä lainkaan jätteiden lajittelua ja hävittämistä.

 10. Harri sanoo:

  Njoo..avotulen teko on kielletty, naapurin tiiligrillissä kyllä palaa komea tuli, mutta sehän ei ole avotuli ja haittaakin vain, kun meille päin tuulee. Ei vanhaa ihmistä viitsi kiusata marisemalla. Takassahan täällä palaa miloin mitäkin.
  Kiva, kun joulukuuset pitää kaataa, ettei montaa vuotta käytetä samaa, vaikka sen luulisi helposti olevan egologista, mutta sirpa sanoo ei.
  Kuusmettään vaan autolla ja konesaha soimaan, muovikuusi on paha. Viedään kara sitten autolla taas kaatopaikalle, ellei satuta polttamaan…

 11. Magnus Stultus sanoo:

  Voi teitä onnettomia raukka-parkoja, onko kaupungin onnellisuuskemikaalilla kyllästetty juomavesi turruttanut aivosolunne aivan mätätöhnäksi. Missä on se pienikin kansalaistottelemattomuuden kipinä jota kaikilla nykymaalimassa pitäisi olla.

  Eihän se ole tarkoitus että, jos jossain Brysselissä joukko älyvapaita läskiksisyöneitä meppejä päättää että tämä on vaaraksi ihmiskunnalle, pitäisi näillä karjalankorvilla mitään vaikuttaa?

  Tulta grilliin vaan, oli avotuli tai sulkutuli. Tuskinpa ne mepit ja kaikkein vähiten Sirpa Pitetikäinen kerkeää niitä zekkaamaan.
  Kyllä hieman keljuttaa kun aikaiset miehet tai naiset pelkäävät että taivas putoaa niskaan, jos hieman käyttää omaa maalaisjärkeään.Yksi soitto numeroon 112 ja ilmoitus että meillä siinä ja siinä ositteessa poltellaan hieman risuja ja oksia, ja liekit saattavat näkyä myös vanajaveden tuollepuolen, mutta ei hätää, meillä on sammutuskalustoa ja myäs sammutushenkilöstöä, joten jos kovasti jotain pelottaa voi soitella numeroon se ja tämä niin kerromme lisää… Yleensä se riittää.. Ei tule turhia hälyytyksiä, eikä sanktioita.
  Ei mulle ainakaan tullut kun tein viimeksi näin, n. 4 viikkoa sitten.
  Siis tota, aika onnetonta sakkia ootte te, jos ette osaa edes tälläisiä ajatella, vaik teillon aivot sitä varten?
  Joskus vaan ihan oikeesti hävettää myöntää, että oon suomalainen ja asun eun armoon alistetussa kantahämeessä..

  Terveisin Magnus Stultus, Janakkalasta

  • Antti Sulonen sanoo:

   Todellakin hävettää myöntää, että olet suomalainen ja asut Kanta-Hämeessä. Ei minulla tosin ole tietoa oletko suomalainen ja asutko Kanta-Hämeessä, mutta jo se hävettää, että ilmoitat olevasi suomalainen, Käsittääkseni et ole mikään kivikautinen, tai muultakaan esiajalta, vaan ymmärrys on sinulta kateissa. Tekstisi mukaan sinulla ei sitä ole koskaan ollutkaan, joten vaikea sinulta on kaikkea edellyttää.
   Toheloita on ollut läpi maailman historian.

 12. Onhan se tietenkin hieno asia että Meppi, Sirpa Pietikäinen suomesta kantaa huolta tulevaisuudesta ja siitä että valition velat, jotka pitkälti johtuvat puoluetoveri J.Kataisen saavutuksista, saataisiin maksettua joskus., Jos ei tämä sukupolven, niin ainakin seuraavien sukupolvien aikana.
  Mitäpä siitä tulisikaan että niin ihanaa asiaa odottavat lapsuksiset, kuin Joulua, sairastuisivat jopa niin että jäisi kokonaan yksi tai useampi joulu välistä pois, jolloin markkinatalous ja kokoomus sen myötä, ei saisi mainittavaa talouskasvua ja bonuksiaan.
  Mutta hei, ei hätää! Tähän ongelmaan on olemassa ratkaisu, sen sijaan että kokoajan enemmistön, eli suorittavan luokan oikeuksien polkemisen sijaan, voisivat kokoomuksen kannatajat ja muut nostaa työlaistensä ostovoimaa niin, ettei heidän tarvitsisi ostaa honkongmyymälöistä ym. halppis-muovisia joulukuusia alehintaan 19,95 euroa/kpl, jotta rahaa jäisi muuhunkin.
  Mielellään jokainen suomalainenhan varmaankin ostaisi aidon, kotimaisen viljellyn joulukuusen, mutta kun jouluna pitäisi syödäkin sekä antaa lahjoja perillisille, ( jotka eivät kylläkään peri niin paljon, että ruotsiin täytyisi muuttaa, perintöveropakolaiseksi..), niin täytyy säästää, että joulunkin jälkeen on syötäväksi muutakin kuin kynsiä.

  Niin että sitä mä vaan että voisitko Sirpa mitenkään viestittää sinne Suomen EKlle ja sille puoluetoveri Russia-Russia-Russia;lle että työläisille lisää liksaa, ettei tarvitse vaarallisia muovikuusia ostaa jouluksi…

 13. Lauri Kivimäki sanoo:

  En tiedä millä vuosisadalla Janakkala mies elää, ilmeisesti savumerkkien aikakaudella. Yleisessä tietoudessa on, ettei palolaitokselle saati yleiseen hätänumeroon saa ilmoittaa roskien ja risujen poltosta. Kun itse asuin Janakkalassa haja-asutusalueella sai pihamaalla polttaa minkälaista kokkoa tahansa ja milloin tahansa. Kun asuimme myöhemmin Turengissa naapuriin soitettiin palokunta, kun Hän kaatosateessa poltteli jäteöljyä ja muuta tarpeetonta perunapellollaan. Ei kuulemma kehuttu. kertoi jälkeenpäin kun olimme tulleet matkoilta.

  • saara finni sanoo:

   Olin minäkin nuoruudessani, viime vuosisadalla niin typerä, että poltin keväällä edelliskesän heinät ym. roskat tontillani. Kerran kasa oli turhan iso ja vähän roihahti. Naapuri oli ehtinyt soittaa palokunnan paikalle, mutta ennen sen tuloa sain kasan itse sammumaan. Vedellä tietenkin.

   No, niistä päivistä on aikaa vuosikymmeniä. Nyt en polta mitään, vaan kompostoin kaiken ja maan matoset kiittää ja voi paksusti kun tekevät selvää jälkeä (=typekästä multaa) sekä heinistä, että lehdistä.

  • kuningasjätkä sanoo:

   Kyllä minäkin olen AINA sottanut hälytyskeskukseen (112) kun poltain jotain polttokelpoista jätettä pihamaallani.

   Aina ovat kiitelleet tiedonannosta, eikä mitään ongelmia turhien hälyytysten muodossa ole tullut.
   Nääs hommhan menee niin että kun hälyytyskeskus maanlaajuisesti tai paikallisesti tietä asian, että siellä tai tuolla palaa jokin, niin ei ylireagoida asiaan vaan ilmoitetaan mahdolliselle soittajalle, että”jätkä se siellä polttaa roskiaan ja sammutusvälineeitä on ja niin edelleen joten ei syytä huoleen”…

   Opin tämän säännön silloin kun Savonlinnassa poltin järvenrannalla turhia pahvipakkauksia ja järven toisella puolella asusteleva vanhempi konstaapeli Rahikainen hätäpäissään soitti palokunnan, että nyt siellä palaa jokin. Palokunta saapui paikalle aikanaan, mutta sitä ennen kokoontui vielä koko kylänväki, joka oli saanut tiedon , silloin matkaradioilla kuunneltavasta poliisiradiosta., eivätkä he lakiin vedoten voineet sanoa tietävänsä että palokunta oli tulossa paikalle myös.
   Jouduin siinä palopäällikön puhutteluun joka uhkasi jos jonkinlaisilla seuraamuksilla jos homma toistuu…

   Siitälähtien olen aina ilmoitusluontoisesti soittanut hälytyskeskukseen ja luetteloinut tarkasti myös poltettavat jätteet, sammutuskaluston ja kaiken mitä polttamiseen ja sammuttamiseen liittyy, niin eipä ole ollut ongelmia sen koomin!.

   • kuningasjätkä sanoo:

    Mutta se että maailmalla ja euroopassa on vakavampia ongelmista, mm. fatimoista ja ahmedeista, niin että EU-komissiokin vain näpertelee joidenkin Fatalaattien ja muovikuusten kanssa, ei mene mun jakeluun mitenkään..
    Siitähän tässä oli alunperin kysymys?

    Olisikohan kenties meppien syytä keskittyä olennaisiin asioihin, paitsi Paavo Väyrysen joka taitaa lähinnä olla kiinnostuneempi Viron hotellimaailman kehittämisestä, koskapa sitten viimeisimpien eduskuntavaalien jälkipyykin, ”miehestä” ei ole kuulunut yhtään mitään..

    ”’Miehestä” (lainausmerkeissä siksi, ettei se ole mies eikä mikään joka pettää äänestäjänsä!)

 14. Harri sanoo:

  Eiku oikeesti hyvä se on, että fatalaatit on ny taklattu vaihtoon (jollainhan ne täytyy korvata, taistelkaa mepit siellä sitten sitä toista myrkkyä vastaan, siitähän teille maksetaan?)..jenkit posautti 116 daeshin öljyrekkaa atomeiksi, toivottavasti fatalaatteja ei karannut kenenkään elimistöön?
  Vaelluksen jäljiltä Eurooppaa halkoo aikamoinen kasa jätettä, sieltä on hyvä poimia nyt ainakin fatalaatti sivuun, muu varmaan maatuu, luulisin?

 15. Seppo Koskenranta sanoo:

  Yllä käyty keskustelu osoittaa miten lyhytnäköinen ja kapea keskustelijoiden perspektiivi asioihin on . Nähdään vain aivan välitön ongelma; ei yhtään sen pidemmälle. Totta kai on ongelmallista että muslimit tekevät terroritekoja. Mutta jos ajattelemme niitä myrkkyjä joita teollisuus ja liikenne päällemme syytää, ja joiden aiheuttamiin sairauksiin miljoonat ihmiset Europassakin menehtyvät, ovat muslimit sittenkin selkeästi pienempi ongelma. Sekin ongelma täytyy tietysti ratkaista. On oikeasti hienoa ja kunnioitettavaa, että on Sirpa Pietikäisen kaltaisia ihmisiä, jotka huolimatta sellaisten ihmisten kuin mm. kuningasjätkän ja Lauri Kivimäen halveksivista kommenteistä huolimatta jaksavat tehdä töitä yhteisen hyvän eteen. Ilman heitä kylväisimme vielä pelloille DDT:tä, autoista turputtaisi lyijyä ja listaa riittäisi vaikka kuinka pitkälle. Katsokaa Kiinaa, jossa näille asioille ei talouskasvun takia ole uhrattu ajatuksia; siellä mm. kuolee lapsia väärennetyihin maitoihin ja ilmansaateisiin kymmeniä mijoonia vuosittain.

 16. Magnus Stultus sanoo:

  Niin niin mutta, miten se nyt vasta juolahti meppien mieleen kun asiasta on tiedetty jo vaikka kuinka kauan. Olisikohan kenties syynä se ettei fatalaattimuovien valmistajat enää maksa politikoille riittäviä suojelurahoja.
  Sitäpaitsi lyijyt ym ovat olleet käytössä jo koko teollisen aikakauden, vasta nyt niistä aletaan tehdä laittomia, kun jo kohta koko öljyteollisuus alkaa hiipumaan eikä enää tuota niin että poliittiset päättäjät saisivat riittävät tulot, nyt niistä tuleekin sitten vasta lainsuojattomia.
  Mutta onhan se hyvä että päättäjille löytyy tekemistä, ettei vallan vaan lihota plösöiksi toimettomuuden takia.
  Tv. Magnus S

Jätä kommentti

css.php