Tykeillä rikkaruohoja vastaan

Pihan kukkapenkissä puskevan jättitatarin poistamiseen löytyy helppo ja nopea ratkaisu – round up. Sen vaikuttava aine on glyfosaatti, jota käytetään paitsi puutarhoissa, erityisesti ammattikäytössä maanviljelyssä. Mikä kasvimyrkky voi olla toisaalta niin tehokas, ja kuitenkin täysin harmiton ihmisten terveydelle?

Ei ainakaan glyfosaatti. Euroopan komissio esitti 15 vuoden jatkoaikaa glyfosaatin myyntilupaan EU-alueella. Olin mukana tekemässä aloitetta parlamentissa myyntiluvan eväämiseksi, koska katsoimme, että kyseisen aineen käyttöön on käytettävä varovaisuusperiaatetta sen sijaan, että sille annetaan pisin mahdollinen jatkoaika.

Äänestimme tällä viikolla parlamentissa kompromissituloksen: vaadimme myyntiluvan lyhentämistä 7 vuoteen, jonka aikana sen voi keskeyttää mikäli tulee lisäepäilyjä kemikaalin turvallisuudesta. Lisäksi esitimme glyfosaattia soveltuvaksi vain ammattikäyttöön, ei puutarhoihin tai kaupunkien viheralueille.

Glyfosaatti on ei-valikoiva rikkakasvien torjunta-aine, joka tappaa niin hyödylliset kuin hyödyttämättömät eliöt ja kasvit. Viljelykasvien luontainen vastustuskyky vähenee ja tutkimusten mukaan myös niiden ravinnepitoisuus heikkenee.

Glyfosaatin jäämiä on havaittu vedessä, maaperässä, elintarvikkeissa ja juomissa sekä ihmiskehossa. Eniten jäämiä on geenimuunnelluissa tuotteissa, koska monet geenimuunnellut kasvit on tehty vastustuskykyiseksi glyfosaatille, jolloin sen käyttö on runsaampaa.

Kansainvälinen syöväntutkimuskeskus luokitteli glyfosaatin maaliskuussa 2015 ”todennäköisesti ihmiselle syöpävaaralliseksi”. Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen (EFSA) totesi kuitenkin, että glyfosaatti ei todennäköisesti ole ihmiselle syöpävaarallinen.

Glyfosaatin karsinogeenisuus on vakava huolenaihe, mutta lisäksi on epäilyksiä mahdollisesta vaikutusmekanismista, joka liittyy glyfosaatin hormonitoimintaa häiritseviin ominaisuuksiin.

Hormonaalisille haitta-aineille on ominaista se, että ne vaikuttavat erityisesti kehitysvaiheessa olevaan elimistöön. Sikiöt ja murrosikäiset nuoret ovat suurimmassa altistumisvaarassa haitta-aineiden vaikutuksille. Haitta-aineet voivat vaikuttaa erittäin pieninäkin annoksina, minkä vuoksi niiden riskitekijöitä on ollut vaikeampi löytää suurten altistusmäärien kokeissa.

Ominaislaatuista hormonaalisille haitta-aineille on myös se, että niiden vaikutukset voivat ulottua useiden sukupolvien yli ja ne voivat olla dramaattisimpia altistuneiden lastenlasten kohdalla. Ennen 1970-lukua DES-yhdisteelle altistuneiden henkilöiden jälkeläisissä löydetään yhä kemikaalin aiheuttamia haittoja.

Aihetta koskeva tutkimustieto on yhä epätäydellistä, mikä on osaltaan johtanut siihen, että toimivaa lainsäädäntöä on ollut vaikea luoda. Toisaalta monista tällä hetkellä käytössä olevien kemikaalien haittavaikutuksista on pitävää tutkimustietoa, mutta silti niiden käyttöön ei ole puututtu.

Pitkäaikaisvaikutteisten ja silmille näkymättömien oireiden ollessa kyseessä ihmismieli vähättelee riskin suuruutta. Näkyvät epämuodostumat saavat meidän toimimaan varmemmin kuin tieto siitä, että jokin aine aiheuttaa syöpää kymmenien vuosien päästä.

Tieteellinen epävarmuus ja jatkuva muutos eivät kuitenkaan ole hyviä perusteluja olla toimimatta. On parempi noudattaa varovaisuusperiaatetta kuin huomata kymmenen vuoden päästä, että jokin kemikaali vaikuttaa pieninä annoksina sukupolvien yli. Tai että kahden kemikaalin yhteisvaikutus olikin toisenlainen kuin miten ne käyttäytyivät erillään testattuina.

4 kommenttia artikkeliin “Tykeillä rikkaruohoja vastaan”
 1. Antti Sulonen sanoo:

  Samaan asiaan viittasin blogissani Luontoystävällinen kaupunki.
  Olen ollut koko työelämäni ajan 1967 lähtien jossain määrin tekemisissä erilaisten tuholaishyönteisten-, kasvitautien- ja rikkaruohomyrkkyjen kanssa. Parhaimmillaan niiden käyttöä ovat puolustelleet niiden valmistajat ja kauppamiehet, että kyseessä on torjunta-aineet ei myrkyt.. Mielestäni aine , jos se jotain tappaa on myrkky.
  Kaikkia aineita vuosikymmenien aikana on aina aineen markkinoinnin alussa mainostettu luontoystävällisiksi ja terveydelle vaarattomiksi. Ajan saatossa kuitenkin kaikki terveelliset ja turvalliset aineet ovat pikkuhiljaa joutuneet myynti-ja käyttökieltoon.

 2. Jeps Juu sanoo:

  Myös kahvi, paistettu peruna, alkoholi ja jogurtti aiheuttavat syöpää.

  Kasvinsuojeluaineiden turvallisuus pitää toki tutkia, ja niitä pitää käyttää huolellisesti & ohjeita noudattaen. Glyfosaatin osalta asiassa on tehty kyllä kärpäsestä härkänen – vaikka suomalaisesta näkökulmasta katsottuna mitään ei menetettäisi, vaikka glyfon käyttö lasten leikkialueilla sekä viljan pakkotuleennuttamiseen kiellettäisiinkin. Jos glyfo (tai se joissakin glyfosaattituotteissa käytetty ainesosa, joka ongelman aiheuttaa) kiellettäisiin kokonaan, tilalle tulee jotain muuta. Juorut kertovat, että Monsanto on itse ajamassa glyfosaatin käyttökieltoa, koska glyfosaatin patentti meni umpeen ja sitä tekee nykyisin monet muutkin valmistajat. Monsantolla on tietysti jo takataskussa korvaava tuote, josta voi kiskoa parempaa hintaa siinä vaiheessa, jos glyfo poistuu markkinoilta…

  (Sirpahan ei tuttuun tapaan ole perehtynyt itse asiaan, vaan laittanut avustajansa toistamaan normaaleja latteuksia….)

  • kuningasjätkä sanoo:

   Niin ja älkääpä unohtako keinotekoisten joulukuusien sisältämää Fatalaattia, se se vasta myrkyllistä kamaa onkin..

   Mutta toisaalta, Sirpan avustaja joka tämänkin aivopierun kirjoitti, unohti kirjoituksistaan sen tosiasian että: glyfosaatin kanssa käytettävät apuaineet voivat olla, kuten polyetoksyloitu talialkyyliamiini eli POEA on, itse tehoainetta myrkyllisempiä.

   Milloinka siis Sirpa ja muut mepit kieltänevät apuaineet? Onko kenties aloitettukaan keskusteluita asiasta, koska lobbarit maksavat hyviä tukiaisia lobattavilleen?

   Vai estävätkö EU-n sisäiset talouspoliittiset intressit, itse varsinaisista tosimyrkyistä kirjoittelun..

   Että Sikäli.

 3. Mielenkiinnolla odottelemme, mistä seuraavasta ajankohtaisesta aiheesta, Sirpa Pietikäisen poliittinen avustaja saa kirjoitustehtävän?

Jätä kommentti

css.php