Tasa-arvo on kaunis kangastus –horisontissa, mutta juuri saavuttamattomissa

Euroopassa naisyrittäjien määrä laahaa edelleen perässä. Vain noin 30% yrittäjistä ovat naisia. Naisten perustamat yritykset saavat Euroopassa huonommin rahoitusta ja kasvavat ja siirtyvät hitaammin sisämarkkinoille. Yhtenä haasteena on myös verkottuminen, joka avaisi ovia uusiin rahoitus- ja kasvumahdollisuuksiin.

Olisikin korkea aika tehdä naisyrittäjyydestä Euroopan tasolla selkeä tavoite. Komissiolla on ollut naisyrittäjyyttä tavoittelevia ohjelmia. Ohjelmien tulokset tulisi arvioida. Niiden pohjalta tulisi kehittää hankkeita, jotka toisivat yhteen tarvittavat tukipilarit kuten koulutus, rahoitus, ja verkottuminen niin innovaation kun yrittäjyyden osalta.

Tällä viikolla vieraanani parlamentissa on nainen, joka on osoittanut, että tämä on mahdollista. Katariina Rantanen, ComsEthics start-upin perustaja kuuluu siihen 20 prosenttiin, joka on saanut rahoitusta perustamalleen yritykselle ja siihen alle 5 prosenttiin naisista, jotka ovat päässeet SLUSH tapahtuman pitching-kilpailuun.

Asialla on myös selkeä taloudellinen näkökulma. Maailmanpankin tutkimukset ovat todenneet, että naisyrittäjillä on merkittävä vaikutus talouskasvuun niin kehittyvissä kuin kehittyneissäkin maissa. Se, että naiset ovat aliedustettuina yritysmaailmassa tarkoittaa, että iso taloudellinen potentiaali jää toteutumatta. Tällä on suora vaikutus bruttokansantuotteeseemme ja meidän kaikkien hyvinvointiin.

Naiset ovat ihmisiä. Ihmisoikeudet kuuluvat naisille. Naisten oikeudet ovat ihmisoikeuksia. Tasa-arvossa ei voi valita yhtä tärkeintä asiaa tai priorisoida yhtä toimenpidettä. Tasa-arvon on toteuduttava kaikilla elämänalueilla, niin perusoikeusnäkökulmasta kuin kansakuntien hyvinvoinnin näkökulmasta.

Tasa-arvo saavutetaan yhteisvoimin. Se ei ole jo saavutettu tila. Tasa-arvoistuminen ei tapahdu itsestään vaan edellyttää aktiivisia toimenpiteitä nyt ja tulevaisuudessa. Vuosikymmenten pitkäjänteistä ja ansiokasta tasa-arvotyötä on jatkettava ja vielä entistä suuremmalla vaihteella.

Kommentti artikkeliin “Tasa-arvo on kaunis kangastus –horisontissa, mutta juuri saavuttamattomissa”
 1. kuningasjätkä sanoo:

  Sirpa hyvä, sähän olet kangistunut tyystin, vanhoihin jutteluihin tasa-arvoasioissa.!.
  Eihän tuo mistä kirjoitat , ole enää muotia nyt!

  Nyt pitää pauhata suureen ääneen mies-mies ja nais-nais pareista ja heidän oikeuksistaan tasa-arvoiseen kirkolliseen avioliittoon ja perheiden perustamisoikeuteen!

  Onkohan sinusta Sirpa tulliut jotenkin hieman seniili, kun et ymmärrä nykyaijan trendeistä yhtään mitään?

  Vaikka eipä silti ei ne oikein kiinnosta allekirjoittanuttakaan, mutta noin vinkiksi vaan siitä mikä, nyt juuri tuntuu olevan päivän-polttavin tasa.arvoasia!

  Että Sikäli

Jätä kommentti

css.php