Brexit – ollako vai eikö olla?

Tätä miettivät britit modernin Shakespearen tulkinnan hengessä. Syvästi pahoillaan suomalaisten, eurooppalaisten ja ennen kaikkea Britannian kansalaisten puolesta. Se on ollut oma tuntemukseni viime viikon kansanäänestyksen jälkeen. Päätöksen kielteiset talousvaikutukset tulevat heijastumaan Suomeen asti, mutta erityisesti ne tuntuvat Britanniassa. Sillä kun talouskasvu kariutuu, se heijastuu julkiseen talouteen ja sitä kautta tavalliseen kansaan. Eropäätöksestä koituva lasku kohdistuu kaikkein köyhimpiin kun julkisella taloudella ei ole kykyä maksaa tulonsiirtoja.

Brittien päätöstä pitää kunnioittaa. Demokratia ei ole väärässä, mutta sen tuottamat päätökset ovat toisinaan enemmän, toisinaan vähemmän fiksuja. Ihmisillä oli erilaisia syitä äänestää EU-eron puolesta. Osa vastusti globalisaatiota ja sen tuomaa epävarmuutta ja töiden menetystä. Toisilla taustalla oli periaatteellinen vastustus ylikansallisia instituutioita ja rakenteita kohtaan. Valitettavasti myös osa äänesti harhaanjohtavan kampanjoinnin perusteella, surullisenkuuluisan bussimainoksen innoittamana. Oli äänestyksen peruste mikä tahansa, kansanäänestyksen tulosta tulee kunnioittaa.

On vältettävä koko kansan leimaamista äänestyksen perusteella. Kaikissa jäsenmaissa on hyviä ja huonoja, fiksuja ja vähemmän fiksuja. Lynkkaysmieliala ei rakenna mitään muuta kuin kuiluja ja epäymmärrystä ihmisten välille. Tämän voimme todeta Euroopan sotaisasta historiasta. Islannin eteneminen puolivälieriin jalkapallon EM-kisoissa oli hieno saavutus pienelle Pohjoismaalle, mutta valitettavan monien mielestä sen teki erityisen hienoksi se, että putoajana oli Englanti. Kostolla ja vahingonilolla emme pääse eteenpäin.

On tärkeää ryhtyä nopeisiin neuvotteluihin, jotta taloustilanne ja markkinat saadaan rauhoitettua. Pahinta eurooppalaisten ihmisten kannalta on jäädä paikoilleen seisomaan ja jättää ongelmat ratkaisematta. Jos on muuttanut toisen naisen luo, on parempi laittaa vanhassa suhteessa eroprosessi vireille. Mutta EU:n puolelta on myös jätettävä tilaa peruutusaskeliin. Jos britit haluavat jossain vaiheessa pyörtää päätöksensä, sen on oltava mahdollista. EU ei heitä ketään ulos pakolla.

Irtautumisneuvottelut kestävät pisimmillään kaksi vuotta. On arvioitu, että kuluu jopa 5-7 vuotta ennen kuin uudet sopimusjärjestelyt ovat pystyssä. Kaikille parhaan lopputuloksen kannalta on pyrittävä mahdollisimman hyviin yhteistyösuhteisiin. Vielä on auki, minkä muodon suhteet ottavat. Norjan yhteistyömalli tarjoaisi hyvän esimerkin, mutta nähtäväksi jää kiinnostaako näin tiivis yhteistyö brittejä – äänestiväthän he juuri jäsenmaksuja ja EU-lainsäädäntöä vastaa, jotka ovat olennaisia elementtejä Norja-EU -suhteissa.

Brittien lähtö ei ole EU:n loppu. Mutta muutos luo tarpeen uudistua. Ennen kaikkea EU:n on vastattava sosiaalisen turvan ja hyvinvoinnin tarpeeseen. Ihmiset ovat vailla eurooppalaista suojaa, kun julkisia talouksia sopeutetaan tai jos hallitus mielivaltaisesti kaventaa joidenkin ihmisryhmien oikeuksia, olipa kysymys sitten toimittajien vapauksista tai vanhuksien oikeuksista kuntoutuspalveluihin. EU:lla ei ole keinoja puuttua romanien kadulle heittämiseen tietyissä jäsenmaissa. Tämä näkyy meidän kaduillamme kerjäläisinä.EU:ssa huutavin puute koskee kansalaisten hyvinvointia, joka on jäänyt monien osalta toteutumatta.

 

22 kommenttia artikkeliin “Brexit – ollako vai eikö olla?”
 1. Juhani Lemström sanoo:

  ”Vastattava sosiaalisen turvan ja hyvinvoinnin tarpeeseen.” Niin, mutta juuri sen vuoksi vähitellen on oikeasti Eurooppa nostettava maailman kilpailukykyisimmäksi alueeksi. Yhtenä osana oikeasti toimiva sisämarkkina selkein ja yhtenäisin pelisäännöin. Suomi ei voi yhtään enempää ajautua periferiaksi kuin sitä mm. maantieteellisesti jo olemme. ”Hyvä asia” verukkeena tai menneen maailman lahjoittamalla auktoriteettiuskolla pölhöilyn ei pidä enää antaa tuhota elinvoimaamme.

 2. Lauri Kivimäki sanoo:

  Suomalaisten täytyy toivoa, että Englanti kääntäisi kelkkansa ja luopuisi eroaikeistaan. Englanti on ollut EU:n suuri nettomaksaja ja jos sen osuus poistuu kasvaa suomalaisten veronmaksajien osuus vastaavasti olemmehan myös nettomaksaja. Tähän on yksi syyllinen erinomainen suomalainen laajentumiskomissaari Olli Rehn, joka hankki EU jäseniksi entisiä Neuvistoiiton sateliittimaita, jotka eivät suin surminkaan halua ottaa EU:sta kuin ”rusinat pullasta”. Tämähän ilmenee esim pakolaispolitiikassa, rajoille eikun rautalankaa hyvä ettei sähköistettyä. Hyvä ettei saatu Turkkia samaan syssyyn.

  • Valitan sanoo:

   Suomalaisten tulee toivoa että demokratia toimisi ja kansan ääntä todellakin kunniotettaisiin. Jos näin ei ole, ei ole myöskään mitään syytä äänestää missään vaaleissa.

   • saara finni sanoo:

    Tässä osoitteessa on mahdollista osoittaa mielipiteensä:

    https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2058

    Lähetin eilen myös sähköpostia Tytti Tuppuraiselle (demari kansanedustaja):

    ” Kuuntelin radio-ohjelmaa, missä luettelitte asioita, joista olisi tärkeää keskustella juuri nyt. Kuitenkaan ette itse pystynyt puhumaan mistään niistä. Senkun haukkua räksytitte perussuomalaisia siitä, että sen nuorisojärjestö on pannut liikkeelle kansalaisasaloitteen. Oikein harvinaisen sitkeä, ärhäkkä, huvittava ja säälittävä rakkikoiran rätkytys.

    Väkisinkin tuli mieleen, millä meriitillä teidät on eduskuntaan valittu. No, jos suoraan sanotaan, tuli myös mieleen, että oletteko te täysin tolkuissanne vai ovatko aivonne kesähelteissä jo kiehahtaneet kuiville. Hauskaa jatkoa vain.

    Ai niin, ja kiitos; nalkutuksenne oli niin hupaisaa, että menin heti panemaan nimeni kyseiseen kansalaisaloitteeseen.

    Terveisin

    Saara Finni 77v.”

 3. Lauri Kivimäki sanoo:

  Seurasin tänään hieman ihmeissäni pääministeri Sipilän brexit-ilmoituksen jälkeistä keskustelua. Aluksi vaadittiin EU-ta ottamaan tavallisten ihmisten asioita agendalle. mm sosiaalinen tasa-arvo vapaa liikkuvuus ym. Muistaakseni kun Aho ja Salolainen ym eu-haukat aikanaan suomalaisille euta markkinoivat sain minä niinkuin useimmat muutkin suomalaiset käsityksen että nämä asiat olivat jo kunnossa. Muutaman vuoden päästä havaittiin, etteivät olleet ja eivät ole vieläkään. Myös EU:n tuomaa turvallisuutta ihmettelen. Loppuaika käytettiin lähinnä epä-älylliseen räksyttämiseen Soinin Englannin matkasta. Kaikki halusivat luoda käsityksen hallituksen EU-politiikan ristiriitaisuudesta. Ei auttanut vakuuttelut, että tämä hallitus ei linjaansa muuta (niinkuin ei monessa muussakin asiassa). Ei ihme, että Soinia hymyilytti. Huomioni kiinnittyi, että LI Andersson käytti muutaman hyvin asiallisen puheenvuoron.

 4. saara finni sanoo:

  Tuon brexit-keskustelun hupaisin heitto kuultiin nyrkkiään heiluttavalta ja tulipunaisena puhkuvalta Paavo Arhinmäeltä.

  En malttanut, vaan lähetin hänelle seuraavan sähköpostin:

  ”Vaahtositte tänään eduskunnassa näin: ”Missä muualla tätä keskustelua ( EU-kansanäänetyksestä) käydään kuin ulkoministeri Soinin pään sisällä?”

  Arvoisa ”kansan”edustaja, ette näy tuntevan lainkaan Suomen kansaa. Yli 25 000 suomalaista ihmistä on viime päivinä allekirjoittanut kansalaisaloitteen kansanäänestyksen järjestämisestä koskien eroa EU:sta.

  Oletettavasti keskustelua käydään aika monessa suomalaistorpassa. Ainakin täällä meillä.

  Saara Finni”

 5. Valitan sanoo:

  Kyseessä on Persujen säälittävä esitys kadonneen kannatuksen takaisinsaamiseksi. Soini kimpoilee seinille kuten opposition aikaan, eikä ymmärrä, että pellen osa ei sovi vakavasti otettavaan hallitustyöskentelyyn.
  Sitä paitsi Persujen puheet mistään kansanäänestyksestä eivät toteudu, onhan se nähty kuinka massiiviset vaalilupausten pettämisetkin on jo tässä vaiheessa hallituskautta. Persut on niin höttöä niin höttöä.
  Missä Soini, siellä petetty vaalilupaus.

  • Rehtiä toimintaa Persuilta sanoo:

   Perussuomalaiset ovat työskennelleet hallituksessa erittäin yhtenäisesti muiden puolueiden kanssa, toisin kuin demarit, jotka ovat oman hallitustyöskentelynsä ajan yrittäneet koko ajan lyödä kapuloita sisältä käsin rattaisiin ja pilanneet sillä tavalla hallituksen ilmapiirin ja keskinäisen luottamuksen. Demarijohto on kotoisin ammattiyhdistysliikkeessä, missä tällainen juonittelu ja iltalypsäminen on vasemmiston luoma kokopäiväinen toimintamalli. Viimeinen miehekäs ja suoralinjaisesti toiminut demari oli Iso-Paavo.

   Soini on oikeassa, kun sanoo, että puolueen toiminnan laatu hallituksessa arvostellaan seuraavissa eduskuntavaaleissa, jolloin kansa päättää tuloksen, ei narisevat ja kitisevät sekä katkeroituneet demarihörhöt.

 6. saara finni sanoo:

  Yksi säälii yhtä, toinen toista.

  Jos aina suhtautuisi kaikkeen niin, että mikään ei kuitenkaan toteudu, joutuisi istumaan kädet ristissä kiikkustuolissa hamaan hautaan asti.

  Kansalaisaloitteella voi ilmaista mielipiteensä asiasta. Se on siis keskustelua asiasta, juuri sitä ”kansan ääntä”, jota sinäkin Valitan tuolla aiemmin kuulutit.

  • Valitan sanoo:

   Olet ymmärtänyt väärin , täysin väärin. Ei ole kansalaisaloitetta vastaaan niin yhtään.
   Minä vaan uskon, että Persut pelaa tämäkin kortin vain ja ainoastaan oman etunsa tähden ei kansan etujen vuoksi. Taitaa kuitenkin jäädä mustapekka käteen.

   Persuilta rehtiä toimintaa selostaa eräskin, täytyy olla melko elastinen käsitys rehellisyydestä, jos pitää Persujen vaalilupausten pettämistä rehtiänä.
   Eihän persuilla edes moraalisesti ole mandaattia olla hallituksessa, jossa heidän pitäisi ajaa äänestäjileen lupaamaan asioita. Soini petti äänestäjänsä jotta oma vallanhimo sai täyttymyksensä. Missä Soini siellä petetty vaalilupaus. Ei muuta kun lippalakki syvemmälle päähän.

 7. Lauri Kivimäki sanoo:

  Suomihan on ainoa ”sivistynyt” demokratia jossa eniten vaalilupauksiaan pettäneet puolueet muodostavat hallituksen. Tosin kukaan ei edes uskalla arvailla, millaisen hallituksen nykyiset EI-puolueet (vihervasemmisto) olisivat muodostaneet ja millaista politiikkaa ajaisivat, no se ehkä nähdään seuraavien vaalien jälkeen. Saattaa puheet muuttua kun joudutaan tunnustamaan tosiasita. Vaikka nykyhallitus ei ole minullekaan jakanut kuin veronkorouksia ja eläkeleikkauksia sekä kela-korvausten leikkauksia, kunnioitan heitä silti. Ovat pitäneet linjansa, mikä on Suomen politiikassa tuiki harvinaista. Mitä Soiniin tulee, ymmärrän, että muita puolueita harmittaa jos käy niin, että kansanäänestyksiä EU-erosta tulee muuallakin (mitä kyllä epäilen). Minulle ei Eu ole tuonut mitään erityisempää hyvää tai huonoa, joten aivan sama ollaanko siinä eli ei. Sitten on eri asia jos liittovaltiokehitys menee eteenpäin, ennusteiden mukaan suomalaisten sosiaalietuudet tulevat silloin huomattavasti kaventumaan ja täällä alkaa olla todellisia köyhiä.

  • Valitan sanoo:

   Soinin opit tuntuvat menneen perille, omat lupausten pettämiset selitetään parhainpäin syyllistämällä mystinen vihervasemmisto. Mitä sivistykseen tulee niin tätä kutsutaan vastuunsiirroksi, kansanomaisesti sitä sanotaan munattomudeksi.

   • Lauri Kivimäki sanoo:

    Soinin opit eivät ainakaan minulle mene perille. Vaikka en demareita kunnallispolitiikassa äänestäkään valtiollisissa vaaleissa heitä olen vielä äänestänyt, äänestämäni sinne jopa pääsi. Olen valittaen todennut, että demaritkaan eivät oppositiossa ole muuta kuin puhdas populistipuolue, kaukana mainostamastaan valtionhoitajapuolueesta. Eikä se vihervasemmisto mitään mystiikkaa edusta kun ajattelee realiteetteja. samoja lauluja laulaavat, kai se on oppostion tehtävä

 8. Eero Heikkinen sanoo:

  Sirpa Pietikäinen antaa tekstissään ymmärtää, että vähemmän fiksut äänestivät Englannin ulos EU:sta.Täytyy tunnustaa, että olisin lukeutunut heihin mikäli olisi ollut äänioikeus.

  Olen ollut siinä luulossa, että kun kansalta kysytään mielipidettä vastauksen tulee kelvata. Se on sitä demokratiaa. Jos toisin äänestäneet ovat tyytymättömiä tulokseen ja haluavat sen väkisin muuttaa, en pidä heidänkään tulevaisuutta kovin hyvänä. He voivat olla seuraavat ylikäveltävät. EU ei ole demokraattinen. Se on tosiasia, jos haluaa katsoa totuutta suoraan kohti.

  Englanti voi solmia kahdenvälisiä kauppasuhteita kaikkien itsenäisten valtioiden kanssa. Se on kahden vapaan sopiapuolen suvereeni oikeus. Onkohan Suomella tällaista oikeutaa?

 9. Vanha propaganda ei pure enää sanoo:

  Vasemmisto on valitettavasti olllut väärällään ns. heikkoja johtajia, jotka eivät ole uskaltaneet tai jopa halunneet sanoa järjestöjäsenilleen koskaan sanaa EI,vaikka joskus olisi pitänyt tehdä niin. Hyvän ay-johtajan täytyy kyetä nousemaan ylös suuresta massasta ja näkemään pitkäaikaiset kehitysmahdollisudet ja toisaalta myös myös tulossa olevat ja mahdolliset uhat. Työntekijöiden keskuudessa vastuullisen paikallisen edunvalvontajohdon toiminta on lisäksi ollut erittäin haasteellista henkilöstön puuttellisen talousosaamisen ja -tuntemuksen vuoksi. Koulutustason nousun myötä, on myös työntekijöiden ymmärrys yritystalouden osalta kasvanut huomattavasti. Tämän vuoķsi vasemmistopuolueiden perinteiseltä propagandalta on maa sulanut jalkojen alta ja monessa työpaikassa Persujen edustajat ovat kaapanneet tärkeät ay-paikat.

 10. Saara kirjoitti :
  Tässä osoitteessa voi ilmaista mielipiteensä: https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2058
  Mutta huomatkaa että kyseinen adressi on varovaisuusyistä laadittu siten että kysessä on neuvoa-antava kansanäänestys vaatimus.

  Neuvoa antavista kansanäänestyksistä ei ole mitään iloa kenellekään!

  Pitää järjestää suora kansanäänestys jossa yksinkertaisen enemmistön äänet ratkaisee lopullisen päätöksen !

  Minun mielestäni Suomen pitää ehdottomasti ja ihan heti erota niin Eurosta kuin Euroopan Unionista
  Jos ei sitten osata olla itsenäisiä, niin anotaanvaikkapa pääsyä Amerikan Yhdysvaltojen osavaltioksi tai haastetaan riitaa Venäläisille niin kauan että ne vallottaa suomen kokonaan. tms…

  Itse henkilökohtaisesti en löydä EUsta mitää niin hyvää syytä, että voisin kannattaa EUssa olemista!

 11. saara finni sanoo:

  Hei kuningasjätkä,

  Luin tarkkaa kaiken, mitä ko. äänestyksestä oli kirjoitettu ja soitin vielä varmuuden vuoksi Tynkkyselle. Hän vahvisti, että tämä kansanäänestys halutaan toteuttaa aivan samassa muodossa kuin aikoinaan EU:hun liittyimisäänestyskin, eli neuvoa-antavana kansanäänestyksenä, jottei kukaan pääsisi sanomaan, että toisella tavalla toteutettuna (sitovana) se ei tulisi toteutumaan. Neuvoa-antava kansanäänestys on joka tapauksessa poliittisesti ja moraalisesti sitova, kuten presidentti Ahtisaari aikanaan sanoi.

  Neuvoa-antava kansanäänestys on siis käytännössä samanarvoinen kuin tavallinen kansanäänestys. Sen perusteella EU:hun liityttiin ja sen perusteella on mahdollista siitä myös erota.

  • onhan se tietenkin periaatteessa niinnii, vaan käytännössä se ei vaan toimi. Suora äänestys on selkeämpi,siinä päätetään kansalaisten kertomalla mielipiteellä, että joko erotaan tai ei ja hallituksen ja eduskunnan tehtäväksi jää ainoastaan viedä asia eteenpäin.
   Neuvoa-antavassa äänetyksessä, on vaarana ettei eduskunta kuuntele neuvoa ja äänestääkin toisin väittäen niinkuin lipponen aikonaan, ettei kansalaiset osaa äänestää oikein.

   Siis jos jonkinlainen äänestys asiasta joskus tehdään, niin sen on oltava suora äänestys joko ”kyllä tai ei ” vaihtoehdoin.

   Neuvoa-antavassa äänestyksessä kun piilee myöskin se ”ehkä” vaihtoehto !

   • saara finni sanoo:

    Vaan miten ja minkä tähden se neuvoa-antava toimi EU:hun liityttäessä?

    • No se toimi siksi että, silloinen eduskunta ja ministerit ja varsinkin MTK olivat jo edeltäkäsin ”suuressa viisaudessaan” päättäneet ja allekirjoittaneet liittymisaiesopimukset. Joten oli se ja sama mitä kansa neuvoi. Sattuman kaupalla kansakin oli saatu puhuttua jonniinjoutavilla lupailuilla kannattamaan EY-jäsenyyttö, lupaamalla kymmene hyvää ja kahdeksan kaunistajuttua, jotka joillekin osin toteutuivat, mutta joistaniistäkin NYT olemme maksaneet kalliin hinnan monikertaisena takaisin.
     Siis jo kauan ennen kansanäänestystä oli sovittu siitä mitä kukakin taho tulee saamaan ja ketkä sen kaiken maksavat.
     Suomeksi sanoen kansaa kusetettiin äänestämään puolesta, valheiden voimalla.

     Kerroppa Saara, mitä hyvää EU on tuonut sinun elämääsi näiden 21 vuoden aikana (1995-2016) ja Euro-rahaliitto (2002-2016)mainitseppa myös mitä pahaa se on tuonut viimeisten viiden vuoden aikana.. Ynnää ne tapaukset yhteen ja jaa kahdella, niin mitä saat.

     Minä sain keskiarvoksi – 0,01siis miinusta…

 12. saara finni sanoo:

  Minä äänestin liittymistä vastaan ja vähällä älylläni olen hahmotellut, että lähes ainoat EU-pelimme voittajat ovat olleet maanviljelijät ja kreikkalaiset.

  Minua kiinnostaa enemmän tulevaisuus ja huvittuneena olen seurannut, miten muuttamaa poikkeusta lukuunootttamatta kaikki lehtijutut ovat maalailleet Britanian tulevaisuutta helvetin leiskuvin värein. Tietenkin saadakseen suomalaiset kauhistumaan asiaa.

  Tänään oli Ilta-Sanomissa sitten vihdoin ihan eri tyylin juttu:

  http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-2000001217133.html

  Siinä saksalainen taloustieteilijä Sinn pitää mahdollisena, että Brexitin jälkeen tulee Fixit ja sanoo mm. näin:

  ”Suomella olisi mahdollisuus lähteä Euroopasta suhteellisen tappiottomasti.”

  • Niin minäkin äänestin tuolloin liittymistä vastaan, mutta taisivat hylätä mun ääneni, kun tein sen julkisesti postin tiskillä enkä mennyt äänestyskoppiin salailemaan?

   Paavo Lipponen murisi tuolloin kansalaisille jotka äänestivät vastaan , etteivät kansalaiset osaa äänestää oikein.
   Ei ole oikein selvinnyt vieläkään mitä hän sillä tarkoitti.
   Olisiko kenties pitänyt äänestää samoin kuin vaikkapa irakin presidentin vaaleissa joissa yksi ja ainoa ehdokas sai satayksi prosenttia annetuista äänistä, tai niinkuin v.2001 Hartolan kunnanjohtajan vaalissa joissa oli vain yksi ehdokas joka sai koko kunnanvaltuuston kannatuksen 100%sti

   Onko oikein äänestäminen sellaista, joo-joo miesten/naisten hommaa?
   Kantani mahdollisesta Fixit äänestyksestäkin on jo täysin selvä -EROTAAN_

Jätä kommentti

css.php