Mikään ei pelota niin paljon kuin ihminen, jolla ei ole mitään menetettävää

Kestävän kehityksen ensimmäinen tavoite on poistaa köyhyys sen kaikissa muodoissa kaikkialta.

Maailmassa yli miljardi ihmistä asuu edelleen äärimmäisessä köyhyydessä, eli alle 1,25 dollarilla päivässä. Äärimmäisessä köyhyydessä eläviltä puuttuu usein perustarpeet puhtaasta juomavedestä riittävään ravintoon, koulutukseen ja terveydenhuoltoon. Näihin haasteisiin tulee niin EU:n kun Suomenkin tarttua ponnisteluja säästelemättä.

Köyhyyttä mitataan muillakin kun taloudellisilla mittareilla. Kestävän kehityksen ohjelmassakin puhutaan köyhyyden eri muodoista. Köyhyydellä on mm. sosiaalisia ja psykologisia ulottuvuuksia.

Kyse on suhteellisuudesta. Henkilö, joka ei omassa yhteiskunnassaan koe rahansa riittävän oman ja perheensä perustarpeisiin on vaarassa syrjäytyä.

Köyhiä on näillä mittareilla mitattuna suuri määrä myös Euroopassa. Moni jollain tavalla yhteiskunnan väliinputoaja voi kuulua tähän ryhmään.

Esimerkiksi Suomessa, huomattava määrä ikääntyviä yksinasuvia naisia elää köyhyydessä. Heillä ei ole pitkän työuran kerryttämää eläkettä turvanaan. Pelkät pakolliset menot voivat olla tuloihin nähden kohtuuttomat. Kaukana palveluista, ilman nettiyhteyttä asuva vanhus joutuu ajamaan taksilla pankkiin, vaikka ei olisi varaa. Tilanteessa piilee syrjäytymisen ja masentuneisuuden vaara. Sitä ei vaan välttämättä huomata, koska vanhat naiset eivät pidä oikeuksistaan kovaa meteliä.

Kasvavat tuloerot ovat lisänneet eriarvoisuuden tunnetta. Ei ihme, kun ottaa päähän jos ei koskaan eikä milloinkaan voi tehdä jotain, mitä kaikki ympärillä olevat tekevät.

Ihminen, joka ei koe elävänsä ihmisarvoista elämää yhteiskunnassa on herkkä radikalisoitumiselle. Voimattomuuden ja toivottomuuden tunne, tunne ettei voi tilanteelleen mitään, altistaa ääriajattelulle.

Jos menettää toivon, rupeaa etsimään vastauksia muualta. Ääriliikkeiden ratkaisut houkuttelevat silloin, kun ei ole enää mitään menetettävää.

 

 

 

2 kommenttia artikkeliin “Mikään ei pelota niin paljon kuin ihminen, jolla ei ole mitään menetettävää”
 1. kuningasjätkä sanoo:

  Sä taidat olla ihan sekaisin Sirpa, mene lääkäriin ja pyydä saikkua ja pameja ja lepää niin kauan että varmasti on rasitus haihtunut ja muistat että olet siellä Brysselissä Suomalaisten valitsemana edustajana hoitelemassa suomalaisten asioita kuntoon.
  Unohda tykkänään deekut ja n*********t, sillä jos heille jaeltaisiin kaikki samanlainen hyvinvointi kuin mitä meillä on olevinaan, ei se auttaisi mitään, sillä deekut tekisivät onnessaan lisää populaa ja ongelma vain paisuisi!

 2. kuningasjätkä sanoo:

  Kai sä Sirpa muuten, olet hartaana kristittynä kokoomuslaisena, lukenut sen ohjeen jolla onnellisuus ja mielenrauha saadaan, sitä kun noudattaa, niin pelko tulevasta katoaa. Se oli noin 2016 vuotta sitten kun yksi kaveri tuolla itamailla sen kertoi ja se meni jotakuinkin näin: ”Myy kaikki mitä omistat ja jaa köyhille…”””

  Nyt kun sä tään kissan nostit pöydälle, niin mitäpäs jos näyttäisit esimerkkiä meille muille ja tekisit niin kuin ohjeessa sanotaan?

  Katsohan kun maailma kaipaa hyvää esimerkkiä, edelläkulkijoita ja johdatusta, kuinkas me tyhmät tollukat. ominpäin voisimme tälläisiin toimiin ryhtyä, ellei ole esimerkkitapausta jonka mallia seuraten kaikki voisivat tehdä samoin?

  Se on nyt näytön paikka Sirpa, sikäli vaan että onko sinusta sellaiseen oikeasti vai puhutko vaan tuttuun tyyliin , ” jonkun tarttis tehrä jotain”, …………taaskin….?

  Että Sikäli…..

Jätä kommentti

css.php