Lukutaito: paljon muutakin kuin kyky lukea

Kattava luku- ja laskutaito on yksi perusehto ihmisen hyvinvoinnille ja osallisuudelle sekä yhteiskunnan kestävälle ja rauhanomaiselle kehitykselle. Tämä on myös tänään vietettävän Unescon kansainvälisen lukutaitopäivän viesti.

 

Maailmassa edelleen joka viides aikuinen ei osaa lukea. Heistä kaksi kolmasosaa on naisia. Lukutaidottomuus onkin yksi keskeinen haaste sukupuolten välisen tasa-arvon saavuttamiselle.

 

YK:n jäsenmaiden uudessa kestävän kehityksen tavoiteohjelmassa on asetettu tavoitteeksi, että vuoteen 2030 mennessä ”kaikki nuoret ja merkittävä osa aikuisista ovat luku- ja laskutaitoisia”. EU:n on omissa kahdenvälisissä sopimuksissaan ja kehitysyhteistyöohjelmissaan huolehdittava, että kestävän kehityksen tavoitteet – mukaan lukien lukutaidon osalta – toteutuvat sovitussa aikataulussa.

 

Kehitysmaiden lisäksi haastetta riittää meillä kaikilla, kun lukutaidon ymmärtää paljon laajemmin. Lukutaitoon kuuluu kyky ymmärtää lukemansa. Se vaikuttaa ihmisen mahdollisuuteen muokata mielipiteitään ja tehdä päätöksiä niin kuluttamiseen, terveyteen kuin ympäristöönkin liittyen.

 

Lukutaidon eri muotoja on monia. Esimerkiksi on havaittu, että talouslukutaidon lisääminen olisi merkittävä tuki mm. naisyrittäjyydelle. Medialukutaito sen sijaan on keskeistä yhteiskunnalliselle toiminnalle. Kuten surullisenkuuluisa Brexit äänestys osoitti, kampanjaviestintä ei aina ole suoraviivaista tai luotettavaa.

 

Eettinen lukutaito on yksi niistä ulottuvuuksista, joita koulutuksessamme tulisi vahvistaa. Tämä tarkoittaa ensisijaisesti sitä, että olemme tietoisia omista ja yhteiskuntamme arvoista – mutta myös sitä, että ymmärrämme ja hyväksymme muilla voivan olla toisenlaisia arvoja.

 

Lukutaidon tulee tarjota työkalut käsitellä nykyisiä haasteita, sekä valmistautua tulevaisuuteen. Tämän päivän tietoyhteiskunnassa digitaalisen lukutaitoisuuden muodot kehittyvät jatkuvasti. Tasavertaisuuden takaamiseksi tarvitaankin lisää välineitä myös esimerkiksi ikääntyvien ja vammaisten digilukutaidon tukemiseksi.

YK:n kestävän kehityksen tavoiteohjelmaan sisältyykin tarve taata elinikäisen oppimisen mahdollisuus. Euroopan Unionin ja Suomen tulee ottaa nämä tavoitteet laajemmin osaksi esimerkiksi sosiaali-, koulutus-, ja työllisyyspolitiikkaa.

 

Olen täällä parlamentissa toimivan, elinikäistä oppimista pohtivan yhteistyöryhmän puheenjohtaja. Lokakuussa järjestävässä seminaarissa keskustelemme mm. tällä vuosisadalla tarvittavista taidoista ja joustavien oppimismahdollisuuksien eri muodoista. Mikäli sinulla on aiheesta kysyttävää tai kommentoitavaa, olethan yhteydessä!

 

 

 

8 kommenttia artikkeliin “Lukutaito: paljon muutakin kuin kyky lukea”
 1. kuningasjätkä sanoo:

  Niinpä niin, lukutaito on tärkeä juttu!

  Kannattaisi opetella sinunkin Sirpa, lukemaan ja lukea joskus näitä kommentteja, näihin blogipalstoille suoltamiisi teksteihin.
  Ja vielä kun opettelisit kirjoittamaan niin että joskus kommentoisit vastakommentein..

  Että Sikäli…..

 2. Kokdem sanoo:

  Onkohan Sirpa laskenut joskus kuningasjätkän muroihin, kun aina jätkä löytää kirjoituksista nälvittävää?

  • kuningasjätkä sanoo:

   Ei sinänsä, mutta onpahan vaan sellainen periaate että jos heittää jutun pohdittavaksi, olisi syytä valmistautua myös keskusteluun osallisumiseen. Kommentoida vastakommentein jne..

   Jotenkin vaan tuntuu aina näitä Sirpan juttuja lukiessaan , että itsekehuskelua nämä on oikeasti.
   Lehkitaan missä kaikissa pullansyöntikomiteoissa istuksitaan milloinka puheenjohtajana milloin neuvoston jäsenenä ja kannetaan eniten huolta oikeastaan deekumaiden kansalaisten hyvinvoinnista kuin oman maan asioista.
   Vai ymmärsinkö väärin ettei Sirpaa olekaan valittu Brysseliin kantamaan huolta deekujen oloista?

   Miksi suomesta valitaan meppejä Brysseliin ja niillei ole muuta huolta kuin se kuinka Deekut ja matut pärjäävät maailmalla, tai sttuuko muovisissa joulukuusissa olemaan liikaa fatalaatteja tai missä kunnossa on Australian rannikon valliriutat tms…

   Joskus, tai siis oikeastaan yleensä aina nämä Sirpan jutut ovat sellaista sananhelinää, näin maallikon silmissä sanoja vailla tekoja…

   Nälvimisestä tässä ei ole kyse, yritän vain keinolla millä tahansa saada joskus Sirpaa tekemään kommentteihin vastakommentteja ja vastaamaan huutoihinsa edes hieman.

   Tosin se lienee turhaa, sillä eihän Sirpa edes itse ole näitä juttuja kirjoittanut, vaan juttua suoltaa hänen kansalaisten verorahoilla kustantama poliittinen avustajansa suomessa, eikä hänellä liene valtuuksia kommentoida asioita?

   Mutta jos sinä Kokdem, pahoitit mielesi , niin hyvä niin , juttu upposi edes johonkin…. eikä aivan suohon sentään,,,,

   Että Sikäli….

 3. Siis hommahan menee nyt niin, että niin kauan minä asioihin puutun kuin saan vastauksen niihin esittämiini kysymyksiin joita vuosien varrella olen kirjoitellut!
  Niihin kysymyksiin ei KokDemit tai muut voi vastata ja jos vastaisvatkin niin en noteeraa niitä muiksi kuin korkeintaan per**n nuolennaksi.

  Ja jos en saa tyhjentäviä vastauksia seuraaviin meppivaaleihin mennessä, niin sitten julistankin sellaisen sodan päälle että on oksat pois …

  Suomesta vaölittavat mepit.eli siis euroopanunionin ”kansanedustajat” ovat asialleen
  valitut lähinnä suomalaisten etuja ajamaan. Eikä niinkuin Sirpa luulee että tärkein tehtävä on ajaa neekereiden ja deekujen aseman parantamista.tai jotain muovikuusien fatalaattiasiaa…

  Näitä minä, minun, minusta, minullekaikkiheti j.ne. tyyppejä on maaima pullollaan…
  Kai meille yksikin Paavo riittäisi……

  Mutta kun eri maiden kansalaiset valitsevat, niin maiden kansalaiset kuitenkin ehkä haluaisivat että myöskin heidän asioitaan hoidetaan mahdollisimman tehokkaasti

  Sirpa on siis epäonnistunut asiansa hoitamisessa ja itsekeskeisyydessään, ei sitä itse edes huomaa.

  Joten on syytä asiaa huomautella aika-ajoin…

  Että Sikäli….

 4. Harri sanoo:

  Miksi kokoomuslaisten tekstissä on näköjään laajemmaltikin nyt niin lavea tuo kappalejako? Ihan näin kuriositeettina,

  Onko jossain ollut joku kurssi, että teksti on tehokkaampaa, kun sitä vähän h a r v e n t a a? Ei se oikein toimi.

  • kuningasjätkä sanoo:

   On vaihtanut kirjoittajaa, edellisen tekstit olivat vaikeaselkoisia eivätkä avautuneet lukihäiriöiselle rahvaalle?

   Harvemmilla väleillä lukien, on enemmän aikaa omaksua liirum-laarumit faktoina….

   eikä mene senat sakaisin…

   Mutta kun tekstit on laadittu niin, että ne aiheuttavat kommentointia ja keskustelua, niin olisikohan myöskin kirjoittajan syytä osallistua keskusteluun?

   Kyllä se minun mielestäni hyviin tapoihin kuuluisi!

   Että Sikäli…

 5. Harri sanoo:

  Toisaalta, pitkiä on pian ketjut, jos teksti vielä harvenee tuosta ja vaalitkin lähenee, pulinahan tuppaa lisääntymään silloin.
  Nyt jo tämän avauskommentin aikana pitää rullata sivua ja tekstiä siinä on kuitenkin aika nirkosesti, asiasta nyt en sen kummemmin ala kinaamaan, kuin siltä osin, että tarkoittaako kirjoittaja varmistaa, että eeppinen lukutaitomme varmasti pysyy hänen oivalluksissaan mukana ja/tai saada kirjoitus näyttämään tärkeämmältä.

  Vai mitä tämä tämmöinen on?

  • kuningasjätkä sanoo:

   Ehkä kieltämättä, kännykän tulitikkoaskin kokoiselta kosketusnäytöltä, pitkien juttujen luku voikin olla hankalaa tihrustamista.
   Mutta tähän ollaan menty ja ihan vapaaehtoisesti. Ja siitä sekä lisätuloista innostuneena mm teleoperaattorit kilpaa pakkomyyvät puhelinliittymiin nettiominaisuuksia ja kansalaiset suostuvat siihenkin…

   Tai ainakin jotkut.

   Allekirjoittaneella kuitenkin on periaate, että puhelimella puhutaan ja korkeintaan lähetellään tekstareita peukalolla näppäimiä painellen. Mutta ei muuta!
   Tietokoneella ja riittävän isolla näytöllä on paljon parempi somettaa tai surffata netin syövereissä!
   Ja kun vielä omistaa langattomasti toimivat hiirulaisen sekä näppäimet, niin somettaa voi vaikka sängyssään selällään maaten, niin ei tarvitse istuskella, se kun kuuluu olevan vaarallistakin…

   Että Sikäli………….

Jätä kommentti

css.php