Ilmastomuutoksesta ei saada äänestämällä yhtään sen epätodellisempaa

Luonnontieteellisiin ilmiöihin kuten ilmastonmuutokseen ei valitettavasti vaikuteta kieltämällä tai sivuuttamalla niitä. Ilmastonmuutos on todellinen kriisi. Eurooppakaan ei ole tälle immuuni.

Ilmastonmuutoksen vaikutuksiin joudumme ennemmin tai myöhemmin vastaamaan ja sopeutumaan. Voimme joko reagoida nopeasti pyrkimällä vielä ilmastonmuutoksen hillitsemiseen, tai joudumme tulevaisuudessa vastaamaan ilmastonmuutoksen seurauksiin kalliimmin ja rajuimmin hätätoimenpitein. Koska tutkijat ovat mallintaneet ilmastonmuutoksen etenevän kiihtyvissä määrin, seuraavat 20 vuotta ovat aivan ratkaisevia tulevaisuutemme kannalta.

Talouden kannalta kysymys on siitä, tehdäänkö nyt hukkainvestointeja vai varaudutaanko ilmastonmuutokseen mahdollistamalla sopeutumisen myötä myös taloudellinen menestys.

Suomen metsätaloudella ja puuntuotannolla on loistava tulevaisuus sekä taloudellisen kasvun moottoreina ja investointeina, että ilmastomuutoksen ratkojina.

Selvitäksemme ilmastonmuutoksen haasteista meidän täytyy samaan aikaan sekä vähentää päästöjä että kasvattaa hiilinieluja. Jos lisätään hakkuita ja puunkorjuuta radikaalisesti, seuraavan kolmenkymmenen vuoden aikana metsien hiilinielu pienenee. Sen jälkeen uusi kasvava puu toimii hiilinieluna taas nykyisellä tasolla. Hakkuista syntyvän hiilinielun kokoa määrittelee myös se, miten puuta käytetään. Mikäli hiili pysyy sitoutuneena, hiilivarasto pysyy suurempana; mikäli puuta tuotetaan bioenergiaksi, pienentyneen hiilinielun lisäksi tuotetaan samanaikaisesti lisää päästöjä.

Olennaista on siis se, miten luomme metsien eri käyttötarkoituksille parhaan mahdollisen lisäarvon ja hinnan. Ympäristöongelmia korvaavat ja kestävät, korkeanjalostuksen puutuotteet ovat merkittävässä roolissa ympäristöhaasteita ratkottaessa. Suomella on osaamista ja raaka-ainevaroja pärjätä puurakentamisen, biopohjaisten kemikaalien, lääketieteellisten ratkaisujen kuten kantasolualustojen, kiertävien vaatekuitujen, sekä kestävien ruokapakkausten kehittyvillä markkinoilla. Lisää kasvunmahdollisuuksia tarjoaa moni muukin vastaava innovaatio, joka ei vielä ole kaupallistettavissa.

Myös bioenergialla on oma paikkansa. Puutuotteiden tuotannosta syntyviä sivuvirtoja, joille ei löydy muuta käyttöä, on järkevää käyttää bioenergian tuotantoon siirtyessämme fossiilittomaan aikakauteen. Erityisesti tästä valmistetulla biodieselillä on paikkansa raskaanliikenteen polttoaineena.

Päätös metsänielujen laskentatavasta, joka muodostaa yhden osan EU:n ilmastopolitiikasta, ei suoranaisesti aseta kattoa metsähakkuille. Kysymys on yhteisestä tavasta laskea metsäpinta-alan, nielun ja varaston määrää.

Parlamentin kannasta äänestettäessä puolsin kunnianhimoisempaa ilmastopolitiikkaa niiden kansainvälisten ilmastosopimusten mukaisesti, joita olen itsekin ollut neuvottelemassa. Moni puoltamani parlamentin muutosehdotus oli myös Suomen edun mukainen, kuten kestävän puurakentamisen kannustaminen.

Muutosesityksen 65 kohta 2 nostettiin Suomen metsätalouden kannalta keskeisimmäksi. Äänestin siinä useimpien muiden suomalaismeppien tapaan kestäviä metsänhakkuita koskevan lisäyksen puolesta, joka mahdollistaa jäsenvaltiolle ylimääräisen metsänkorjuun. Muutosehdotus edellyttää, että metsämaa säilyy kasvihuonekaasujen nieluna. Tämän lisäksi se edellyttää, että Pariisin sopimuksen tavoite kasvihuonekaasupäästöjen ja nielujen aikaansaamien poistumien välisestä tasapainosta kuluvan vuosisadan jälkipuoliskolla saavutetaan. Mielestäni komission alkuperäinen esitys vertailuvuosista ja edellä mainittu muutosesitys olisivat yhdessä luoneet vahvemman pohjan ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi.

Minun mielestäni Suomen etu on sekä ilmastonmuutoksen ratkomien taloudellisesti kannattavalla tavalla ja riittävän ajoissa että korkean jalostuksen metsäteollisuuden edistäminen. Näiden yhteen sovitettavissa olevien tavoitteiden puolesta olen toiminut ja tulen jatkossakin toimimaan.

34 kommenttia artikkeliin “Ilmastomuutoksesta ei saada äänestämällä yhtään sen epätodellisempaa”
 1. Eero Heikkinen sanoo:

  Ilmastonmuutoksessa on aivan sama perusasenne kuin kansalaisten tulopolitiikassa. Se mikä koskee tavallisia kansalaisia on erityisessä tarkkailussa ja jahtauksen kohteena, kuten puun käyttö. Puunkäyttö on tavallisen kansalisen elinpiiriin kuuluva varsinkin Suomessa ja pohjoismaissa yleensä. Ns. varsinaiset saastuttajat, jotka kuuluvat yläluokan elinpiiriin ovat aiheena kiellettyjä tai ainakin vaiennettuja.

  Lentoliikenne kasvaa jatkuvasti, mutta sen saastuttava vaikutus ei tunnu ketään häiritsevän. Lentäminen aiheuttaa tuhansien autojen saastevaikutuksen. Ristelyalus ja muukin laivaliikenne tupruttaa 50 miljoonan auton verran per laiva. Siis 50 miljoonan, jos luku pitää paikkansa. Uskomaton määrä. Risteilyalus on pelkkää huvielämää ja lentäminen suurelta osin auringonoton tarpeisiin tai tullaan Suomeen katsomaan lunta.

  Olemme ajaneet itsemme jatkuvan kasvun kurimukseen ja tavarat tehdään kaukana kuluttajista voittojen maksimoinnin takia. Keinotekoinen hyvinvoinnin ylläpito kasvattaa kulutusta ja saasteen määrää, jota yritetään pitää tavallista kansaa koskettavilla asioilla kurissa.

  Meilläkin oli menestyvää huonekaluteollisuutta omasta raaka-aineestamme. Se sammui vapaakaupan myötä. Raakapuuta alettiin viedä halvemman kustannustason maihin ja tuoda meille valmiina tuotteena takaisin.
  Mitä enemmän viritellään tulliliittoja ja maailman vapaakauppaa sitä enemmän puuta pitää jättää käyttämättä hiilinieluksi. Mutta öljyvaltiot voivat myydä tuotteensa vapaasti, kun laivat ja lentokoneet tarvitsevat energiaa. Ja muovien raaka-ainetta pakkausteollisuudelle, kestämään paremmin vapaakaupan pitkiä kuljetuksia.

  Tässä terveisiä europarlamentaarikolle.

 2. Eero Heikkinen sanoo:

  Parlamentaarikkojen kannattaisi miettiä miksi viimeiset 50 – 100 vuotta ovat aiheuttaneet olmasto-ongelman. Aikaisemmin ongelmaa ei ihmisen aiheuttamana ole ollut.

  Olemme aktiivisesti pyrkineet kehittämään maailmankauppaa ja etsimme jatkuvasti uusia markkinoita kehittäen niiden tulonmuodostusta maksukykyisemmäksi Samalla menetämme tuotantoa halvenpiin maihin ja näin pystymme kuluttamaan entistä enemmän. Eli meidänkin ostovaimamme kasvaa ja kulutuksemme lisääntyy.

  Tullit olivat oiva muoto nostaa halpamaiden tuotannon hintataso kunkin maan ostovoimaa vastaavaksi. Tämä olisi oikeata ja kestävää ilmastopolitiikkaa. Tulliliitot ja vapaakauppasopimukset sopivat tähän todella huonosti. Kasvu ja ilmastonmuutoksen torjunta ovat vastakkaisia toimia. Tällä kohdalla demokratia osoittaa heikkoutensa polittisena ja hallinnollisena järjestelmänä.

  Tarkoitan esitykselläni, että teemme jatkuvasti maapalloon haavoja ja yritämme niitä laastaroida. Olemme lisäksi laastaroinnistamme erittäin ylpeitä. Sadat europarlamentaarikot istuvat ja tekevät päätöksiä toiveena päästä uudelleen Brysseliin ns. hyvää tekemään ja hyvällä tulnmuodostukella ja lentämmän edes takaisin viikottain.

  Päästöoikeuksien kauppa on mitä suurinta itsepetosta.

 3. Jykä sanoo:

  Tämä europarlamentaarikkomme kun näyttää tietävän tästä asiasta kaiken, niin voisiko hän ystävällisesti valaista mieltäni askarruttavassa kysymyksessä.

  n.20000 vuotta sitten suomea peitti 3 kilometrin paksuinen jäätikkö. Minkä kansan takkapuiden poltto aiheutti ilmaston lämpenemisen ja sulatti jäät?

  Minun mielestä nykyisen ilmaston lämpenemisen ratkonta ei kuulu suomelle sillä me emme sille mitään voi. Eikä muuten voi kukaan muukaan kuten ylläoleva esimerkki osoittaa…

  • Joku Toinen sanoo:

   Kannattaa muistaa myös, että ilmasto on ollut 10-15 astetta nykyistä lämpimämpi 50 miljoonaa vuotta sitten. Eikä siltikään kaikki elollinen kuollut pois maapallolta, kuten tuomiopäivän profeetat haluavat meille vakuuttaa tapahtuvan, jos ilmat lämpenevät muutaman asteen.

   Tietenkin, ei se ole hullu joka valehtelee vaikka tosiasiat osoittavat jutut valheiksi, se on tyhmä joka uskoo silti.

 4. kuningasjätkä sanoo:

  Maapallon ilmasto on muuttunut maapallon historian aikana jo monta kertaa, ei tämä mitään uutta ole. Mutta nyt ensikertaa sillä hommalla on rahastettu oikein rutkasti.
  Olisihan se jo kiva alkaa saada rahoilleen vastinetta. Voisi se munpuolesta ilmasto muuttua jo, lämpimämmäksi. Ei mua haittaa vaikka merien pinta nousisikin muutamalla metrillä. Mä kun asun paikassa joka on n 100m meren nykyisen pinnan yläpuolella.
  Olis kamalan kivaa jos tuossa muutaman sadan metrin päässä velloisikin merinäköala, siinä muuten alkaisi maksetuille ilmastoveroille alkaisi tulemaan vastinetta kun tontin arvo tuplaantuisi, ellei jopa triplaantuisi, kun on merenrantahuvila.

  Onhan se tietenkin totta ainakin osin että ihminen on viimeisen sadan vuoden aikana kiihdyttänyt omilla teollisilla toimillaan ilmastonmuutosta, mutta pieniä ne on silakat joulukaloina, sillä.. Ei tarvita kuin yksi kunnollinen tulivuorenpurkaus, vaikkapa islannissa, niin ilmakehään nousee yhdessä päivässä maan uumenista kasvihuonekaasuja saman verran mitä ihmiskunta tuottaa tehtaiden piipuista ja autojen pakoputkista 20 vuoden aikana.

  Niin että sitä mä vaan että jotain tolkkua pitäisi olla noissa lepertelyissä, tai ainakin lepertelyihin pohjautuvassa rahastuksessa!

  Niin monesti olemme me maksava kansa saaneet sen huomata, että kun tyhmät politikot päästetään vauhtiin, niin kaikki asiat kääntyvät päälaelleen!

  Niin eikös siihenkin hommaan löytyisi ihan oikeita koulujakin käyneitä, eikä vain pelkkien polittisten aatteiden kannattajia?

  Että siis sikäli….

 5. Harri sanoo:

  Enpä tiedä….paljon sanoja…aika vähän uutta.
  Onkohan ne poliitikot sittenkään niin tyhmiä?
  Ainakin ovat hyvillä liksoilla.

  • Hyvä liksa ja paljon ilmaisia pulla-kahveja saa Luotettvimmakin politikon käyttäytymän kuin vähä-älyinen ääliö!
   Sirpa Pietikäinen tässä on oivallinen esimerkki tästä asiasta!

   Siis kun rivien välistä voimme lukea, niin jokapaikan höylä ja kaiken asiantuntia Sirpa, kirjoittaa blogejaan /( siis hänen assistenttinsa kirjoittaa) saa siitä tyhmä lukija sen käsityksen että hän tietää mistä puhuu…….. vaan totuus on kuitenkin aivan toinen !

   Eihän tuollainen joka kuvittelee kaikesta kaiken tietävänsä, tiedä mistään mitään. !.

   paskastakin saa asiaa kun tarpeeksi kirjoittaa, mutta asia ei parane siitä vaikka kuinka hämmentäisi. Paska on aina paskaa ja paskapuhe on paskapuhetta!

   Että… Sikäli…………….

   • Walkman sanoo:

    Kun Sirpa oli muinoin ympäristöministeri niin vahvistamattomien huhujen mukaan hän kirjoitti puheensa itse. Tämä kyvykkyys aiheutti kateutta ja katkeruutta kollegoissa.

    • Antti Sulonen sanoo:

     Ja oli ympäristöministerinä aiemmat puheensa pitävä ministeri, ei ketkuillut.
     Kaikkien mieliksi ei aina voi olla ja jossain perämettillä asuva saattaa saada traumoja, kun joku pärjää maailmalla, kuten olemme useasti saaneet lukea.

 6. Hieman historiaa:

  Pietikäinen oli ympäristöministerinä Ahon hallituksessa vuosina 1991–1995, missä suurin kysymys liittyi viidennen ydinvoimalan perustamispäätökseen, jota kauppa- ja teollisuusministeri Kauko Juhantalo sekä Seppo Kääriäinen kannattivat ja Pietikäinen vastusti. Kansanedustaja Matti Vanhanen lopulta torjui jo hallituksen periaatteessa hyväksymän ratkaisun esittämällä läpi menneen energiaponnen. Vuoden 1995 vaaleissa Pietikäinen sai 11 148 ääntä Hämeen eteläisessä vaalipiirissä.

  Pyrkiessään jatkoon vuoden 2003 vaaleissa Pietikäinen vetäytyi kampanjoinnista jäätyään kiinni törkeästä rattijuoppoudesta Hämeenlinnan rautatieaseman pysäköintialueella. ”Selvin päin en olisi humalassa auton rattiin lähtenyt”, selitti Pietikäinen tapausta lehdistölle.
  Hämeenlinnan poliisin mukaan Pietikäisen veren alkoholipitoisuus oli yli 1,2 promillea, joka on törkeän rattijuoppouden raja. Hänet tuomittiin 40 päivän ehdollisen vankeusrangaistukseen, 15 päiväsakkoon sekä viiden kuukauden ajokieltoon.
  *************************************
  Ehkäpä sitä tuolloin vuonna 95 ei ollut niin paljon tapana takinkäätö ym ketkuilu(*), mutta kun tuosta vuodesta on kulunut aikaa jo valovuosia, eikä sitä aikaa kukaan jaksa edes kunnolla muistaa, niin muistutellaan nyt sitten mitä kaikkea tapahtuikaan tuolloin. Tuon aikakauden tapahtumien jälkeen Sirpa on vain selitellyt milloinka mitäkin, ja lähinnä istuksinut milloinka missäkin komiteassa.

  (*) – (tai olis se silloinkin muodissa, sitä vaan ei enää kukaan oikeasti muista)

  Mutta siis kaikkein hupaisin oli tuo selitys jonka antoi poliisille rattijupakassaan.

  ”Selvinpäin en olisi kännissä lähtenyt ajelemaan…” Todella politikkomainen selitys..kukapa sitä nyt selvinpäin kännissä olisikaan?

  Nykyäänhän samankaltaisia asioita selitellään useastikin jos vaikka miten mutta aina samalla tyylillä..

  Sinällään, suoraselkäisyyttä toki osoitti tuolloin , että Sirpa vetäytyi v.n. 2003 vaaleista rattijuopumusjupakan takia, tuolloinhan se oli niin suuri synti, ettei vaalikarja katsonut sellaistakaan rikosta hyvällä.

  Nykyään asialla ei ole mitään merkitystä, vaikka täysissä lärveissä veistelisi kaskuja, vaikka ihan missä tahansa päälle hihitellen.. Riittää nykyajan politikolle että hieman selittelee ja pyytää itseltään anteeksi..

  *********************************
  Mutta se että vaikka kuvitteleekin tietävänsä kaikesta kaiken , ja huseeraa jokaikisessä komiteassa ja muissa neuvostoissa ja kirjoittaa blogeja aiheesta kuin aiheesta, ei tee vielä politikosta viisasta.

  Täytyisi olla myös näyttöä siitä että on oikeasti tehnytkin asioille jotain, eikä vain kirjoitellut tyyliin; ”tarttis tehrä jonkun jotain”

  Lähinnä tulee, ”perämettien asukkaallekin” mieleen, että siinä sitä nyt helistellään sanaa vain siksi että olisi olevinaan näyttöjä sille, että muka jotain konkreettista on tehtykin, ja josko kohtapuoliin pääsisi jatkokaudelle Brysselin lihapatojen ja ilmaisten pullakahvien ääreen?

  • Antti Sulonen sanoo:

   Trauma on siitä erikoinen, että siitä ei hevin pääse ilmeisesti eroon. Voi tosin olla ettei ole todellista tahtoakaan.

   • kuningasjätkä sanoo:

    Siinäpä mellä maallikkotohtori kertoilee juttuja. Sunhan kannattaisi perustaa omat sivut, eikä vain vierailevana tähdenlentona seilata muiden joukossa?
    Miten olisi, haluaisitko tutkia tarkemmin traumaani. Tuonko joitain näytteitä tullessani vastaanotolle? (kakkanäyte tms. jos vaikka haluaisit jauhaa siitä jauhoja?)
    Myönnä pois vaan että on niitä tarumoja itselläsikin, yksi tai useampia. Etkä sinäkään parane niistä..koskaan, muutoin kuin nuolemalla peffaa ja se jos mikä liekin suurin traumasi, koska et pääse sitä tekemään konkreettisesti?

    • Antti Sulonen sanoo:

     Tämä kuningasjätkä se itse ilmeisesti on maallikkotohtori, vai lieneekö koulutettu tohtori, kun pystyy ehdottamaan parantavia toimenpiteitä.
     Joka tapauksessa Sirpa Pietikäinen lienee hänelle jonkinasteinen trauma (ainakin maallikon silmin), kirjoittaa Sirpa mistä tahansa niin kuningasjätkä löytää moitittavaa.
     Muuten et ymmärtänyt lukemaasi ””Selvinpäin en olisi kännissä lähtenyt ajelemaan…” Todella politikkomainen selitys..kukapa sitä nyt selvinpäin kännissä olisikaan?” Sirpan kommentti ei ole poliitikkomainen, mutta kuningasjätkä ei sitä kokonaisuutena ymmärrä. Käsitykseni mukaan ei Sirpakaan sanonut missään vaiheessa selvin päin olevansa kännissä.

     • Osaisitkohan lukea itse tuosta jutusta, että käsittäisit! Aiheesta on myöskin juutubessa videoleike, jossa Sirpa selittelee toimittajille aivan omin sanoin !
      https://fi.wikipedia.org/wiki/Sirpa_Pietik%C3%A4inen

     • sitäpaitsi muutat kirjoittamani sanan humalassa, sanaksi kännissä, ilmeisesti sillä on syynsä, tai sitten et osaa oikein lukea…

     • Antti Sulonen sanoo:

      En voi väittää ettenkö lue väärin, mutta en lue niin paljon väärin, että väittäisin kuningasjätkän kirjoittaneen sanan humalassa ja muuttaneeni sen sanaksi kännissä. Nuo kännissä olevat sanat ovat suoria lainauksia kuningasjätkän omista teksteistä, siksi olen pannut ne lainausmerkkeihin.
      En tosin tiedä suurta eroa siihen onko joku kännissä, tai humalassa, ehkä sanaseppo oikaisee tuossakin asiassa tietämättömyyteni.

 7. Mutta kun siellä EY-parlamentissa seuraavan kerran äänestetään ilmastonmuutuksen saapumisajankohdasta, niin äänetäkääpä samalla tästäkin:

  Siis onko väite faktaa vai fiktiota…

  ””Maapallon ilmasto on vaihdellut koko maapallon olemassaolon ajan. Neljä miljardia vuotta sitten ilmakehän koostumus poikkesi huomattavasti nykyisestä, sillä hiilidioksidi oli toiseksi yleisin kaasu. Kasvihuoneilmiön ansiosta maapallon pintalämpötila olikin tuolloin korkea. Kun hiilidioksidin määrä väheni happea tuottavien eläinten yleistymisen myötä, maapallon ilmasto kylmeni runsaat kaksi miljardia vuotta sitten jäätikkövaiheeseen. Ensimmäisen jäätiköitymisen loputtua elämän kehitys jatkui jälleen lämpimissä oloissa. Viimeisten 50 miljoonan vuoden aikana maapallon ilmasto on jälleen kylmentynyt. Nykyisin maapallolla eletään jääkausien välistä aikaa, ja seuraavan jääkauden huippu tullee muutaman kymmenen tuhannen vuoden kuluttua.””

  Teksti on sanasta sanaan kopiotu Googlen Ihmemaailmasta Wikipedian sivuilta!

  • Ja kyllä mä nyt ennemmin Herra Googlea uskon ja luotan juttuihinsa, kuin uskon näitä omia etujaan ajavia(palkkoja, edustus-, auto-, asunto- ja matkaetuja sekä kokouspalkkioita ja huippuvirkoja) hamuaviin umpikieroihin politiikonplanttuihin jotka truuttaavat lakiehdotuksia tuuttiin, sen mukaan kuin lähes samoja etuja hamuavat lobbarit heille lobbaavat!

 8. Jos politikot, oikeasti haluaisivat vain sitä että imiset alkaisivat käyttäytymään vähemmän saastuttavasti ja ekologisemmin, he laatisivat lain jonka nojalla uusiutuvia ja vähemmän saastuttavia esim polttoaineita käyttäville tulisi helpommat olot.

  Mutta kun kysymys ei ole siitä, vaan siitä että kuinka paljon joku taho voi asiaan liittyen kerätä rahaa.

  Esimerkiksi, nyt vaikkapa tuo autoiluasia.

  Bensa-autolla jos ajelet, niin ok menee vain vuosittainen autovero, mutta jos ajelet dieselillä, niin käyttövoimavero karkeimman kanssa lisäksi, paitsi hyötyajoneuvoilla ja linjuriautot ei edes käyttövoimastakaan veroja tarvii maksella.
  Mutta entäs nää kaikenmaailman sähkö, hybridi ja kaasuautot
  Niittenhän pitäisi olla niin ekologisia pelejä että.

  Mutta kun jo sähköautojen hintarakennekin muodostuu mittavista autoveroista ja päälle napsahtaa lisäksi käyttövoimaverot, ym.
  Niin harvallapa tavallisella pulliaisella on varaa hankkia ekologista kulkupeliä alleen, vaikka vanhasta savuttavasta rotiskostaan saisikin sen 1500 euroa romutuspalkkioita!

  Jos tuommoinen ekologinen ajoneuvo olisi saatavissa kohtuulliseen hintaan ja ilman veroja, myös ilman käyttövoimaveroja ja lisäveronveroja, niin ehkäpä jo -20 olisi jokaisella autonostajalla mielessä ajatus; ”mitäpä jos vaihtaisinkin ekologisempaan”?

  Mutta kun aina on porukoissa joku jonka pitää omaa etuansa ajatellen vetää välistä, kokouspalkkioita ym..
  Niin siitähän sitä hintaa ja verotuspaineita tulee..

  • Energiayhtiö GASUM kauppaa kaasusopimusta hintaan 69-80 eurolla kuussa ilman kulutusrajoitusta, kaasuautoilijoille.
   Lähetin tässä jokinaika sitten Gasumille ehdotuksen, että saadakseen markkinatalouteensa lisäpotkua heidän ehkä tulisi alkaa liisaamaan autoja myös kuluttajille.
   Jos kokonaisvaltaisesti tomiva leasing auto maksaisi, sanotaan vaikkapa 300 euroa kuussa, sisältäen polttoaineet, huollot, renkaat, katsastukset, vakuutukset ym veroluontoiset maksutmjne. Niin uskoisin että kaasuautoille ja bio/maakaasulle tulisi maanlaajuisesti ajatellen kysyntää ja tankkauspisteitä muuallekin kuin vain pääkaupunkiseuduille.
   Olen aikaisemmin esittänyt öljy-yhtiöille samanlkaista menettelymallia, saamatta kuitenkaan minkäänlaista vastinetta esittämiini ideoihin. Ilmeisesti tämä johtuu siitä että maaöljyyn ja sen tuotantoon/myyntiin perustuvilla yhtiöillä on tiedossa sa tosiasia että kaasu/öljy piakkoin loppuu maapallolta, tai ne vähät varat mitä on on vaikeasti ja kovin kustannuksin hyödynnettävissä. Joten heitä ei kilpailu enää kiinnosta.

   Nähtäväksi siis jää tarttuuko Gasum ideaani ja suostuu ideani esittämisestä toivomaani palkkioon, joka on ilmaiset kaasut ja auto loppuelämäni ajaksi?

   Toivossa on hyvä elää, sanoi jo lapamatokin aikoinaan.

   Mitä tuohon ilmastonmuutokseen tulee, niin se on täyttä hömppää edelleenkin.
   Maapallon historiassa aivan alkumetreiltä saakka on ollut ilmastonmuutoksia aika-ajoin suuntaan jos toiseen.-
   Nyt vaan valtiot sekä muut tahot ovat keksineet sen , että näillä tapahtumillakin voi jymäyttää tyhmiä kansalaisia ja vaatia heiltä rahaa mksuun, tyhjästä.

   En voi edelleenkään ymmärtää, eikä kukaan ole kyennyt ymmärrettävästi selittää sitä, että kuinka esimerkiksi minun autoni, joka kuluttaa 67 grammaa bensiiniä kilometrillä ja n 12 grammaa ilmakehän happea ja typpeä, muodostaa kyseisesistä määristä polttoaineita, enemmän massaltaan olevaa jätettä, eli siis 230 grammaa jätteitä. Noiden jätteiden perusteella minun pitää maksaa jollekin 350 euroa rahaa.

   Ymmärrän kyllä sen, mitä koulussa on iät ajat opetettu että aine on häviämätöntä ja että poltettaessa jotain ei massa muutu. eli esim. puukilo palaessaan tarvitseen x määrän happea palaakseen ja siitä muodostuu y määrä palamiskaasuja, mutta aineen paino+apuaineiden paino ei lisäänny palamisprosessissa, niinkuin virkamiesten laskelmat osoittavat, vaan se kyllä pysyy aivan samana!!
   Jos näin olisi kuitenkin, niin silloinhan kaikki fysiikan- ja kemianlait eivät mikään pitäisi paikkaansa, eivätkä myöskään Einsteinin tai Newtonin , nyt oikeaksi todistellu höpinät?

   Myönnä siis Sirpa sinäkin jo, että meitä on pidetty jo kauan aikaa ääliöinä, joita suurinosa kansasta ja politikoista todella onkin. Mutta mikä tärkeintä ohjelmistojen ja laskentataulukoiden laatijat ovat kusettaneet meitä, alusta asti!

   Että Sikäli….

 9. Kappas vaan on näemmä Sirpakin poistanut tämän ilmastonmuutos ja ilmastonlämpiämis- leperryksensä.
  Lienee varmaan lukenut tämän minunkin tietooni tulleen tekstin:

  ”Auringon seuraavaa aktiivisuusminimiä on ennustettu vuodelle 2020. Tutkijoiden mukaan minimijaksosta voi tulla tavallistakin pidempi. Kuva: Olli Herranen

  Auringon säteily saattaa himmetä tulevina vuosina niin, että Maapallon keskilämpötila viilenee. Tutkijat puhuvat niin sanotusta suuresta minimistä, jolloin Auringon säteily putoaa pienemmälle tasolle tavanomaista pidemmäksi aikaa.

  Auringon aktiivisuus ja auringonpilkkujen määrä vaihtelee noin 11 vuoden sykleissä johtuen Auringon magneettikentän kääntyilystä. Auringon seuraavaa aktiivisuusminimiä on ennustettu vuodelle 2020.

  Seuraavaa suurta minimiä on verrattu jopa niin sanottuun Maunderin minimiin. Maunderin minimi oli vuosiin 1645-1715 osunut kausi, jolloin auringonpilkut olivat hyvin harvinaisia ja menossa oli pieni jääkausi. Talvet olivat tuolloin niin kylmiä, että jopa Lontoon läpi virtaava Thames-joki jäätyi.

  Erityisesti vuodet 1695-1697 olivat Pohjois-Euroopassa harvinaisen kylmiä. Suomessakin viljasadot jäivät epätavallisen niukoiksi tai menetettiin jopa kokonaan. Joidenkin arvioiden mukaan Suomessa jopa kolmannes väestöstä kuoli tuolloin nälkään ja tauteihin.

  Kalifornian yliopiston tutkimuksen mukaan seuraavan ennustetun suuren minimin aikana Auringon ultraviolettisäteily vähenee vielä seitsemän prosenttia normaalista 11 vuoden jakson minimistä.

  Sen uskotaan viilentävän Maapallon keskilämpötilaa ja hidastavan ilmastonmuutosta, mutta vain vähän.

  Ilmatieteen laitoksen mukaan epäsuorien todisteiden perusteella tiedetään, ettei Maunderin minimi ollut mitenkään ainutlaatuinen jakso historiassa, vaan vastaavanlaisia ”suuria minimejä” on esiintynyt viimeisten 10 000 vuoden aikana parikymmentä. ”

  HEH!

 10. Hei! Ilmasto lämpenee sittenkin.
  Nyt on vasta maaliskuun alku ja ulkona on + 4 astetta lämmintä ja vettä sataa kaatamalla, niin että asfalttitietkin lainehtivat valtoimenaan.

  Kyllä se taitaa se kasvihuoneilmiö sittenkin olla tulollaan, taikka sitten tulee kevät ja intiaanikesä?

 11. Kyllä se lämpenee. Puhutaan jo kuudesta asteesta. Tulee olemaan pohjoisessa suurinta lajissaan. Toimenpiteet sitä vastaan ovat kuin pieru siellä suuressa Saharassa. Rasitusta viedään rytinällä eteenpäin. Torjunta on puheen asteella.

  Kasvua kasvua ja kasvua. Muun muassa sote parantaa monien ihmisten mahdollisuutta tuhota palloamme esim . matkustelulla. Matkusteluun jää enemmän rahaa kun yhteiskunta maksaa kulumme.

  Kokonaiskäsitys on hukassa. Vain pieniä palasia pystytään tarkastelemaan kerrallaan.

  • No voi jumpe. Juuri kun aloin riemuitsemaan akillisestä uudesta ilmastonlämpenemisilmiöstä, niin nytpä lkoikin uudelleen kylmenemään, kun tuuli kääntyi pohjoiseen.
   Nytpä onkin pakkasta jo -16,2C
   Eih, kyllä se taitaa sittenkin olla, ettei ilmasto lämpiäkään, saas nähdä tuleeko koko kevättä tai kesääkään. Mutta sais tulla kun uusiutuvat energiavarannot alkaa liiteristä loppumaan. Täytynee tuossa vielä sen kevään korvilla jos se nyt yleensä tulee, poltella muutama sata litraa fossiilisia hiilivetyjä, että saa haettua lisää usiutuvia energiatarvikkeita.

 12. Eero Heikkinen sanoo:

  Kyllä se lämpenee. Nämä tämmöiset ovat niitä retroja tai vintageja. Vanhoja hyviä aikoja arkistojen kätköistä. Ei pidä masentua, näytteitä nämä pakkaset ovat.

 13. Ei se vaan lämpene, viimeyönäkin oli -20,4C pakkasta..
  Onneksi on lämmin mökki kun laitoin sen kuntoon.
  Helsingin herrat sanoo että ei sais lämmittää kuin 18 asteiseksi, ettei kulu liikaa energiaa. Mutta ei niiden valta mun mökkiini yllä! Kylhän se nyt niin on että, kun mä omaa tupaani lämmitän, omalla uunilla ja omilla puillani, niin mähän lämmitän sen niin lämpimäksi kuin itte haluan.
  Helsingin herrat saa palella ihan rauhassa, mä en omassa kodossani halua palella..
  Nytkin on + 25,4 C ja aattelin laitella tulet uuniin että hiukkasen vielä lämpiäis.

  • Tuosta energian kulutuksesta viel sen verran että, olisko kellään mitään vinkkiä siitä kuinka sitä vois vielä vähemmän kuluttaa.
   Tarkoitan siis sähköenergiaa.
   Kun nääs nyt talviaikaan kuluu sähköä semmoisset 2,5 kilowattituntia / vuorokaudessa ellikkä alle 100 kWh (tarkalleen ottaen 75kWh/kk)
   Lähinnä sitä kuluttaa jääkaappipakastin, tietokone ja ledvalaistus.
   En ole nääs keksinyt kuinka niissä voisi puulämmitystä tehokkaasti hyödyntää.
   Sitä maailmalla vouhkataan jos millaisista matalaenergiataloista, mutta ne kaikki kuluttaa suhteessa neliömääriin enemmän energiaa kuin mun talo viidessä vuodessa. Eli mullapa lieneekin sitten super-matalaenergiatalo?

   Sitten mä tässä jokin aika sitten tein parilla aurinkokennolla, muutamia kokeellisia juttuja.
   Ensinnäkin mulla kun on aika tehokkaat ledvalaisimet talossani, siis tarkoitan valaisutehoa(lumen), en ottotehoa joka on aika minimaalinen, vain n. 3W / valaisin ( yht. 15kpl. ).
   No mä laitoin seinälle pari aurinkokennoa niin että katosta tuleva valo optimaalisesti osui niihin ja yllätyksekseni huomasin että nehän alkoivat puskemaan heti virtaa akkuun. Sitten mä laskeskelin niitä tuottotehoja, niin totesin että lähes puolet siitä mitä ledit virtaa kuluttavat palautuu aurinkokennoilla takaisin tasavirtana jonka voi varastoida akkuun. Akusta ( 12 VDC )taasen invertterillä voi tehdä vaihtovirtaa(230VAC ), ja kahden illan valaistustuotannolla voi katsella yhden illan telkkaria tai käyttää tietsikkaa. Tai käyttää valaistukseen jolloin puolet palautuu takaisin akkuihin jälleen!

   Sitten välähti jätti-idea että kuinkahan mahtaisi aurinkokenno toimia, yöllä pimeässä palavan nuotion äärellä?
   No toimiihan se! Ei niin tehokkaasti kuin auringon valossa mutta sähköä tulee kuitenkin mainittavasti! Vaan on se nyt jotenkin pöhköä poltella pihalla nuotiota jotta saa aurinkopaneelilla sähköä.
   Mutta ehkäpä mä kehittelen hommaa vielä, noin retkikäyttöä varten. Kyllä olis kiva tuolla pohjoisessa kairalla, ladata läppärin tai navigaattorin akkua nuotiotulilla tai rakovalkean loisteessa. Kun nääs polttopuitahan siellä on jos osaa kattella ympärilleen. Generaattorin raahaaminen mukanaan on hieman työlästä hommaa kun pitää kantaa muutakin selässään. Tommoiset hiukka paremmat aurinkokennot kun kulkevat nykyään jo rullalle käärittyinä repun sivutaskussa, eivätkä paina juur mittään.

   Jaakaapin ja pakastimen muuten, saisi viritettyä toimimaan suoraan polttopuilla toimiviksi. Ja itseasiassa mulla onkin suunnittelu meneillään kuinka se tapahtuu. Sitten siinä samalla on kehitteillä stirling tai vakuumimoottori-generaattori-idea.
   Mutta nyt en tarkemmin asiaa ala niistä vielä kertomaan, ettei joku Sipilöintifirma sitäkin ideaa kaappaa.
   Sen puukaasuvoimalaitosidean ne jo multa kaappas toistakymmentä vuotta sitten. Mulla ei tuolloin ollt varoja saattaa hommaa valmisasteelle ja kävin sitten muutamille insinööreille esittämässä sitä ideaani. Toivossa että joku alkaisi rahoittamaan sitä.
   Kun ei nääs autoon ole mitään järkeä laitella puukaasulaitteita, ne kun vie kuljetuskapasiteetista niin paljon painon takia ja saavutettu hyöty valuu käyttövoimaveroina valtion kirstuun ja sitäkautta kehitysapuina jonnekin neekerimaihin.
   Sitävastoin kun kiinteä laitos voidaan rakentaa vaikka kuinka isoksi ja painavaksi, jolloin sen tehosuhde kasvaa koska sitä ei tarvitse kuljetella mukana.
   Yks insinöörin ketku, pyysi piirustuksia itselleen lähempää tarkastelua varten ja siitä se sitten lapasesta lähtikin.
   Ja nyt Sipilän, lasten ja sukulaisten firma;Voltera myy sitä hieman muuteltuna versiona, ihan omana ideanaan. Ja samaa ideaa lienee toteutettu myöskin jätekaasutuslaitteissa suurvoimaloissa.

   Niin että tälläistä….

 14. Ei ole vieläkään alkanut ilmasto lämpenemään, vaikka toissapäivänä ja eilenkin oli plussa-asteita ulkona, satoi ensin silkkaa vettä ja sitten räntääkin. Mutta nyt tänään tiistaina, 20.3.2018 klo 23.50 ulkolämpömittari näyttääkin -16,2 C
  On se sitten jännää tää ilmastonlämpeneminen!

 15. Eero Heikkinen sanoo:

  Tuossa alussa, eli pohjakirjoituksen tunnuksena on: ”Aidoti asiallasi”. Europarlamentaarikko Sirpa Pietikäisen blogi. Seuraakohan hän, Kuningasjätkä, ideoitasi ja vie niitä parlamentin, komission tai jokun jaoston kautta EU:n hyödynnettäväksi. Aikaisemmin hän ei ole ”kirjoittamiinsa” aiheisiin ottanut osaa. Nuo tekstisihän ovat puhdasta ilmastotietuotta, eli juuri aiheen piiriin kuuluvia.

  Jos EU olisi aidosti kansan asialla, luulisi parlamentaarikkojen tutkailevan kansan ajatuksia ja vievän havaintonsa rakentavasti ja keksivää kansalaista hyödyttäen eteenpäin. No teollisuusvakoiluhan on todella kannattavaa. Siinä on selkeä työnjako. Keksijä kuittaa kustannukset ja vakoilija kuittaa vastaavasti hyödyt. Kustannustehokasta.

  Voihan se olla, että EU:ssa tiedetään lämpenemisen vauhti niin suureksi, ettei lisäenergian keksintöjä tulla tarvitsemaan. Olemme kaiken aikaa kuin takan ääressä kuumissamme. Jäähdyttimille onkin silloin käyttöä.

  • Paskan marjat se näitä lue. Sirpa suoltaa vaan tekstiä tekstin perään kuin puutaheinää puhuen . Joka asiasta on tietävinään jotakin.
   Nää sen jutut on vaan sellaista silmänlumetta sille että kansa luulisi hänen jotain tekevän siellä piilossaan Brysselissä.

   Musta on alkanut jo pidemmän aikaa tuntumaan siltä, että ei näitä juttuja edes tuo allekirjoittaja kirjoita. Vaan laittaa poliittisella avustajalleen töitä, eli listan aiheista, joista kulloinkin pitää aine kirjoittaa, niinkuin samaan tyyliin kun koulussa aikoinaa ope antoi äikäntunnilla aiheet taululle ja siitä sai sitten tarinan aiheen valita.

   Mitähän siinä kävisi jos jossain kokouksessa pääsisi Sirpaa jututtamaan ja kysyisi , ”mitäs olet mieltä siitä tai tuosta kirjoittamasi blogijutun aiheesta ja mitä mieltä olet niistä siihen tulleista kommenteista”? Muistaisikohan koko juttua edes?

   Toisaalta, eipähän tuo täällä ole paljon äänessä ollut viimeaikoina, osanneekohan enää käyttääkään näiden sivujen palveluita?

 16. Mitä ilmaston lämpenemiseen tulee, niin todettakoonpa taas, että ilmasto on jälleen hetkellisesti lämmennyt!
  Tänään Hartolan takamailla kello 12.30 Aurinko paistaa pilvettömältä taivaalta, ulkolämpötila +5,1 C, räystäät tippuvat ja eilen satanut lumi sulaa sihisten.
  Mutta huomenna aamusta onkin sitten jo varmaan tilanne toinen. Sääennuste povaa -12C pakkasia, joka näillä meidän nurkilla tarkoittaa sitä että pakkasta on -15C – -18C, mikäli entiset merkit paikkansa pitävät.
  Toissapäivänä piti olla heikkoa lumisadetta ja pakkasta enintään -5C, mutta kas kummaa olikin -21,3 C

  Sillälailla se vaan ilmasto lämpenee ja kylmenee aina kulloinkin kutakin..

  Minkälaisenkohan EU-veron tuostakin ilmiöstä saisi Suomalaisten maksettavaksi sorvailtua?

 17. Kyllä tämä ilmastonmuutos on sitten hienoa!

  Jo25 vuotta noin about. Ollaan makseltu valtion, valtioneuvostojen ja jos vaikka minkä instanssin vaatimia päästä ynnä nuuita maksuja. Ja nyt vihdoin ja viimein alkaa rahalle tulla vastinetta.

  Kirjottelin tässä kevään korvilla, että mikäli vanhat merkit,( viit. vuoteen 1988 ), pitävät paikkansa, niin tänävuonna 2018 tulee oikea INTIAANIKESÄ.

  Jossain vaiheessa joku, jossain mulle naureskeli.. mutta eipä taida naurattaa enää?.

  Vanha totuushan on , ettei lämmin luita riko.
  Näin pohjoisen asukkaana, täytyy sanoa että kyllä minä nautin tästä lämmöstä!.

  Mua inhottaa ne ikävät ihmiset joille ei mikään kelpaa.. jos talvella on kylmää niin valitetaan ja jos kesällä on lämmintä pitkään, niin samat tyypit valittaa taas.

  Se jos mikä on aivan varmaa, sen voin suoralta kädeltä ennustaa jo nyt, että tammi-helmikuun vaihteessa on -30 astetta pakkasta, jonkun aikaa, mutta maaliskuulta alkaa ilmasto jälleen lämpenemään täällä pohjolassakin!

  Siitä huolimatta nää iänikuiset vali-vali-valittajat ei suostu ymmärtämään sitä tosoiseikkaa, että ilmastomme oikeasti on sellainen, miten auringon toiminta sen lämmittää tai kylmentää..

  Sama seikka pätee myös niihin yhdenaatteen rahastajiin jotka jaksavat vuodesta toiseen toistaa sitä samaa tantraa, että nyt tule muka ilmastonmuutos ja siitä pitää nyt saada rahaa..

  Tämä Sirpa Pietikäinen taitaa juurikin kuulua niihin viimemainituihin ”rahastajiin” joilla oma etu menee kaiken edelle?

  Tavallinen tallaaja katsoo asiaa vuoden kerrallaan, vuodenaikojen, kevät, kesä, syksy , talvi mukaan, eikä valita tyhjästä. Kun taas sitävastoin erityisherkät ja ”rahastajat” valittavat ja vaativat toimenpiteitä tai rahastuksen lisäämistä.

  No mitähän ne toimenpiteet voisivatkaan olla ja mitä se rahastus on, no
  senhän me jo tiedämmekin 25 vuoden väliaikaisvero-rahastuksen – tiimoilta..

  Nyt viimepäivinä, rahastuksesta innostuneet paasaajapolitikot ovat kuitenkin olleet aika hissuksiin!

  Mutta kunhan alkaa taasen vaaliajat kohta ja pakkaset, sitten kyllä juttua tulee, sen minkä lehdet ja blogit vetävät!

  Että sikäli vaan, tuli mieleen, onks nää oikeesti koko maailman kansojen asialla, vaiko keräävätkö vain itselleen yhteistä hyvää jaeltavaksi, että voivat tehdä sitten jotain muuta mitä kansoille neuvovat?Tyyliin; ”älkää tehkö niinkuin mä teen, vaan niinkuinmä käsken tai neuvon!”

  Yksi toive minulla olisi vielä lisäksi, vaikkei se tähän ilmastonmuutospropagandaan liitykään.!

  Josko olisi mahdollista että jo kohta kymmenen vuoden ajan kerätylle YLE-verollekin alettaisiin jo viimein saada maksetun vero-rahan mukaista vastinetta.

  Nyt kun ei ole vieläkään kuin luvassa uusinnan-uusinnan-uusintoja ja vuodesta 20 alkaen uusintoja super-hd muodossa….

  Sitten olisi elämä maksajille täydellistä, kun jatkuva uusinta loppuisi, sekä kaikenmaalilman taide-elokuvien tuonti Ransakasta, Italiasta, ynnä muista DEEKU- ja -AMBO-JAMBOMAISTA.. koska emmehän me suomalaiset niistä mitään ymmärrä..

  Eipä muuta tällä kertaa..

  Hei vaan, ja……………………………………………………..Jatkakaa, ……………………………………………… jos oma ei riitä!

 18. Eero Heikkinen sanoo:

  Tuota Kuningasjätkän kommenttia voisi sanoa elonmerkiksi muuten kuolleessa ympäristössä. Nyt on ensipäivä elokuuta, kuten vuonna 14. Valot Haagin palatsin sammui ikkunoista. Noin totesi laulu ensimmäisen maailmansodan alkuvaiheista. Tuo ilmastokommentti oli lähes yhtä järisyttävä ja historiallinen eiliselle, viime päivä heinäkuulle päiväitynyt mielipide.

  Kyllä se ilmaston muuttuminen taitaa olla totta, mutta yhtä totta on sen hyödyntäminen polittisesti ja yritysten taholta. Sillä uhalla tehdään häikäilemätöntä bisnestä. Bisnestä, joka lisää muutoksen liikevoimaa. Puhe ilmastosta sisältää pelkästään epäoleellista toiveajattelua ja hämäystä. Muka tehdään asialle jotain. Järjestetään näyttäviä konfrensseja tietodusvälineitä viihdyttämään ja omaa nokkaa nostamaan. Kaikki tämä pelleily tapahtuu ja tuodaan ilmi keräämillämme veroilla ja lehtien tilausmaksuilla.. Koko media on luotu kannattelemaan vallitsevaa järjestystä. Sen on puhuttava siitä mistä ollaan valmiita maksamaan. Ja ollaanhan me kun muuta ei ole kehitetty.

Jätä kommentti

css.php