Puhtaampaa ilmaa, terveellisempiä elinympäristöjä, vähemmän astmaa

Noin 30 miljoonaa eurooppalaista sairastaa astmaa. Varsinkin eurooppalaisten lasten keskuudessa, allergia- ja astma on yksi yleisimmistä kroonisista sairauksista. Sairaus vaikuttaa henkilön hyvinvointiin, työkykyyn tai oppimistuloksiin. Yhteiskunnallisella tasolla allergia- ja astmasairauksien aiheuttamat kansantaloudelliset kustannukset ovat merkittäviä. Allergia- ja astmasairauksiin tulee eurooppalaisella tasolla reagoida lisäämällä tutkimusta, jakamalla tietoa hoitotyöhön liittyvistä hyvistä käytännöistä ja pitämällä huolta ympäristöstämme.

Ympäristöllä on suuri merkitys allergia- ja astmasairauksiin. Ilmastomuutos on johtanut pidempään siitepölykauteen ja lisännyt siitepölyä ja homeitiöitä. Polttoainehiukkaset ja muut ilmansaasteet ovat lisääntyneet, varsinkin kaupunkiympäristöissä. Astma- ja allergiasairauksien lisääntymiseen on vaikuttanut myös luonnon monimuotoisuuden katoaminen. Monipuolisen ympäristön on todettu lisäävän ihmisten vastustuskykyä.

Terveyden kannalta on kiireellistä luoda asuin- ja elinympäristöjä, joissa kaikki voi hengittää ilmaa turvallisesti ilman pelkoa astma- tai allergiakohtauksista. Varsinkin kaupunkiympäristöihin, joissa entistä enemmän ihmisiä asuu, tulee tuoda eri luonnonmuotoja rakennusten rinnalle.

Viime viikolla Euroopan parlamentin allergia- ja astmatyöryhmä, jonka puheenjohtajana toimin, julkisti eurooppalaisen vetoomuksen. Siinä peräänkuulutetaan tehokkaampia toimenpiteitä niin tutkimus- kuin hoitopuolella. Ennaltaehkäisyn lisäksi tavoitteena on lisätä tietoa ja koulutusta astmahoidon parantamiseksi, potilaiden oikeuksia kunnioittaen. Taustalla oleviin laukaisijatekijöihin, kuten ilmanlaatuun tulee myös puuttua. Vetoomuksen voi kuka tahansa käydä allekirjoittamassa syyskuuhun menneessä osoitteessa: http://www.callallergyasthma.eu/

Kroonisten astma- ja allergiasairauksien lisääntyessä tarvitaan pikaisesti ympäristöömme, ilmanlaatuumme ja terveydenhuoltoomme huomiota kiinnittäviä askeleita. Puhtaammassa ympäristössä hengitämme kaikki paremmin.

5 kommenttia artikkeliin “Puhtaampaa ilmaa, terveellisempiä elinympäristöjä, vähemmän astmaa”
 1. kuningasjätkä sanoo:

  Joopa joo, kovin on pienet ympyrät sullakin kun paskasta pitää asiaa kirjoittaa aina vaan , eri muodoissa.

  Ehkäpä EUn pitää laatia direktiivi joka kieltää siitepölyt, homeitiöt ja ilmastonmuutoksen?

  Tai ainakin kehitellä kansalaisten maksettavaksi, jokin uusi maksu niiden pohjalta, jonka ainakin suomi ottaa heti välittömästi käyttöön….

  • kuningasjätkä sanoo:

   Onko muuten milloinkaan , edes mielessä käynyt sellainen asia, ettei tää ilmastonmuutos olisikaan pelkästään ihmiskunnan tuotetta?
   Vaan sepä voisikin johtua siitä että aurinko on hieman aktiivisemmaksi muuttunut viimeaikoina.

   Ainahan maapallolla on savunnut ja palanut milloinka mikäkin, jos silloin kauan sitten kun ihminen oli vielä pienen päästäisen näköinen ja kokoinen.
   Ei ollut silloin ketään jokka olis mettäpaloja sammuttanut ellei sattunut tulemaan vettä taivaalta solkenaan.

   Esim vaikkapa USA vuosittainen paskantuotanto on vielä aika pikkujuttu sen rinnalla mitä yksi purkautuva tulivuori syytää sisuksistaan yhdessä vuorokaudessa.

   Onhan se tietysti totta sekin että ihmiskunta on viimeisen parin sadan vuoden aikana tapahtuneen teollisen kasvupyrähdyksen aikana syönyt maapallolta tuhannen vuoden eväät jo förskottina ja nytkin jo toukokuun puolessa välissä ollaan käytetty tämän vuoden luonnonvarat loppuu ja loppuvuosi tehdään velkaa jo ensivuoden varoista.

   Mutta kun meitin kaikkien 8 miljardin pitäisi alkaa elämään kivikauden elämää , muutama kymmenen vuotta yhteen putkeen että saataisiin kulutusvelka maksettua takaisin maapallolle.

   Niin mietippä vaan kuka alkaa sellaiseen, esimerkiksi sun puoluetoverisiko? Joille make-money on elämänehto?

 2. Janne Routio sanoo:

  Sais se kasvihuoneilmiö nyt jo näyttäytyä täällä härmassäkin:)

  • Se kasvihuoneilmiöhän on just tätä näin, että sää rumppaa niinkuin suomen kapitalistihallituksen päätökset.
   Ensin on lämmintä ja kun korkeapaine nostaa ilmaa yläspäin niin maanpinnalle tulee tyhjiö johon kylmä ilma virtaa pohjoisesta ja sitä rataa.
   Suomen kesähän on aina ollut lyhyt ja vähäluminen, mutta nyt kun aurinko on aktiivisimmillaan on myös luntakin luvassa paikoitellen jopa juhannuksenakin. Voi olla että Pellossa päästään tänäkesänä järjestämään ne kuuluisat Juhannushiihdot?
   Politikot ja virkamiehet kun on päästetty päsmäämään kaikesta, niin ne on kekanneet että ”Hei tällähän voi tienata” Niinpä tyhmältä kansalta voidaan kupata jos jonkinlaisia päästömaksuja, sen takia että nyt ilmastonmuutos tekee tuloaan. Ja ihan oikeasti saisihan se jo tulla, on siitä jo niin paljon ja pitkään jo maksettukin.
   Mutta toisaalta se nyt on vähäsen samanlaita höpinää aiheesta, kuin esim Kirkonmiestenkin löpinät maailmanlopusta, jota on ennusteltu tulevan jo kohta yli 2000 vuotta eikä mitään ole vieläkään tapahtunut, silti siitäkin löpinästä monet makselevat kirkonmiesten ja naisten veroa n 2% kaikesta tilistään.

   Kyllä mä olen sitä mieltä että aurinko on aktiivisimmillaan nyt ja siksi meillä sää rumppaa. Ja kun siihen yhdistetään vielä metsienhakkuut, niin yhtälö onkin valmis, eli hiilidioksidi ym kaasut jotka happea syrjäyttävät , lisääntyy ja hapentuotanto kaadettujen puiden määrällä pienenee vuosittain ja hengittäminen muuttuu aika työlääksi, kun happi ei riitä kaikille.

   Niin että jos jotain pitäisi asialle tehdä, niin se että tarkistettaisiin niitä talouskasvutavoitteita. Talouskasvun ei tarvitsisi kasvaa enää, voisi se junnata jonkinaikaa sillänsäkin kuin se nyt on.

   Mutta kuten tiedämme eihän se passaa kokoomukselle, vaan pitää saada lisää rahaa aina ja iankaikkisesti ja huomennakin.

   Eihän sitä muuten rikastuta.

 3. Jykä sanoo:

  Ilmasto on muuttunut aina, jopa viimeisen 2000 vuoden aikanakin ja tulee aina muuttumaan. Vai mikä sulatti ne jäät joita Hämeenlinnan päälläkin on ollut tai kuivatti sen Yoldian-meren jonka ranta on ollut korkealla Aulangon harjulla? Siinä vähän lisää mietiskeltävää…

Jätä kommentti

css.php