Macronin menestys avaa oven rohkeammalle EU-politiikalle

Ranskan presidentinvaalit osoittivat, että ihmiset haluavat vaihtoehtoja ja selkeitä linjoja EU:n kehittämiseksi. Macronin selvälukuisessa voitossa merkittävää ovat hänen painotuksensa eurooppalaisen yhteistyön ja EU:n kehittämisen suhteen. Macron on sanonut suosivansa EMU:n yhteistyön väkevöittämistä tiiviimmän ja aidomman talous- ja rahaliiton aikaansaamiseksi.

Vaalien toinen kierros osoitti, että tarvitaan selkeitä vaihtoehtoja tulevaisuuden ongelmien ratkaisemiseksi. Perinteiset puolueet eivät onnistuneet tarjoamaan äänestäjiä puhuttelevia ohjelmia ja karsiutuivat toiselta kierrokselta. Oikeisto-vasemmisto vastakkainasettelun sijaan Ranskan politiikkaan avautui uudenlainen jakolinja: konservatiivit vastaan reformistit.

Äärioikeistolaisen Le Penin lupaus muutoksen pysäyttämisestä osoittautui mahdottomuudeksi. Enemmistö ranskalaisista totesi, ettei menneisyyteen ole paluuta alati muuttuvassa maailmassa. Silti yli kymmenen miljoonaa äänestäjää valitsi Le Penin. Valtavaa äänipottia ei voi sivuuttaa. Voittopuheessaan Macron lupasikin tekevänsä kaikkensa, ettei ranskalaisilla olisi enää tulevaisuudessa syytä äänestää äärilaitojen ehdokkaita.

Macron on klassinen liberaali, joka kannattaa sekä vapaakauppaa ja joustavampia työmarkkinoita että ympäristönsuojelua ja vahvaa sosiaalista vastuuta. Presidenttinä hän tulee kohtaamaan valtavia haasteita ilman perinteistä puoluetta takanaan. Olisi ihme, jos viime vuonna En marche! -kansanliikeen perustanut Macron saisi tarvittavan enemmistön kesäkuun parlamenttivaaleissa. Hän joutuneekin tekemään sopimuksia perinteisten puolueiden kanssa. Parhaimmillaan Macron voi onnistua rakentamaan dynaamisen koalition vuoroin tasavaltalaisten (Républicains), vuoroin sosialistien kanssa; pahimmillaan hän ei saa parlamentissa mitään läpi. Tämä jää nähtäväksi.

Perinteisten puolueiden epäonnistumisen taustalla on niiden hyytyminen populismin varjossa. Populistien myrkyttämässä EU-keskustelussa valtapuolueet eivät ole rohjenneet tehdä uusia rakentavia avauksia. Haaste on ollut erityisen suuri tasavaltalaisille: pölhöpopulismi on lamaannuttanut fiksun ja vastuullisen puolueen. Heidän onkin nyt kysyttävä itseltään mikäli jäädä makaamaan paikalleen kuin peura populismin ajovaloihin, vaiko lähteä rakentamaan dynaamista ja vastuullista yhteistyötä Macronin kanssa. Perinteisillä puolueilla on joka tapauksessa edessään eksistentiaalinen kriisi: joko ne tarttuvat uusiin haasteisiin avoimin mielin, tai jolleivat tartu, niiden parasta ennen päiväys tulee pian vastaan.

4 kommenttia artikkeliin “Macronin menestys avaa oven rohkeammalle EU-politiikalle”
 1. Eero Heikkinen sanoo:

  Sirpa Pietikäinen ei nää syntyjä syviä. Hän toistaa yleistä pintaliitohyminää muiden mukana. Macronia ei äänestetty sen vuoksi, että hän olisi hyvä ja hänen ajatuksensa olisivat Ranskalle ja Euroopalle hyödyksi. Ranskalaiset halusivat äänillään piiskata, jos käyttää meidän polittisen kentän puolueita mallina, kokoomusta ja keskustaa sekä sosdemeita. Eli vanhaa hapatusta.

  Sirpa Pietikäinen ei ymmärrä, että kaikki muutokset eivät ole edistystä. Ne ovat pelkkiä muutoksia, jopa huonoon suuntaan. Talous- ja rahaliiton kehittämisellä Macron tarkoittaa taloudellista yhteisvastuuta. Käytännössä taloutensa hyvin hoitaneet maat maksavat esim. ykivelkaisen Ranskan menoja ja velkoja. Kuten nyt jo Kreikan kanssa on systeemiä harjoiteltu. Lisäksi yhteisvastuu veltostuttaa kaikkien jäsenmaiden hallintoa ja kansaa.

  Ymmärrän hyvin miksi laiskahkon Ranskan kansan tuleva päämies haluaa syventää yhteistä taloutta.Se on hänen henkilökohtainen etunsa. Näin hän parantaa ranskalaisten taloudellista asemaa ja pysyy kauemmin vallassa. Investointipankkiiri kun on. Hänen osaamisensa on pääomien siirtely.

  Europarlamentaarikon on samasta syystä kehuttava EU:ta ja kannatettava sen vahvistamista jäsenvaltioihin nähden. Vasenmistolainen lausuma pitää paikkansa: ”Kenen leipää syöt, sen lauluja laulat.” Vaikka olisi kuinka kokoomuslainen.

 2. Walkman sanoo:

  Eerolta naseva kommentti mepille jota minäkin olen joskus muinaisessa historiassa äänestänyt. En muista missä vaaleissa. Ajat ja ajatukset muuttuvat. Jo vuosia sitten, ehkä kymmeniä, jo ensimmäisellä Kreikan matkalla näin ja ymmärsin itse, että täällä (Kreikassa) veroja maksavat vain typerykset. Rahaliiton ”syventäminen” on sama kuin velkojen yhteisvastuu. Enää en tiedä kummalle puolelle asettuisin kun velkaa on jo Suomellakin mukavasti. Vasemmiston mielestä ei kuitenkaan tarpeeksi. Jospa Saksa maksaisi kaikkien niiden valtioiden velat jotka eivät kykene tapojaan muuttamaan. EU on itse rakentamiensa ongelmien edessä kyvytön ja haluton muuttamaan tapojaan, eikä halua kuunnella yhdenkään jäsenmaan kansalaisia.

  • Uskomatonta tuubaa sanoo:

   Velkaa ei ole muka vasemmiston mielestä tarpeeksi. Jos ottaisit silmän käteesi ja tutkisit kenen toimesta Suomen valtion velka on kasvanut näihin mittoihin, saisit sinäkin oikeaa perspektiiviä asioihin.

   • Walkman sanoo:

    Valitettavasti blogisti poistaa vastaukseni, ehkä niin onkin paras. Tyydyn päätöksen.

Jätä kommentti

css.php