Talvivaaran surullisen tarinan loppu

Talvivaaran kaivosta pyörittävän Terrafame Oy:n johdon reaktiot Vaasan hallinto-oikeuden eilisiin päätöksiin vahvistavat mielikuvaa, että kaivoksen toiminta on perustunut ja on edelleenkin perustumassa ajatukseen, että kaivoksen ympäristövaikutuksia ei tarvitse ottaa tosissaan.

Haitankärsijoiden ohella myös Terrafame Oy oli valittanut aluehallintoviraston myöntämien ympäristölupien eri määräyksistä. Pääosin yrityksen valitukset hylättiin. Hallinto-oikeus muutti kaikki kaivoksen ympäristöluvat määräaikaisiksi ja tiukensi useita lupamääräyksiä.

Hallinto-oikeuden päätökset vaikeuttavat Terrafamen tiedotteen mukaan sen rahoitusneuvotteluja. Yrityksen toimitusjohtaja arvioi ratkaisujen merkitsevän, että ”yksityistä rahoitusta Terrafameen on erittäin vaikeaa, ellei jopa mahdotonta saada”.

Terrafamen kommenteista tulee kuva, että hallinto-oikeuden päätökset tulivat yrityksen johdolle yllätyksenä. Vaatimus, että Talvivaaran kaivostoiminnassakin on noudettava voimassa olevaa ympäristölainsäädäntöä ja tosiasia, että yrityksen ympäristöhaitat ovat olleet kestämättömiä, ei voi olla kenellekään enää uutinen. Alan asiantuntijat ovat pitäneet hallinto-oikeuden päätöksiä odotettuina (esimerkiksi Helsingin yliopiston ympäristöoikeuden professori Kai Kokko Ylen haastattelussa 28.4.).

Vakavasti on kysyttävä, ovatko Talvivaaran kaivoksen ylösajoa koskevat suunnitelmat todella perustuneet oletukseen, että kaivoksen toiminnalle asetettuja ympäristövaatimuksia lievennettäisiin hallinto-oikeudessa yrityksen valitusten perusteella? Jos näin todella on, yrityksen johdossa on tehty todella vakavia virhearviota.

Talvivaaran kaivoksen ylösajo veronmaksajien rahoilla on kaikesta päätellen siis perustunut ajatukseen, että kaivosta voitaisiin pyörittää vielä pitkään ympäristölakien vaatimuksia rikkoen. On outoa, jos työ- ja elinkeinoministeriö on ollut tukemassa tällaiseen katteettomaan oletukseen perustuvaa toimintaa ja ohjannut eduskunnan siunauksella siihen myös huomattavan määrän valtion rahaa.  Talvivaaran kaivoksen kokoisen yrityksen toimintaa ei voi rakentaa katteettoman toiveajattelun varaan.

Terrafamen johto on ilmoittanut todennäköisesti valittavansa hallinto-oikeuden päätöksistä korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Tähän sillä on oikeusvaltiossa täysi oikeus. Valtion rahoilla kannattamatonta toimintaa Talvivaarassa ei tule kuitenkaan enää jatkaa.

Kaivoksen ylösajoon tarvittaisiin yrityksen arvion mukaan valtiolta vielä 200 miljoonan euron lisärahoitus. Terrafamen kommentit hallinto-oikeuden päätöksistä lienee ymmärrettävä siten, että jos päätökset jäävät lainvoimaisiksi, summa tulisi vielä tästäkin nousemaan. Tarvittaneen siis aiemmin ilmoitettu 200 miljoonaa ja lisäksi merkittävä summa ympäristölupien edellyttämiin investointeihin, joihin ei kaikesta päätellen ole riittävästi varauduttu.

Valtio-omistajan olisi nyt käytettävä määrätietoisesti omistajaohjausvaltaansa. On vihdoin myönnettävä, että Talvivaaran toiminnan ylösajoa on tehty virheellisin olettamin. On tunnustettava, että kaivos ei todellakaan voi toimia vuosikausia jatkuvasti ympäristölainsäädäntöä rikkoen.

Valtioneuvoston on syytä tehdä pikaisesti päätös kaivoksen hallitun alasajon aloittamisesta ja alasajon edellyttämästä rahoituksesta.

Pieni jälkiviisastelu sallittakoon. Kirjoitin blogissani kolmisen vuotta sitten (3.5.2013) ensimmäisen kerran Talvivaaran alasajosta: ”Jos Talvivaaran tuotantoprosessia, erityisesti vesienhallintaa, ei ole mahdollista teknisesti saattaa lainmukaiselle tasolle, on syytä valmistautua yrityksen toiminnan hallittuun alasajoon. Lasku Talvivaaran pilaamien vesistöjen ennallistamisesta ja sen aiheuttamien ympäristövahinkojen korvaamisesta kasvaa muutoin kohtuuttomasti ja on nykymenolla kaatumassa veronmaksajien syliin.”

Moni muukin kaivoksen toimintaa seurannut varoitti jo tuolloin ensimmäisiä kertoja siitä, ettei kannattavalle kaivostoiminnalle Talvivaarassa ole edellytyksiä. Olisiko nyt vihdoin aika tunnustaa tosiasiat ja lopettaa veronmaksajien hyvän rahan laittaminen huonon perään?

5 kommenttia artikkeliin “Talvivaaran surullisen tarinan loppu”
 1. Lauri Kivimäki sanoo:

  Tänää on näissä blogeissa kaksi asiallista kirjoitus Talvivaarasta. Olen ihmetellen seurannut tuon soramontun päättäjiin kohdistuvaa vedätystä aivan alusta asti. Ensin valehteli Pekka Perä liuotustoiminnan erinomaisuudesta ja vaarattomuudesta ympäristölle, vaikka sitä ei oltu saatu missään kunnolla toimimaan.. Sai näillä puheillaan yksityiset piensijoittajatat ja vähä suuremmatkin sijoittamaan yhtiöön. Kääräisi omaan taskuunsa kymmenet miljoonat. Kun homma ei pelittänyt siirsi riskit valtiolle. Nyt Terrafamen hallituksen pj Lauri Ratia valehtelee, että kaivostoiminnasta tulee kannattavaa, lisännyt kumminkin ”joskus”. Tuskin koskaan. Viime syksynä kyseinen herra sanoi, että muutamalla sadalla miljoonalla kaivokesn ylösajo onnuistuu. Kansanedustaja ”parat” uskoivat ja nyt rahat loppuvat kesäkuun 2016 lopussa. Lisää tarvittaisiiin satoja miljoonia. Ja sitten taas …. Kuten Ilkka Uusitalo toisaalla toteaa Talvivaarassa alkaa olla kautta aikojen Suomen kalleimmat työpaikat. Tämähän ei työntekijöiden pääluottamusmiestä mitenkään liikuta. Hänelle on sama mistä rahat tilipussiin tuleevat.. Jos elinkeinoministerinä olisi vielä Vapaavuori, kaivosta ajettaisiin jo alas. Koska alue on kepulandian vankinta tukialuetta ja koska kepu ei välitä kuin omasta kannatuksestaan, tulee tuo ympäristön pilaaminen ja tukitoimet valtion toimesta jatkumaan. Pääarkkitehtina ovat Sipilä ja Rehn.

  • Antti Sulonen sanoo:

   Täsmälleen.
   Kainuun työpaikkoja puolustellaan, kallita ovat euromääräisestikin laskettuna ja mittaamattoman kalliita luonto huomioiden.
   Pekka Perä edelleen palkollisena noissa yrityksissä, eikä aivan pienellä tulotasolla, suoraan veronmaksajien pussista.

 2. Lauri Kivimäki sanoo:

  Minulla on ehdotus Talvivaaran alueen uudelleenkäytölle. Siellä on tehdasta konetta ja vempainta jos jonkinlaista, on kasaa on kuoppaa, on vettä on vuodenaikojen vaihtelut ym ym. Vieressä erämaata. Sitä tulisi alkaa markkinoida kansainväliselle elokuvateolllisuudelle monien mahdollisuuksien kuvauspaikkana. Varmasti yhtä hyvä innovaatio kuin minkä kaverini kuuli seminaarissa joltain kosultilta. Hän piti loistavana innovaationa kahvilaa, jossa on kissoja joita rapsutella. Ja näillä Suomi nousuun.

  • Antti Sulonen sanoo:

   Elämyspuistonkin sinne voisi perustaa, harmi kun Talvivaara ei ole Hämeenlinnassa.

 3. Mä olen ehdotellut useaan otteeseen, mm. jopa Talvivaarayhtiöllekin suoraan, vesiliemimyrkkyjen talteenottojärjestelmää joka toimii aivan yksinkertaisella menetelmällä turvallisesti ilman vuotoriskejä.
  Mutta kun ketään ei kiinnosta sellaiset asiat, että hommat voitaisiin hoitaa turvallisesti. Voittojen maksimointi on pääasia!
  Minun mallissani jäteliemien ja myrkkyjen talteenotto edelleen tuhottaviksi tai käytettäväksi uudelleen perustuu ihan yksinkertaiseen vesipolymeerirakeeseen ja haihtumisilmiöön.
  Kukkien kasvattamisesta tuttu nk. värimulta, eli siis tuo vesipolymeerirae, joka kuivana on n herneen kokoinen pallukka, kykenee imemään itseensä jopa 300 kertaisen määrän vettä, polymeeriin sidottu vesi voidaan sitten haihduttaa pois jolloin veden sisältämät haitalliset partikkelit jäävät rakenteen sisään, Haihdutuksen jälkeen polymeerirakeet voidaan uudelleen ja uudelleen käyttää niin kauan kunnes ne lopulta kuskataan ekokemille poltettavaksi tms.
  Polymeeripallukoille ei tavitse kummoisia haihdutusaltaita rakennella, eikä vuotoriskejä ole .

  Mutta se vaan keljuttaa ettei ketään tosiaankaan ole asia kiinnostanut, koska se voiton maksimointi on kuitenkin liiketoiminnan päätavoite!

  Mutta Talvivaaran/Nälkämaan kaivoksen alasajossa olisi syytä ehkä edes kokeilla ideaani, annan se käyttöön ihan ilmaiseksi!

  Että Sikäli

Jätä kommentti

css.php